Dtum
Login with Facebookk
1917 | Június

XII-ik háborus válogatott mérkőzés

Hungária sporttelep. – 22,000 néző – Bíró: Winkler.
A válogató-bizottság ez egyszer büszke lehet a munkájára. Jobb csapatot kiállítani nem is lehetett s a bizottság szerencsés kézzel oldott meg minden kérdést. Nem férhet szó a győzelem reális voltához sem. Csapatunk összjáték, kombináció és ambíció dolgában is egy klasszissal szárnyalta tul az osztrákokat. Ritkán láttunk még magyar válogatott csapatban ily egységességet és harmóniát.

A játék lefolyása.
(Első félidő.)
4 óra 40 perckor Winkler bíró sípjelzésére a következő csapatok állottak fel:
Magyarország: Knapp – Feldmann, Siegl – Kertész II., Kertész III., Virág – Weisz, Urik, Schlosszer, Schaffer, Szabó
Ausztria: Kraupar – Poppovich, Dittrich – Kohn, Brandstetter, Prochaska – Schmied, Bauer, Studnicka, Heinzl, Beck

Az osztrák csapat kezd szél és nap ellen, de támadásuk már fedezeteinken megakad. Az előre adott labdával Szabó szökik meg, hosszu beadását azonban Kraupar könnyen fogja. A 3. percben Urik veszélyes támadását Poppovich menti. A következő percekben az osztrák jobbszárny támadását Virág két ízben is bravurosan akasztja meg.

A 9. percben Beck, a kissé előrehuzódott magyar védelmet lefutja, a labdát a szabadon hagyott Heinzlhez adja, a ki mintegy 10-12 méterről éles lapos lövéssel goalt lő (0:1).

A magyar csapatot a váratlan osztrák goal erős támadásra sarkalja és a 13. percben Schaffer-Schlosszer és a kevéskét offside álló Urik összjátékából utóbbi magas lövése, mely Kraupar kezéből jutott a hálóba, a közönség hatalmas ovációja közepette meghozza a kiegyenlítő goalt (1:1).

A magyar csapat ezután is offenzívában marad. A 16. percben Szabó a Schlosszertől kapott labdával éles rushben lefutja az egész osztrák védelmet, néhány méterrel a goalvonal előtt finoman Schafferhez passzol, a kinek lapos lövése vezetéshez juttatja a magyarokat. (2:1)

A magyar csapat ezután rövid egymásutánban három kornerrel is veszélyeztet, míg az osztrákok alig tudnak a félvonalon átjutni. A 22., majd a 23. percben Schaffer két hatalmas lövése jut a gól mellé. A 40. percben Schaffer beadásából Schlosszer a harmadik gólt lövi (3:1).

Alig egy perccel később Weisz lefut és magas beadása a széltől kedvezően támogatva a felső góllécről bepattanva a magyarokat a negyedik gólhoz juttatja (4:1).

Az osztrák csapat ezután teljesen összeesik és nem tudja megakadályozni, hogy a 45. percben Szabó gyors lefutásának és beadásának eredményeképpen Schlosszer ujabb góllal ne terhelje az osztrák kaput (5:1)

(Második félidő)
Az első félidő rekorderedménye valósággal extázisba hozta a megjelent publikumot, s a második félidőben felálló magyar csapatok hatalmas tapsvihar, kipirult női arcok lelkes kendőlobogtatása és harsány éljenzés fogadta pályára lépésekor. Az osztrák csapat egy kis változást tett a halfsorban a szünetidő alatt; Kohnt állította a jobbfedezet helyére a Schaffer – Szabó pár lefogására, míg Prohaska balhalfot játszott.

Osztrák támadással kezdődik a félidő, de Heinzl veszélyes akcióját Virág sikerrel szereli le. A 18. percben Studnicka vezet támadást, Bauerhez passzol, a ki közvetlen közelről goalt lő. A bíró a goalt offside címén érvényteleníti. A következő percben hasonló a helyzet az osztrák kapu előtt.

Schlosszer szökteti Urikot,ez kiugorva a két back mellett, élés lapos lövéssel goalt szerez, a melyet azonban a bíró mintegy revánsképpen offside címén nem ad meg. A 12. percben Schaffer-Schlosszer összjátékából utóbbi centiméterekkel mellé lő.

A 17. percben Schlosszer a félvonalról szökteti Wieszet, a ki szabadon lefut, közvetlen kornervonalról szépen, magasan beadja a labdát, a mely Schaffer lábai elé kerül ugy, hogy ennek még van ideje azt be is állítani és védhetetlen magas lövéssel rendeltetési helyére juttatni (6:1).

A következő percben Brandstetter egy belépésnél ínrándulást szenved és ettől kezdve az osztrákok akik tíz emberrel játszanak. Heinzl hátramegy centerhalfnak s csak négy csatár marad elől.

A magyar csapat látva ellenfele meggyengülését, enged a tempóból, aminek eredményeképpen az osztrákok is többet jutnak szóhoz. Közben Kertész III. Brandstetter sorsára jut azzal a különbséggel, hogy, ha csak statisztálva is, végigjátszza a mérkőzést. Érdekes, statisztálva is, végigjátsza a mérkőzést.

Érdekes, hogy a közönség nagy részen nem is vette észre Kertész Adi balesetét, csak azt tapasztalta, hogy egy idő óta nem játszik ugy, mint előbb. A 21-ik percben Urik lövése hajszálnyira a gól mellé jut. A 26-ik percben Schlosszer-Schaffer támadása nyomán nagy kavarodás támad az osztrák kapu előtt, míg végre Kohn szerencsésen elhárítja a veszedelmet.

A 34-ik percben az osztrák balszárny támadása közben Virág kézzel érinti a labdát. A megítélt szabadrugást Poppovich lövi, akinek 30 méterről szépen irányított labdája Knapp jóvoltából az osztrákokat a második gólhoz juttatja (6:2). Ezután már csak rövid középjáték következik, míg Winkler bíró sípjelzése a közönség frenetikus tapsa és éljenzése közepette a mérkőzés végét jelzi.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A 12. háborús osztrák-magyar Jelenet a 12. háborús osztrák-magyar meccsről
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98