Dtum
Login with Facebookk
1917 | Május

A búvárok élete a tenger mélységeiben

Rettentő világharczunkban napról napra számos hajó sülyed le a tenger fenekére magával vive számos emberéletet, tömérdek kincset és az emberi tudás alkotásainak legjavát. Sokan kérdezik, mi fog történni az alámerült hajókkal és a bennük lévő értékes dolgokkal, ott maradnak-e örökké a tenger iszapjába temetve vagy pedig van mód arra, hogy a béke idején a felszínre kerüljenek. El fogjuk mondani, hogy a műszaki tudományok mai állása mellett e téren micsoda lehetőségek vannak.
A tenger fenekére sülyedt hajóra vonatkozó minden müvelet feltételezi, hogy oda búvárok szálljanak le. A kérdés tehát az, mekkora mélységbe szállhatnak le a búvárok. A határt a viz nyomása szabja meg.

A föld felszínén a légköri nyomás hat ránk minden oldalról, nemcsak felülről lefelé, hanem jobbról-balról, elölről hátulról, alulról felfelé, sőt belülről kifelé is. Ez súlyban kifejezve négyzetcentiméterenként 1 kilogrammot négyzetdecziméterenként pedig 1 métermázsát tesz ki. Nem érezzük ezt az igen nagy erőt, mert rendes körülmények között teljesen ki van egyensúlyozva a belső nyomással, a mely természetszerűleg ugyanakkora. A hús, a bőr, a vér részei ugyanis szintén tartalmaznak levegőt és ez ugyanakkora nyomás alatt van és ugyanekkora nyomást is fejt ki a szilárdrostok falaira minden oldalról. Nincs tehát egyoldalú nyomás vagy feszülés, egyetlen rost sincs arra kényszerítve, hogy egy másik rosthoz közeledjék, vagy attól távolodjék.

Egészen másképpen áll a dolog, ha az ember vízbe merül le. A víz alatt ugyanis a légköri nyomáshoz hozzájárul a viz nyomása, a mely a mélységgel arányos és pedig úgy, hogy minden 10 m mélységnek 1 légköri nyomás felel meg. Ha az ember minden külön készülék nélkül, meztelen testel merül le, akkor a test részeiben-magával viszi az 1 légköri nyomással bíró levegőt, ugy, hogy a nyomások immár nincsenek kiegyenlitve, egyoldalú feszülések állanak elő, a mi a test rostjait nagyobb mélységekben szétroncsolja.

A fentebbiből következik, hogy a búvárok nagyobb mélységekbe csak úgy szállhatnak le, ha a belső és külső nyomások minden mélységben megfelelő készülékkel kiegyenlítetnek. Ez a legegyszerűbb módon a búváröltöny útján történik, a mely a testet minden oldalról légmentesen veszi körül és egy cső révén függ össze a buvárhajón lévő nyomólégszivattyúval. A mint a búvár mélyebbre és mélyebbre sülyed, a nyomószivattyúval a búváröltönyben lévő levegő nyomását folyton növelik mindig addig a mértékig, a mig egyenlő lesz a víz hydrostatikus nyomásával. A búvár egyszerűen az öltönynek a testhez való simulásán érzi, vajjon a belül lévő levegő nyomása egyenlő-e a víz hydrostatikus nyomásával vagy sem. Ha az öltöny a testre feszül, akkor a belső levegő nyomása kisebb viszont ha az öltöny szélesedik, akkor nagyobb a hydrostatikus nyomásnál. Minthogy pedig az öltönyön belül telephon is van, a búvárnak módjában áll a nyomószivattyúnál lévő emberek számára a kellő utasításokat megadni.

A búvár tehát sűrített levegőjű légkörben él, a melynek sűrűsége annyiszor nagyobb a közönséges légköri levegőnél, a hányszor 10 m az a mélység, a melyben tartózkodik. Ez a sűrített levegő átdiffundálódik testének porusaiba, úgy hogy a belső és külső nyomás mindig ki van egyenlitve, tehát nem lépnek fel egyoldalú feszülések. Az átdiffundáláshoz mindig bizonyos idő kell, azért a mélységbe való leereszkedés nem történhetik túlságosan gyorsan. Megjegyezzük még, hogy arról is kell gondoskodni, hogy a búvárnak mindig friss levegő is álljon rendelkezésére, amely a kileheltet pótolja. Ezt úgy érik el, hogy a búváröltönyben lévő levegőt folyton czirkuláltatják.

Újabban olyan búváröltönyöket is készítenek, a melyek függetlenek a szivattyúktól. Ez esetben a búvár a szükséges levegő- és oxygénszükségletet kis aczélpalaczkokban hátára csatolva viszi magával. A kilehelt levegő szénsavát pedig marókalium patronok nyelik el. A búvár és a hajó között csak a telephon kábel tartja az összeköttetést és ez olyan erős, hogy felhúzásra is alkalmas (1. kép).

A felemelkedésnél az eljárás megfordított, ilyenkor az öltönyben levő levegő nyomását az emelkedésnek megfelelően csökkenteni kell. A felemelkedésnél egészen új jelenség, az úgynevezett búvárbetegség lép fel, a mely igen heves izületi fájdalmakban jelentkezik és sokszor halállal is jár. Sokáig ismeretlen volt az ok, a mely ezt a betegséget okozza. Most már tudjuk, hogy a nitrogén idézi elő. A nyomás csökkenésekor ugyanis a test szöveteiben és a vérben lévő nitrogén nem távozik el egyszerű elpárolgással, hanem buborékokat alkot, sőt ha a nyomáscsökkenés igen gyors, akkor a vér a buborékok folytán habzik, a mi igen komoly következményekkel jár. Régi búvárszabály tehát, hogyha felszínre csak igen lassan, apró fokozatokban szabad emelkedni.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Baptisták
Szabó Ágnes

A baptidzo görög szóból ered, amelynek jelentése: keresztelni.
A baptisták vezére Simon Menno(1559) volt katolikus pap azt hirdette, hogy Krisztus királyságát nem fegyveresen kell felállítani, hanem a Biblia bákás eszközeivel, a tiszta erkölcs hirdetésével kell megvalósítani.Első nagyobb gyülekezetük Hollandiában jön létre a XVII. században, majd Angliában és az Egyesült Államokban is megerősödtek.A XIX században pedig Németországban is megtelepedtek. Így kerültek hazánk közelébe is. A hatóságok kezdetben mindenütt gátolták térítő munkájukat, végül a század elején elismerik őket.
Híveiket felnőtt korukban keresztelik meg rendszerint teljes alámerítéssel (innen a nevük).
A baptistáktól szakadtak el az adventisták.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Buvár ujfajta buváröltözetében a vizbe ugrik Draeger féle buváröltözet A buvárkisérleti állomás
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Walt Disney karácsonya Walt Disney karácsonya
Ki ne ismerné az édes, bolondos, okos három ki malacot, akiknek annyi...
Sportkedvelő Sportkedvelő
1901 májusában létre jött a Magyar Athlétikai Club hivatalos Lapja a...
Az arany rejtekhelye Az arany rejtekhelye
Érdekes, hogy a legféktelenebb szenvedélyek felidézőjét, az emberiség...
Sipőcz polgármester a főváros pénzügyeinek rendezéséről Sipőcz polgármester a főváros pénzügyeinek rendezéséről
Sipőcz Jenő dr., a főváros uj polgármestere székfoglaló beszédében a...
Amerika és Európa gazdasági harca Amerika és Európa gazdasági harca
Rothermere lord, aki ugy politikai, mint gazdasági kérdésekben Európa...
Norvég matrózok egy német tengeralattjárón Norvég matrózok egy német tengeralattjárón
A Lindfield nevü norvég bárka legénysége nem régiben Doverbe...
Sabária – Ferencváros 3:1 (0:1) Sabária – Ferencváros 3:1 (0:1)
A zöld-fehérek csapatában Bukovi helyén Sándor szerepelt, a kaput...
Három világkiállítás Három világkiállítás
Magasan – olyan magasan, hogy csaknem egyszínűnek mutatkoznak a...
Népszínjátékok az Urániában Népszínjátékok az Urániában
A Magyar Néprajzi Társaság az elmult héten ( deczember 29-én és 30-án...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98