Dtum
Login with Facebookk
1917 | Július

A júliusi felkelés Péterváron

Csak áttételesen kapcsolódik az első világháború történetéhez az 1917. július 4-i szentpétervári tüntetés: a Kerenszkij-offenzíva összeomlásának hírére kirobbant tömegmegmozdulás. Július 4-én tért vissza finnországi nyaralásából Lenin. Egy palota erkélyéről beszédet mondott, de a hatalom azonnali megragadását nem látta lehetségesnek.

Nyekrics és Heller könyvében ezt írja: „A történészek mind a mai napig vitatják, mi is volt a júliusi felkelés: bolsevik összeesküvés vagy a munkások, katonák és matrózok spontán akciója. Még a hivatalos SZKP-történészek sem tudnak végleges döntésre jutni. … Lenin … a júliusi felkelést csak próbának, erőpróbának tartotta.”

Sztálin beszámolója a bolsevikok VI. kongresszusán: „Július 4. nappal. A munkások és katonák felvonulása. Zászlók. A Tauriai Palotához mennek. A tüntető menetet a kronstadti matrózok ezrei zárják be. A polgári lapok … tanúbizonysága szerint legalább négyszázezren vettek részt a tüntetésen.

 

Az utcákon ujjong a nép. A közönség vidám ’hurrá’-val fogadja a tüntetőket. Déltájban kezdődnek a kilengések. A burzsoá negyedek sötét erői, hogy árnyékot vessenek a munkások tüntetésére, bűnös provokáció céljából lövöldözni kezdenek. Még a Brizsevije Védomosztyi sem meri tagadni, hogy a lövöldözést a tüntetés ellenfelei kezdték …”

Egy másik bolsevik, Zinovjev naplóbejegyzése: „A júliusi napokban az egész KB ellenezte a gyors hatalomátvételt.” Mindenesetre tény, hogy a bolsevik érzelmű munkások közül sokan fegyvert vittek magukkal a tüntetésre.

 

Jellemző eset, hogy a szocialista minisztert, Csernovot kis híján meglincselte „egy csoport bandita” (Deutscher kifejezése) és csupán Trockíj lélekjelenlétének, bátor közbeavatkozásának köszönhetően menekült meg.

Fontosak a következmények: Lenin ellen elfogatóparancsot adtak ki, s a politikus Finnországba menekült. A Bolsevik Pártot betiltották. Trockíjt, Kamenyevet és más bolsevik vezetőket viszont rövid letartóztatás után szabadon bocsátottak: a pétervári Szovjet ekkor (még) az Ideiglenes Kormányt támogatta. Véget ért a kettős hatalom: az Ideiglenes Kormány kerekedett felül.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98