Dtum
Login with Facebookk
1917 | Október

Magyarország-Ausztria XIV. háborus mérkőzése

Győzött a magyar csapat 2:1 (1:0) arányban


Üllői-uti pálya – 20000 néző. –Bíró: Chemnitz (Lipcse)
Footballsportunk ünnepét nem köszöntötte verőfény. A biztató napsugarak, a melyek a reggeli órákban bearanyozták a későn ébredő fővárost, már délelőtt elbujtak a szürke felhőkárpit mögé és átengedték a teret a csípős északi szélnek. A footballsportért lelkesedő tömeg azonban nem riadt vissza a meghűlés veszedelmétől és már egy óra tájban megindult a zarándoklás az üllői-uti sporttelep felé.

Kocsin, villamoson, vagy gyalogszerrel özönlött a közönség a nagy mérkőzés színhelyére és már két órakor megteltek a hatalmas tribünök és hamarosan sűrű embergyűrű lepte el a pályát övező lépcsőfokokat is. A kép a mit a pálya élő keret nyujtott, nem volt élénk. Eltűnt a nyári ruhák színpompás tömege és a hirtelen előszedett átmeneti, vagy téli ruhák sötét egyhangusága lett urrá a tribünökön. A hangulat is őszies, fázós volt.

Ausztria kezd erős szél ellen, de támadásuk már csatársorunkon megakad. A 3. percben Szabó vezet támadást, de lövése a kapu mellé kerül. Az 5. percben Szabó beadásából Schaffer a kapu mellé lő. A 8. percben Prosek vezet támadást, de Feldmann leszereli. A 10. percben Rupetz Schaffer labdáját kornerre menti.

A 13. percben Vanik éles labdáját Plattkó szépen védi. A következő percben Schlosszer harminc méteres lövését Kraupar csak kornerre menti. A 15. percben Vanik éles labdája a magyar kapu fölött sivít el. A következő percekben két eredménytelen magyar korner. A 19. percben Feldmann handse miatt 20 méteres szabadrugás a korner vonal mellől, melyet Plattkó szépen véd.

A 23. percben ujabb magyar-korner. A 26. percben Vanik lövését Plattkó védi. A 30. percben Poppovich kornert vét, a melyet mellé lőnek. A 31. percben Schlosszer-Schaffer precíz összjátékon alapuló támadását az utolsó pillanatban kornerre menti az osztrák védelem. A következő percekben három eredménytelen kornerrel is veszélyeztet a magyar csapat.

A 40. percben Tauszig hatalmas energiával áttöri Dittrichet 10 méterrel a kapu előtt a tisztán álló Schafferhez passzol, aki némi habozás után a labdát begurítja. (1:0). A lassan guruló labdát Poppovich egy méterrel a kapu vonalon belül még eléri és kivágja: a bíró helyesen gólt ítél, a melyet az osztrákok, nem ismernek el.

Az utolsó öt percben a magyar csapat nagy vehemenciával támad; ez volt különben az egész mérkőzés alatt az egyetlen alkalom, a mikor a magyar csatársor igazán szívvel játszott.

A második félidő elején a szél ereje csak növekedett, ami fáradt védelmünk mellett igen veszélyesnek ígérkezett s csak most mutatta meg, hogy mekkora hiba volt az első félidőben a lövésekkel fukarkodni.

Már a második percben kénytelen Plattkó Szedlacsek egy éles labdáját védeni. A 3. percben Vanik mellé lő. A 7. percbe Shaffer-Schlosszer és a jobbösszekötő helyére huzódott Tauszig mesteri összjátékából utóbbi középmagas labdája a kapufáról védhetetlenül az osztrák kapuba jut. (2:0).

A 15. percben Siegl nehéz helyzetben szépen ment. A 18. percben Schlosszer veszélyesnek látszó lövése az osztrák backek lábain akad meg. A 22. percben a szabadon hagyott Prosek lefut, gyönyörű beadására Sedlacek és Siegl egyszerre startolnak, de a labda a cseh játékosnál marad, a ki 6-8 méterről védhetetlen gólt lő. (2:1).

A magyarok a gól után egy kissé belefekszenek és öt percen belül két kornert is érnek el. Az utolsó negyedórában azután az orkánszerű szél segítségével az osztrákok nagy fölénybe kerülnek, de három eredménytelen korneren kívül nem tudnak mást elérni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
 A sötét szemüveg káros hatása A sötét szemüveg káros hatása
Az utóbbi években a sötét szemüveg viselése valósággal divathóborttá...
Mi az oka a nyúlós kenyérnek? Mi az oka a nyúlós kenyérnek?
Méltán vethetjük fel ezt a kérdést, mert nem egyszer kerül...
Áttértünk a méteres távokra Áttértünk a méteres távokra
A magyar atletikának eddig speciális vonása volt, hogy a...
Gárdonyi virágai és fái, a népies elnevezések Gárdonyi virágai és fái, a népies elnevezések
Gárdonyi népies növénynevei közül érdekesebbek a következők. Az...
A fascizmus uj programja A fascizmus uj programja
Az olasz fascista párt a fascizmus megalapításának évfordulóján...
A MAC vízipóló csapata bírói hibával 3:2 arányban verte az FTC-t A MAC vízipóló csapata bírói hibával 3:2 arányban verte az...
Mérkőzés elején Kalapos szép gólja után a Fradi lendül támadásba....
Mi újság?
A japáni trónörökös számára Chicagóban egy 18 méter magas és 80 méter...
Amerika mérsékeltebb békefeltételeit elfogadták a hatalmak Amerika mérsékeltebb békefeltételeit elfogadták a hatalmak
Annyi idő mulva a hatalmak pekingi követei megegyeztek, hogy milyen...
Somló Sárika vívó és czéllövö Somló Sárika vívó és czéllövö
Somló Sárika arcképét mutatjuk be mai címképünkön olvasóinknak. A...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98