Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1917 | Szeptember

Az orosz mozgósítás titka

A "Novoje Vremja" czímű orosz ujság írja a következőket:
A Suchomlinov-pörben a hadsereg főparancsnokának volt vezérkari főnöke, Januskievicz Suchomlinov védőjének kérdése elmondta, hogy 1914 julius végén elsősorban azt határozták el, hogy csak a négy délnyugati kerületet mozgósítják Ausztria-Magyarország ellen.

 

Julius 30-án Januskievicz előterjesztést tett a czárnak és általános mozgósítást nemcsak Ausztria-Magyarországgal, hanem Németországgal szemben is tisztázni kell. A czár erre aláírta az általános mozgósításra irányuló parancsot, a mely Januskievicz közölt a minisztertanácscsal. Ugyanazon az estén 11 óra tájban a czár telefonon megkérdezte Januskieviczet, hogy az általános mozgósítás helyett nem elegendő-e, ha egyedül Ausztria-Magyarország ellen mozgósítanak. Januskievicz azt felelte, hogy 400.000 tartalékost behívnak. Ennek megváltoztatása igen nehéz és katasztrófát okozhat.

 

A czár azt felelte, hogy táviratot kapott Vilmos császártól, a ki becsületszavával kötelezi magát, hogy barátságos viszonyt fog fentartani Oroszország és Németország között, ha Oroszország nem rendel el általános mozgósítást. Januskievicz erre Szaszonovhoz hajtatott, s vele szemben azt a meggyőződését fejezte ki, hogy lehetetlen az általános mozgósítást megszüntetni. El határozták, hogy Januskievicz julius 30-a délelőtt ujabb előterjesztést tesz a czárnak. Ez az előterjesztés délután történt meg Szaszonov, Suchomlinov és Januskievicz ezután tanácskozást tartottak és megállapodtak abban, hogy lehetetlenség az általános mozgósítást visszavonni. Januskievicz e vallomása után Suchomlinov vádlott kijelentette, hogy a czár és éjszaka telefonon felszólította és megparancsolta neki, hogy szüntesse meg a mozgósítást.


Januskievicz ezután még a következőket mondotta: 1914 julius 29-én délután 3 órakor vezérkari becsületszavamat adtam a német katonai attasénak, hogy a beszélgetés pillanatáig a mozgósítás elrendelése még nem történt meg. Minthogy a katonai attasé nem hitt nekem, írásbeli nyilatkozatot kináltam neki, a mit ő visszautasított. A nyilatkozatra fel voltam jogosítva, mert a mozgósítási parancs még nem ment ki, mert az még a zsebemben volt.


A "Novoje Vremjá"-nak a Suchomlinov-pörről való tudósítására vonatkozóan a Wolff-ügynökség ezt jegyzi meg:
1. Hogy az orosz vezérkari főnök a német katonai attasét ismert becsületszavával megerősített nyilatkozatával tudatosan megtévesztett. Az orosz vezérkari főnöknek a czár általános mozgósítási parancsa már julius 29-én zsebében volt. Ő azonban erről egy szót sem említett, hanem az ellenkezőjét nyomatékosan hangsulyozta.

 

2. Januskievicz megerősíti, hogy az orosz mozgósítást nemcsak Ausztria-Magyarország ellen már julius 29-én elrendelték és végrehajtották.

 

3. Januskievicz Szaszonovval és Suchomlinovval együtt a czár akarata ellenére idézte elő a világháborút oly módon, hogy a czárnak a mozgósítás megszüntetésére vonatkozó parancsát nem teljesítették és a czárt hazudozásokkal hitegették.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Cikk-ajánló
Párizs, Róma és Belgrád megelégedéssel fogadják a bolgár rendszerváltozást Párizs, Róma és Belgrád megelégedéssel fogadják a bolgár...
A Georgief elnöklete alatt megalakult tábornokkormány teljesen ura a...
Miniszterelnökök üzenetváltása Miniszterelnökök üzenetváltása
A gazdasági feladatokra térve át, foglalkozik Körber a kiegyezés...
Az üstökös csillagok Az üstökös csillagok
Az üstökös csillagok, a melyek olykor-olykor szétbontott hajjal,...
A déli sark felfedezése A déli sark felfedezése
A mindennapi élet szürkeségén, bajain és kétes örömein egyelőre vajmi...
Mariska Mariska
Ez a darab újszerű drámai lehetőségeivel szokatlan jelenség magyar...
A jól védett szoros A jól védett szoros
Ezernyolcszázháromban mikor Fulton Róbert először Napoleonnak, azután...
Magyarország – Svájc 5:0 (2:0) Magyarország – Svájc 5:0 (2:0)
Már déltájban megindult a népvándorlás Budapest és a környék minden...
Magyar megrendelések mellőzése Szerbiában Magyar megrendelések mellőzése Szerbiában
Egy bécsi lap elmond néhány esetet, a melyek még a vámkonfliktus...
Elég volt az aranyesőből! Elég volt az aranyesőből!
Mezőssy Béla földmivelésügyi miniszter a napokban azt a kijelentést...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98