Dtum
Login with Facebookk
1917 | Május

Mikor és hogyan kell a műtrágyát kiszórni

A műtrágyák hatásának nagyságára lényeges befolyással van az, hogy mikor és hogy szórják ki azokat. E tárgyaknak ugyanis abba a talajrétegbe kell legnagyobb menynyiségben kerülniök, a melyben legtömegesebb a növényzet gyökere s olyan időben kell azokat kiszórni, hogy a mag csirázásának indulásáig oldatba kerüljenek, hogy igy feloldott állapotban azonnal táplálhassák a zsenge növényt.

Miután pedig a legkönnyebben oldható foszforsav tartalmu trágyának a szuperfoszfátnak is kell egy-két hét hogy feloldódjon, hiba volna azt a maggal egyidejüleg elszórni, mert ez esetben a mag hamarabb kezd csirázni, mint ahogy a legtöbb esetben a szuperfoszfát feloldódott és igy nem lesz képes táplálni a fejlődésnek indult növénykét, holott éppen ilyenkor van a növényeknek legnagyobb szükségük az erőteljes táplálkozásra. A vetést megelőzőleg tehát legalább 10-14 nappal kell a szuperfoszfátot kiszórni.

Az a kérdés továbbá, hogy jobb-e a szuperfoszfátot már a megszántott terültre kiszórni avagy helyesebb a szántást megelőzőleg kiszórni és a szántással alátakarni. A legtöbb gazda természetszerübbnek találja a szuperfoszfátnak a már megszántott területekre való rászórását és sehogy sem tud megbarátkozni azzal a gondolattal, hogy a kiszórt szuperfoszfátot alászántás segélyével mélyebb rétegbe hozzuk, mint a minő rétegben az elvetett mag fekszik. Pedig mégis ez az utóbi eljárás a helyesebb, az tehát hogy a szuperfoszfátot a vetést megelőző utolsó szántás előtt kell kiszórni s igy tehát a nem tulságos mély szántással alátakarni.

A szuperfoszfát alászántásával csökkentjük az esetleg beálló szárazság káros hatását. A növényzetnek ugyanis az a tulajdonsága, hogy gyökérzetét a szerint bocsátja mélyebbre, amiként táplálékát is mélyebben vagy kevésbé mélyen találja meg. Ha tehát a szuperfoszfátot a vetőszántás után szórjuk rá a földekre, akkor a talaj felsőbb rétege lesz gazdag tápláló anyagokban, igy a növényzet is ezen felsőbb tápdus rétegből szedi tápláló anyag szükségletét, amelyet pedig kétségtelenül leghamarabb érint károsan a szárazság.

Ha ellenben a szuperfoszfátot elszántjuk, a mikor is legnagyob tömege 10-14 cm. mélyre kerül a talajba, akkor ezen mélyebb talajrétegben terül el a leginkább a növény gyökérzete, amely mélyebb talajréteg nem szárad ki olyan könnyen, mint a legfelsőbb s igy a mélyebben gyökerező növények tartósabb szárazság esetén sem szenvednek a szárazságtól annyit, mint a csekélyen gyökerezők. 

Ezekből a körülményekből kifolyólag tehát határozottan azt mondhatjuk, hogy helyesebben az a gazda jár el, aki legalább 1-2 héttel a vetőszántás előtt szórja ki a szuperfoszfátot, azt alászántja és beboronálja.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A Balaton Egyesület bajnoksága A Balaton Egyesület bajnoksága
Augusztus 2-án rendezte a Balaton U. E. zárt úszóbajnoki vetélkedését...
Az első kávéházak Európában. Az első kávéházak Európában.
A kávébab helyes elkészítési módját alig 500 év óta ismeri az...
Csehország jóindulatu magatartásra kötelezte magát Magyarországgal szemben Csehország jóindulatu magatartásra kötelezte magát Magyarországgal...
Benes és Mussolini római tárgyalásainak eredményekép az olasz-cseh...
Mit mondtak Paul-Boncour, Chamberlain és Benes a pénzhamisitásról a Népszövetség tanácsában Mit mondtak Paul-Boncour, Chamberlain és Benes a pénzhamisitásról a...
A vasárnap Budapestre érkezett francia lapok kimerítő genfi...
Zsinagógákat pusztítottak el és üzleteket fosztottak ki Danzigban Zsinagógákat pusztítottak el és üzleteket fosztottak ki Danzigban
Danzigban folynak a zsidóellenes zavargások. Reggeli 3 óra tájban...
Postagalambok versenye Postagalambok versenye
Julius 28-ikán tartották meg a budapesti postagalamb-tenyésztők...
Rövidek Rövidek
Április 20-án lesz 50 éves Hitler vezér és kancellár. Németországban...
Az őszi szezon legnagyobb meglepetése: Hungária – Újpest 6:1 Az őszi szezon legnagyobb meglepetése: Hungária – Újpest 6:1
A mérkőzés előtt a pálya közepére kifutottak a csapatok, a mérkőzést...
Rövidek Rövidek
Eisenhower tábornok felkérésre a brit alsóház és felsőház, valamint...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98