Dtum
Login with Facebookk
1917 | Szeptember

Az orosz mozgósítás titka

A "Novoje Vremja" czímű orosz ujság írja a következőket:
A Suchomlinov-pörben a hadsereg főparancsnokának volt vezérkari főnöke, Januskievicz Suchomlinov védőjének kérdése elmondta, hogy 1914 julius végén elsősorban azt határozták el, hogy csak a négy délnyugati kerületet mozgósítják Ausztria-Magyarország ellen.

 

Julius 30-án Januskievicz előterjesztést tett a czárnak és általános mozgósítást nemcsak Ausztria-Magyarországgal, hanem Németországgal szemben is tisztázni kell. A czár erre aláírta az általános mozgósításra irányuló parancsot, a mely Januskievicz közölt a minisztertanácscsal. Ugyanazon az estén 11 óra tájban a czár telefonon megkérdezte Januskieviczet, hogy az általános mozgósítás helyett nem elegendő-e, ha egyedül Ausztria-Magyarország ellen mozgósítanak. Januskievicz azt felelte, hogy 400.000 tartalékost behívnak. Ennek megváltoztatása igen nehéz és katasztrófát okozhat.

 

A czár azt felelte, hogy táviratot kapott Vilmos császártól, a ki becsületszavával kötelezi magát, hogy barátságos viszonyt fog fentartani Oroszország és Németország között, ha Oroszország nem rendel el általános mozgósítást. Januskievicz erre Szaszonovhoz hajtatott, s vele szemben azt a meggyőződését fejezte ki, hogy lehetetlen az általános mozgósítást megszüntetni. El határozták, hogy Januskievicz julius 30-a délelőtt ujabb előterjesztést tesz a czárnak. Ez az előterjesztés délután történt meg Szaszonov, Suchomlinov és Januskievicz ezután tanácskozást tartottak és megállapodtak abban, hogy lehetetlenség az általános mozgósítást visszavonni. Januskievicz e vallomása után Suchomlinov vádlott kijelentette, hogy a czár és éjszaka telefonon felszólította és megparancsolta neki, hogy szüntesse meg a mozgósítást.


Januskievicz ezután még a következőket mondotta: 1914 julius 29-én délután 3 órakor vezérkari becsületszavamat adtam a német katonai attasénak, hogy a beszélgetés pillanatáig a mozgósítás elrendelése még nem történt meg. Minthogy a katonai attasé nem hitt nekem, írásbeli nyilatkozatot kináltam neki, a mit ő visszautasított. A nyilatkozatra fel voltam jogosítva, mert a mozgósítási parancs még nem ment ki, mert az még a zsebemben volt.


A "Novoje Vremjá"-nak a Suchomlinov-pörről való tudósítására vonatkozóan a Wolff-ügynökség ezt jegyzi meg:
1. Hogy az orosz vezérkari főnök a német katonai attasét ismert becsületszavával megerősített nyilatkozatával tudatosan megtévesztett. Az orosz vezérkari főnöknek a czár általános mozgósítási parancsa már julius 29-én zsebében volt. Ő azonban erről egy szót sem említett, hanem az ellenkezőjét nyomatékosan hangsulyozta.

 

2. Januskievicz megerősíti, hogy az orosz mozgósítást nemcsak Ausztria-Magyarország ellen már julius 29-én elrendelték és végrehajtották.

 

3. Januskievicz Szaszonovval és Suchomlinovval együtt a czár akarata ellenére idézte elő a világháborút oly módon, hogy a czárnak a mozgósítás megszüntetésére vonatkozó parancsát nem teljesítették és a czárt hazudozásokkal hitegették.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98