Dtum
Login with Facebookk
1917 | December

Rendeletek a mezőgazdaságnak

Tavaszi vetőmagvak

A földmívelésügyi miniszter intézkedett az iránt, hogy az egyes helyeken esetleg mutatkozó tavaszi vetőmagszükséglet fedezésére, sajnos – a készletek szűk voltára tekintettel, csak igen korlátolt mennyiségű vetőmag álljon rendelkezésre. Tavaszbuza beszerzését a miniszter, tekintve, hogy ma a háború negyedik évében a vetőmag azonosságáért szavatosságot nem vállalhat, mellőzni volt kénytelen.

A vetőmag iránti igények azon vidékeken, a melyek valamely miniszteri kirendeltség körzetébe tartoznak, az illető kirendeltségnél, más vidékeken pedig az alispán, illetve törvényhatósági joggal felruházott városokban a polgármesternél jelentendők be, a kik a bejelentést legkésőbb január 15-éig kötelesek elvégezni.

Szigoruan utasította a miniszter az eljáró hatóságokat, hogy a szükségletek megállapításánál csak azoknak az igényét vegyék figyelembe, a kikre nézve hitelesen megállapítható, hogy a tavaszi vetéshez szükséges vetőmagjuk hiányzik. Olyanok tehát, a kiknél a termények hatósági átvétele alkalmával a szükséges vetőmag visszamaradt, vetőmagot nem kaphatnak.

A kiosztandó vetőmag árát a tisztítási, bizományi és szállítási költségek számbavételével zsák nélkül a következőleg állapították meg: árpa 62 korona, zab 56 korona, fajtengeri 59 korona, közönséges tengeri 56 korona, köles 58 korona. A szállításhoz szükséges kifogástalan zsákokat (árpánál, tengerinél és kölesnél minden 70 kilogramm, zabnál pedig minden 50 kilogrammra egy hektoliteres zsákot) az annak idején megjelölendő raktárba előzetesen bérmentve kell a vevőnek beküldenie.

Ha a zsákot is a miniszterium adja, akkor az árpa 76 korona, zab 72 korona, fajtengeri 73 korona, közönséges tengeri 70 korona, köles 72 korona. A vételár a bejelentéssel egyidejűen az illető hatóságnál fizetendő le s ha az igényelt vetőmag szállítható nem lesz, az vissza fog téríttetni.


Új sertéshizlalási rendelet 

A sertéshizlalás bejelentésére vonatkozólag új rendeletet közöl a hivatalos lap deczember 14-iki száma. Mindenki, a ki sertést hizlal akár saját, akár más számára, úgyszintén a ki szükségletét meghaladó számban hizlal, köteles a hizlalás tényét a helyi hatóságoknál nyolcz napon belül bejelenteni.

A rendelet hatályba lépte után megkezdett hizlalást a sertések beállításának időpontjától számított 48 órán belül kell bejelenteni.

Az összes sertéshizlalásokról a helyi hatóságoknak nyilvántartást kell vezetni. A nyilvántartásokról az Országos Sertésforgalmi Iroda minden hó 1-én és 16-án kivonatot kap s ezek alapján végzi a sertések nyilvántartását.

A hizlalás ellenőrzését a rendelet a helyi hatóságokra bizza, a kiknek e végből a hizlalást havonként legalább egyszer a helyszinén ellenőrizni kell. Az Országos Sertésforgalmi Iroda jogosult a sertéshizlalásokat saját közegeivel állandóan szintén ellenőrizni.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Korszerű talajművelő gépek bemutatója Galántán Korszerű talajművelő gépek bemutatója
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98