Dtum
Login with Facebookk
1917 | Július

Az új kétkoronás bankjegy

Az Osztrák-Magyar Bank julius 9-én megkezdi az 1917. évi márczius 1-éről keltezett 2 koronára szóló bankjegyek kiadását. Az új bankjegy 125 milliméter széles, 83 milliméter magas és fehér velinpapirra van nyomtatva.

A vörös szinnel nyomtatott magyar jegyoldal diszítményes keretből áll, melyben fölül két eszményi női fej között, valamint a két alsó sarokban vörös alapon fehér „2”-es szám látható. A felső sarokban levő két eszményi női fejet irásszalag kapcsolja össze, melynek közepén vörös alapon fehér szinnel az értékmegjelölés: „két korona”, valamint fölül és alul a büntető határozat látható.

A keret alsó részén levő négyszögletes mezőben a magyar szöveg olvasható. Az alapszin fekete. A szövegmezőben a czégjegyzéstől balra a magyar szent korona országainak czimere, attól jobbra pedig az „O. M. B.” jelzés áll.

Az ugyancsak vörös szinnel nyomtatott német szövegü oldalon a keret elhelyezése általában ugyanaz, mint a magyar oldalon. A kereten belül levő mezőt gyöngyszalagok három részre osztják. A középső mezőben a jegyszöveg áll. A két oldalt levő kisebb mezőt a nyolcz különböző nemzetiségi nyelven nyomtatott értékmegjelölés és a büntető határozat tölti ki.

Az ugyancsak fekete szinü alapon a nagy irásmező alsó részében a czégaláirásoktól körülvéve az osztrák császári sas látható. A keret alsó szegélyén zöld szinnel nyomtatott szám- és sorozatmegjelölés van.

Az új bankjegyek kibocsátása alkalmából a hivatalos lap közli a használhatatlanná vált vagy sérült új kibocsátású bankjegyek kicserélésére vagy megtéritésére vonatkozó szabályzatot is.

Megosztás:

A cikkhez 4 hozzászólás kapcsolódik!
A hozzászólások megtekintéhez kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98