Dtum
Login with Facebookk
1917 | Május

Szeleta-barlang kutatásának történeti feljegyzései

Kadié O. dr.: A Szeleta-barlang kutatásának eredményei. Földt. int. Évköny XXIII. 4. f. Ára 10 K.

Hét évi alapos kutatás eredményeit közli le a szerző a most nem rég megjelent munkájában. Megjelenését régen vártuk, mert már előzően sokat hallottunk a pleisztocén ősember miskolczi előfordulásáról s e probléma vitája meglehetős nagy érdeklődést váltott ki úgy a szak-, mint a laikus publikum körében is. E munka a döntő aktákkal a vitát úgy, hisszük, be is zárja.

Lássuk a munkában feldolgozott anyagot. A bevezetőben a Szeleta-barlang kutatásának történeti feljegyzéseit találjuk. A leletek a geologia és archeologia határmesgyéjéről valók s így nem csoda, hogy a két tudomány művelői közt az első leletek fölött bizonyos véleményeltérés támadt. Az ebből származó vita, mint minden esetben itt is csak a tudományt vitte előbbre, mert szinte ösztönzésül szolgált a további kutatásokra.

Az előttünk álló események még tényleg igazolják a vita jótékony hatását, mert a kérdés megoldása oly rendszeres kutatásokon alapszik, melyek hasonló munkálatokhoz tényleg mintául szolgálhatnak.
E mű nagy érdemének kell betudnunk, hogy a remek módszert, melylyel a szép sikert elérték, alapos részletességgel ismerteti a szerző s így ezzel a művét szinte nélkülöztehlenné teszi azok számára, kik e nyomdokon haladni akarnak. (E példát bár többen követnék, mert módszerek ismertetésére is – itt nálunk, hol a szükséges kézikönyvek hiányoznak – nagy szükségünk van.)

Egy nagyobb fejezet az ásatások és tanulmányok vázlatos történetéről szól. Az első ásatástól, 1906. őszétől kezdve 12 ásatás történetét látjuk itt leírva s hozzá csatolva az anyag feldolgozására tett tanulmányutak ismertetését is. Ezekből az adatokból kitünik, hogy az 1906 – 1913 időközben a munkálatok összesen 1 év, 3 hó és 3 heti időt vettek igénybe.

Régészeti részben a pleisztocén ősember culturamaradványait látjuk feldolgozva. Részletesen leírva találjuk a kőipari eszközök anyagának ásványtani ismertetését (Vendl Aladár dr. adatai) A kőszerszámokat megmunkálásuk szerint 4 csoportba látjuk osztva. 1. Megmunkálatlan amorph szilánkok, 2. Retusozott amorph szilánkok, 3. Czéltudatosan megmunkált szerszámok. 4. Durva és finom babérlevélhegyek.

E szerszámok rétegek szerinti előfordulását külön fejezetben látjuk tárgyalva egy szép táblázatos összeállítással. A talált typusok alapján e leletek a solutréen culturába helyezhetők.
Az archeologia leírás fejezetében a paleolitanyagot találjuk ismertetve a Hermann Ottó módszere szerint.

A holocén ősember culturmaradványainak ismertetését Bella Lajostól kapjuk ki a kőipar, csontipar, anyagipar czimek alatt ismertetik a leleteket. A bronzkorra vonatkozóan is közli az adatokat. A vaskor maradványai már a hallstetti-kor és a La Téne-kort képviselik.

Röviden ezekben adhatjuk a Radié által feldolgozott anyagot s hosszú tudományos búvárkodásuknak hű képét látjuk benne. Az elsőrendű szakmunkának a belsejéhez méltó a külső kiállítása is. A sok szép rajt és a mellékelt táblák prima minőségért a Földtani Intézetet illeti hála és köszönet.

Bányai János

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Az árszinvonal minél erőteljesebb leszállitásával ellensulyozni a vásárlóképesség csökkenését! Az árszinvonal minél erőteljesebb leszállitásával ellensulyozni a...
Tul vagyunk a karácsonyi és ujévi ünnepeken, amelyektől a...
A londoni hűtőtelepek A londoni hűtőtelepek
A hűtőtelepek rendszere sehol a világon nincs ugy kifejlődve, mint...
Burián báró Berlinben Burián báró Berlinben
Külügyminiszterünk berlini látogatása, ottani kitüntető és meleg...
Csáky külügyminiszter nagy beszéde a kormány külpolitikájáról Csáky külügyminiszter nagy beszéde a kormány külpolitikájáról
A hallgatóság tapsa közepette emelkedett szólásra Csáky István....
Csütörtökön kezdődik tizennyolc ország magyarságának világkongresszusa Csütörtökön kezdődik tizennyolc ország magyarságának...
Vasárnap délben 150 bolgár és bulgáriai magyar zárt sorokban vonult...
Temetés az alkonyatban Temetés az alkonyatban
Nyolcz óra van. Harangok öble Kondul a titkos messzeségbe, Az égalj...
A boerok hazájából
Mióta a boeroknak le kellett tennie a fegyvert, alig hallani róluk....
A nemzetközi korcsolya verseny A nemzetközi korcsolya verseny
Ünnepe volt múlt vasárnap a magyar korcsolyázó sportnak. Európa egyik...
Az Árpádok századai Az Árpádok századai
Néhány nappal ezelőtt, január 14-ikén múlt hatszáz éve, hogy III....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98