Dtum
Login with Facebookk
1917 | Július

Jótékony célú válogatott mérkőzés Bécsben

Magyarország – Ausztria 4:1 (1:0)

 

Práter-pálya. 8000 néző. Bíró: Rudolf Pohl (Németország).
Ünnepe volt vasárnap a magyar footballsportnak. A magyar footballisták, akik saját otthonukban keresték fel az osztrák szomszédot, oly fényes győzelmet arattak az osztrák válogatott csapat fölött, aminőre Bécsben mindössze csak kétszer volt példa, 4:1 arányban legyőzni az osztrákokat bécsi talajon, oly teljesítmény, amelynek méltatására alig találunk dicsérő jelzőt.

A mérkőzés a tradíciók ellenére, jóllehet a Práterben került eldöntésre, a hol mindig esőbe fulladt a válogatottak napja, gyönyörű, derűs időben került lejátszásra. Az ünnepi hangulat a bécsi viszonyokat tekintve, a tekintélyes számu és díszes közönség, a melynek soraiban a magyarok is nagy számban voltak képviselve, a nagyszerű győzelem, méltó keretet adtak a küzdelemnek.

A közönség között ott láttuk Golloredo grófot, Alsó Ausztria helytartóját, az osztrák olympiai bizottság elnökét, Djevat pasa török parancsokló tábornokot, Muhad pasát, a volt egyiptomi emírt, a török segélyező bizottság elnökét és számos más notabilitást.

A mérkőzés lefolyása.
(Első félidő). 4 óra 55 perckor hatalmas taps köszöntötte a pályára lépő magyar csapatot és rövidesen utána élénk Hoch kiáltások közepette lépett a pályára az osztrák csapat is. 5 óra 5 perckor Pohl bíró sípjelzésére a következő csapatok állottak föl:

Ausztria:
Halpern (Hakosh) – Dittrich (Rapid), Poppovich (Amateur) – Sedlacsek(WAF), Brandstetter (Rapid), Rupetz (Rapid) – Beck (Rudolfshügel), Bauer (Rapid), Vanik (Slavia), Prosek (Slavia), Schmied (Amateur)

Magyarország: Plattko (Vasas) – Stegl (Törekvés), Feldmann (MTK) – Vágó (MTK), Kertész III. (MTK), Kertész II. (MTK) – Szabó (MTK), Schaffer (MTK), Schlosszer (MTK), Urik (Törekvés), Tauszig (MTK)

A magyar csapat játszik nap ellen. Az osztrák csapat kezd. Prosek Vanikhoz passzolja át a labdát, de támadásuk a magyar fedezeteken megakad. Rögtön utána a magyar csapat lép fel támadólag, de a támadást nem kíséri szerencse, mert hiányzik belőle a kellő tervszerűség.

A 7-ik percben komoly veszedelembe jut a magyar kapu, mert Plattkó Feldmann rosszul hátraadott labdáját csak az utolsó pillanatban tudja kikaparni a labdára futó Prosek elől. Ezután osztrák korner következik. A 13-ik percben Urik egyedül kifut a két hátvéd között, de az osztrák kapus az utolsó pillanatban bravusosan ment.

A 17-ik percben Bauer szabadrugását Kertész II. védi. A 20-ik percben Schaffer fényes támadását a kapus kornerre hárítja. a 23-ik percben Schmidt támadása osztrák kornert eredményez.

A magyar csapat ujra támad és a kitűnően dolgozó osztrák védelemmel szemben, minthogy összjátékról alig lehet szó, nem tud eredményt elérni. Ezzel szemben a 28. percben az osztrákok támadnak igen veszélyesen, de Bauer közvetlen-közelről tiszta helyzetből hibáz.

A 30. percben magyar korner. A 31. percben Bauer lövését Plattkó szépen védi. A 39. percben Schaffer és Diettrich párharcában a magyar játékos kaparintja meg a labdát és a kifutó kapus mellett védhetetlen gólt lő (1:0). Az utolsó percben Tauszig veszélyes lövése a kapu mellé jut.

(Második félidő). Magyar támadással kezdődik a második félidő és az 5 p.-ben Schlosszer beadásából Urik kapufát lő. A következő percben azonban osztrák támadás következik és Bauer passzából Prosek védhetetlen, lapos lövéssel kiegyenlít (1:1).

A magyar csapat most hatalmas iramot diktál és valósággal kapujához szögezi az önbizalmát lépésről-lépésre elveszítő bécsi csapatot. A 10. p.ben Vágó passzából Schlosszer a nap legszebb gólját lövi (2:1)

Továbbra is magyar támadások következnek, a melyeknek eredménye a 28.-ben Schaffer váratlan, hosszu és éles lövése, a mely az osztrák kapus kezei között jut a hálóba (3:1).

Kornerhez jut a magyar csapat, amelyből Schlosszer a kapu fölé fejel. Ezután kissé lélegzethez jutnak az osztrákok és Bauer Siegl hibájából gólhelyzetbe jut, de közvetlen közelből hibáz. A 32. p.-ben Tauszig pompás lefutás után átpasszol Szabóhoz, aki Schaffernek továbbítja a labdát és Schaffer védhetetlen lövéssel megszerzi a negyedik gólt. (4:1).

A magyar csapat ezután inkább a szemnek tetsző, szép játékra helyezi a sulyt, befejezésül Schlosszer lövő pozícióba jut de a kapu fölé irányítja a labdát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98