Dtum
Login with Facebookk
1917 | December

Az orosz béketárgyalás

A béketárgyalásokat jelképező zöld asztal képe végre mindnyájunk örömére, több mint három esztendei vérontás után megjelent a láthatáron. Az oroszok hivatalosan megkezdették velünk a béketárgyalást, de mivel az orosz forradalom nemcsak a világot, hanem a frázisokat is felforgatta, nem a diplomácia zöld asztala mellett, hanem künn a fronton, a véres, szennyes harcmezőn, drótakadályok előtt.


Az orosz békeajánlat olyan közvetlen becsületességgel történt, hogy a központi hatalmak felelete is csak ugyanilyen őszinte és gyors lehetett.


Világhistóriai levegő áramlik körülöttünk. A most elkövetkező napok minden időknek tán leghatalmasabb fordulatát hozzák közelebb a meggyötört világhoz. Közeledik a világot megváltó béke. Ma még inkább csak érzés és sejtéssel teli vágyakozás, de holnapra, ugy lehet, már a tények megvalósulás felé hajtják reményeinket.


Gróf Czeruia külügyminiszter. A magyar delegáció külügyi albizottságának ülésén előterjesztette külügyi expozéját, a melyben kijelentette, hogy az ideiglenes orosz kormány békés nyilatkozatára a központi hatalmak kormányai megállapították saját céljaiknak az orosz célokkal való megegyezést. Kijelentette továbbá, hogy a háboru számunkra védelmi harc s ennélfogva olyan béke kötése a célunk, mely Ausztria-Magyarország szabadságát, önállóságát és területi épségét csorbítatlanul biztosítja. Reméli, hogy a békét elfogjuk érni, megegyezés utján.


Gróf Hertling, német birodalmi kancellár. A német birodalmi gyülésen kijelentette, hogy az orosz kormány eddig ismert javaslataiban elfogadható alapot lát a béketárgyalás megkezdésére s hajlandó is megkezdeni a tárgyalást, mihelyt az orosz kormány elküldi hozzá képviselőit. Reméli és kivánja, hogy ezek a törekvések minél hamarabb meghozzák majd a békét s visszatérhetünk Oroszországgal a régi szomszédi viszonyba, különösen gazdasági téren. Az általános helyzetre vonatkozóan azt mondotta, hogy csak ez lehet a jelszó: Várunk és kitartunk!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az orosz küldöttek fogadása Breszt-Litovszkban A béketárgylások résztvevői
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98