Dtum
Login with Facebookk
1917 | November

Újabb védekezési módszer a lisztmoly ellen

A lisztmoly az egyik a legveszedelmesebb rovaroknak. Ez a kis pillangó petéit lisztbe rakja le, a kifejlődött hernyók a liszt egy részét megeszik, más részét pedig át-meg átszövik, úgy hogy az emberi használatra alkalmatlanná válik. Különösen a malmokban okoznak nagy károkat, mert a lisztjáratokat hálóikkal és bábuikkal eltorlaszolják. Mechanikai úton alig lehet ellenük védekezni, mert ha lapos tisztogatás tönkre is teszi a hernyókat és a bábukat, de nem semmisítheti meg a petéket. Kéngőzökkel is próbálkoztak, azonban az a liszt, melyet kéngőzök átjárnak, elromlik.

Most Németországban, amerikai példa után kéksavval próbálkoztak és pedig teljes sikerrel. A Deutsche Gold- und Siberscheldeanstalt ( Frankfurt a M. ) külön eszközt is hozott forgalomba. „Cyanofumer” néven, a mely kényelmessé teszi a molyirtást. Ez az eszköz lényegében két egymás fölött elhelyezett tartályból áll. A felsőbe cyannatriumnak vizes oldatát öntik, az alsóba pedig higított kénsavat. A két tartályt szelep zárja el egymástól; ha ezt megnyitjuk, a cyannatriumoldat átfolyik a kénsavba, miközben a rendkívül mérges és illékony kéksavgáz képződik. A gázt gumicsövön a malom földszintjébe vezetik be, a honnét az egész épület minden részét átjárja.

A teljes sikerhez az szükséges, hogy a malom minden ajtaját és ablakát, általában minden kivezető nyílását jól elzárjuk. Ha a kéksavgáz a levegőnek csak 1%-át teszi is ki, akkor is két órai behatás után minden molypillangót, bábut, hernyót és petét elpusztít, de elpusztít más kártékony rovarokat is. A kéksavgáztól átjárt liszt egyáltalában nem romlik meg, továbbra is épp úgy élvezhető, mint azelőtt.
Egyszerűbb eljárást is alkalmaznak a kéksavgázzal való molyirtásnál. Nevezetesen a malom földszinti helyiségeibe oly palaczkot helyeznek el, melyek a kéksavgáz keletkezéséhez szükséges két alapanyagot a cyannatriumot és a kénsavat tartalmazzák.

Miként említettük, ez a gáz rendkívül mérges természetű ( harcztereken is használják ) belehelése feltétlenül halálos, épp azért alkalmazásánál a legnagyobb óvatossággal kell eljárni. A malomból és környezetéből embert és állatot el kell távolítani. A gépet és a palaczkot kezelő ember pedig biztonság okából gázmaszkot használjon.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A kifejlett lisztmoly A lisztmoly hernyója
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98