Dtum
Login with Facebookk
1917 | December

Rendeletek a mezőgazdaságnak

Tavaszi vetőmagvak

A földmívelésügyi miniszter intézkedett az iránt, hogy az egyes helyeken esetleg mutatkozó tavaszi vetőmagszükséglet fedezésére, sajnos – a készletek szűk voltára tekintettel, csak igen korlátolt mennyiségű vetőmag álljon rendelkezésre. Tavaszbuza beszerzését a miniszter, tekintve, hogy ma a háború negyedik évében a vetőmag azonosságáért szavatosságot nem vállalhat, mellőzni volt kénytelen.

A vetőmag iránti igények azon vidékeken, a melyek valamely miniszteri kirendeltség körzetébe tartoznak, az illető kirendeltségnél, más vidékeken pedig az alispán, illetve törvényhatósági joggal felruházott városokban a polgármesternél jelentendők be, a kik a bejelentést legkésőbb január 15-éig kötelesek elvégezni.

Szigoruan utasította a miniszter az eljáró hatóságokat, hogy a szükségletek megállapításánál csak azoknak az igényét vegyék figyelembe, a kikre nézve hitelesen megállapítható, hogy a tavaszi vetéshez szükséges vetőmagjuk hiányzik. Olyanok tehát, a kiknél a termények hatósági átvétele alkalmával a szükséges vetőmag visszamaradt, vetőmagot nem kaphatnak.

A kiosztandó vetőmag árát a tisztítási, bizományi és szállítási költségek számbavételével zsák nélkül a következőleg állapították meg: árpa 62 korona, zab 56 korona, fajtengeri 59 korona, közönséges tengeri 56 korona, köles 58 korona. A szállításhoz szükséges kifogástalan zsákokat (árpánál, tengerinél és kölesnél minden 70 kilogramm, zabnál pedig minden 50 kilogrammra egy hektoliteres zsákot) az annak idején megjelölendő raktárba előzetesen bérmentve kell a vevőnek beküldenie.

Ha a zsákot is a miniszterium adja, akkor az árpa 76 korona, zab 72 korona, fajtengeri 73 korona, közönséges tengeri 70 korona, köles 72 korona. A vételár a bejelentéssel egyidejűen az illető hatóságnál fizetendő le s ha az igényelt vetőmag szállítható nem lesz, az vissza fog téríttetni.


Új sertéshizlalási rendelet 

A sertéshizlalás bejelentésére vonatkozólag új rendeletet közöl a hivatalos lap deczember 14-iki száma. Mindenki, a ki sertést hizlal akár saját, akár más számára, úgyszintén a ki szükségletét meghaladó számban hizlal, köteles a hizlalás tényét a helyi hatóságoknál nyolcz napon belül bejelenteni.

A rendelet hatályba lépte után megkezdett hizlalást a sertések beállításának időpontjától számított 48 órán belül kell bejelenteni.

Az összes sertéshizlalásokról a helyi hatóságoknak nyilvántartást kell vezetni. A nyilvántartásokról az Országos Sertésforgalmi Iroda minden hó 1-én és 16-án kivonatot kap s ezek alapján végzi a sertések nyilvántartását.

A hizlalás ellenőrzését a rendelet a helyi hatóságokra bizza, a kiknek e végből a hizlalást havonként legalább egyszer a helyszinén ellenőrizni kell. Az Országos Sertésforgalmi Iroda jogosult a sertéshizlalásokat saját közegeivel állandóan szintén ellenőrizni.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Korszerű talajművelő gépek bemutatója Galántán Korszerű talajművelő gépek bemutatója
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Színházi bemutatók Színházi bemutatók
Nagy bútorüzletekben látni tökéletesen berendezett lakosztályokat:...
Bombamerénylet Debreczenben Bombamerénylet Debreczenben
Gonosz kezek borzalmas merénylet szinhelyévé tették február 23-án...
Botrány a Népbíróságon egy tömeggyilkossággal vádolt vasutas...
Botrányos jelenetek játszódtak le szerdán délelőtt a Népbíróságon. A...
A „drótnélküli” ujság A „drótnélküli” ujság
Századunknak kétségtelenül a rádió a legnagyobb csodája. Már régen...
Magyar katonák zavargása Boszniában Magyar katonák zavargása Boszniában
Boszniában a helyörség legnagyobb része magyar, s mivel a hadsereg...
Péteryné Váradi Ily és a Kehrling – Pétery pár sikere Pöstyénben Péteryné Váradi Ily és a Kehrling – Pétery pár sikere...
Pöstyénfürdő negyedik nemzetközi teniszversenyének döntői újabb...
A Tátra Klub házi szánkóversenye Tátra-lomnicon
A februári nagy nemzetközi szánkóverseny előkészítése érdekében nagy...
Szász Ernő vezérigazgatót egész csoport barátságos úriember végigölelte egy színházi premieren Szász Ernő vezérigazgatót egész csoport barátságos úriember...
Vasárnap este elegánsan öltözött, izgatott úriember szállt ki a...
A spanyol trónörökös katonai keresztelője A spanyol trónörökös katonai keresztelője
A minap nagy katonai ünnepélyek színhelye volt a spanyol főváros....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98