Dtum
Login with Facebookk
1916 | Szeptember

A politika eseményei

A képviselőház érdekességekben gazdag külpolitikai vitája a mult héten véget ért, de az ellenzéki pártok már is készülnek arra a nagyszabásunak igérkező belpolitikai vitára, amely a kormánynak a kivételesen hatalom igénybevételéről szóló 5-ik jelentése felett a képviselőház keddi ülésén fog megkezdődni.


Az ellenzéki körök számítása szerint ez a vita – ha semmi zavaró momentum közbe nem jön – legalább tiz ülésnapot fog igénybe venni és befejezése csak október közepére várható, mert időközben több szünetnap lesz. Az egyes ellenzéki pártok hétfőn este tartandó értekezletünkön állapítják meg vita-programmjukat, de nagyjában máris elkészültek vele.

 

A vita gerince az élelmezési kérdés lesz, de ezenkivül szóba fog kerülni valamennyi aktuális belpolitikai kérdés. Egyelőre szönyegen fog maradni az erdélyi menekültek ügye is, mert az ország különböző részeiről olyan jelentések érkeztek, hogy különösen a vidéken elhelyezett menekültek sorsa még mindig nagyon nyugtalanító és egyes vidéki városok sehogy sem akarnak vagy nem tudnak eleget tenni kötelességeiknek. Hosszabb vita lesz a fűtőanyagok körül és különösen a liszt és a zsirellátás kérdéséről.

 

Ebben a vitában értesülésünk szerint rész fog venni most már a munkapárt is. A munkapárt tagjai ugyanis érzik, hogy a külpolitikai vitában tanusított néma magatartásuk igen rossz hatást keltett az ország közvéleményében, ezért a klub helyiségében tartott félig-meddig titkos megbeszéléseken elhatározták, hogy a mostani vitában erősen kiveszik a részüket és akár tetszik Tiszának, akár nem, felszólalnak minden fontosabb kérdésben.


Külön fejezete lesz a vitának a Károlyi-párt választójogi akciója. A párt vezetősége már tárgyal ez ügyben a szocialista párt vezetőségével. Az egész ügy ezért került ismét napirendre, mert a cenzura nem engedte közölni a szocialista pártnak a képviselőkhöz a választójog ügyében szétküldött körlevelet. Értesülésünk szerint a néppárt is bejelentette már, hogy hajlandó csatlakozni ehhez az akcióhoz, míg az Apponyi-párt ugy látszik távolmarad.


Miután a vita közben az ellenzék interpellációk és esetleg zárt ülések formájában napirenden akarja tartani a katonai és külpolitikai kérdéseket is, valószinű, hogy a Ház egész októberben együtt marad, novemberben pedig már napirendre kerül az uj költségvetési provizórium.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98