Dtum
Login with Facebookk
1917 | Szeptember

Az értékesített szemétdomb

A központi hatalmak tudományos életének, munkatársaira a világháborúban nagyon nemes, de annál nehezebb feladat várt; minden pillanatot, mondhatni, a természet minden molekuláját felhasználhatóvá, kiaknázhatóvá tenni, hogy a kereskedelmünk előtt lezárt külföldi sorompók stratégiánk ragyogó dicsőségét semmivé ne tehessék kiéheztetéssel kapcsolatos enervatio vagy munitiohiány által. Voltaképpen ez volt a mi háborúnk legkimagaslóbb feladata.

Természetesen oly kérdések is felmerültek e feladatok során, melyeket theoriában még rég megoldva láttunk, de békében a gyakorlati kivihetőségen tovább dolgozni nem volt szükséges, miután a külföldi export oly mennyiségben és oly árban bocsátotta ezeket rendelkezésünkre, hogy határozottan nem fizette volna ki magát a hazai előállítás.

Most a szükösség idejében létjogot nyert az elmélete, s elégetik magát a levegőt is, hogy belőle a lövedékgyártáshoz szükséges salétromot nyerhessék; exhumálják a háború elején könnyelmüen elásott állati dögöket, hogy zsír- és csonttartalmukat nagyszerű ideával az általános szükséglet czéljaira dolgozhassák fel; az állati vizeletből robbanó anyagokhoz való fontos kellékek lesznek, sőt, tovább megy a tudomány, s kilátás van arra, hogy e válladékok xanthinjából nyert theobromint methylekkel koffeinné és theinné alakítják, hogy a pótkávékat és póttheákat a kávéfa gyümölcsével s a theacserjék leveleivel teljesen egyenértékűvé tegyék; a régen főzelékbe főzött babérlevél porát laurin néven nagy sikerrel hozzák forgalomba, hogy a háborúban lábrakapott kiütéses typhus terjesztőit, a tetűket s egyéb rovarokat kipusztíthassák; megszületnek a tojáspótlékok, gyakorlatba jön a műtejkészítés, - de sajnos, a húshiány egyedüli pótszerei továbbra is csak hústalan napok maradnak.

Az ilyen intensiv munkásság mellett csoda-e, ha ráterelődik a figyelem még a szemétdombokra is, s ezekből az igazán semmibe sem vett mellékhelyekből táplálékot kapnak a legragyogóbb paloták lakói is éppúgy, mint a legszegényebb hadiárvák, s nagyszerű czélok, nemzeti ideálok megvalósításához szükséges nyersanyagot monumentális conceptiójú gyáraink.

Mit is találunk a mindennapos szemétdombokon? Csontokat, hamut, különféle magvakat, zöldséget, gyümölcshéjakat, ételmaradékokat, egyéb ételhulladékot, rongyot, vatta- és kötszercsomókat, kávéüledéket, virágleveleket, a legkülönbözőbb állati hullákat, rossz czipőket, öreg dugókat, fűrészport stb. Mindezek között egyetlen egy nincs, mely a további feldolgozásra nem alkalmas: mind értékesíthető. Háború előtt a csontot szemétre dobták, s alig 0.3 – 0.5 %-ban került mechanikai (faragott vagy esztergályozott dísztárgyakként), vagy chemiai átmunkálás alá; az utóbbi esetben mint műtrágya, enyv, spodium s állati olaj került forgalomba.

A háborúban a csont tekintélyes zsirtartalára volt legfőbbképen szükség. Ezért a megőrölt csontot, tehát csontlisztet, 65-60 fok B. sűrűségű ú. n. petroleumaetherrel rázzák össze, miáltal a zsír kioldódik; ez oldatból 70 fokon való hevítéssel a petroleumaether ledestillálható, s szedőben felfogva újból használható; a zsír pedig az üstben marad vissza, s különféle tisztítási eljárás után részben mint ehető zsír, részben mint további feldolgozásra (szappan, glycerin) alkalmas zsíranyag kerül forgalomba.

A zsírtól megtisztított csontlisztet zárt helyen, nagy nyomás alatt, a 31-35 %-nyi porczszövet kiolvadásáig vízgőzzel hevítik; az így nyert folyadék besűrűsítve adja az enyvet; a visszamaradó ásványi anyag a műtrágya egyik fontos alkotórésze. A zárt helyen elégetett csont a folyékony testek tisztítására használt spodium, mely a háború alatt carbo ossium (Knochenkohle, csontszén) név alatt a belgyógyászat egyik legfontosabb gyógyszerévé lett, legtöbb esetben hús- és vérszénnel együtt (Thierkohle, carbo animalis.)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Lujza toszkánai herczegnő ügye Lujza toszkánai herczegnő ügye
A volt szász trónörökösné most Lindauban , a toszkánai család...
Erdős Renée  - Írások Könyve Erdős Renée - Írások Könyve
Erdős Renée ily czimű, minden hó elsején megjelenő folyóiratának,...
A berlini Viktória - MAC. 2:1 A berlini Viktória - MAC. 2:1
Ha győzelmet nem is aratott a MAC csapata múlt vasárnap Berlinben,...
Az orosz külügyminiszter Berlinben Az orosz külügyminiszter Berlinben
A bécsi „Zeit”-nak erre vonatkozólag Berlinből a...
A legnagyobb angol pályaudvar A legnagyobb angol pályaudvar
Csak nemrég készült el teljesen Londonban az ugynevezett...
Ötven koronás bankjegyek Ötven koronás bankjegyek
Május végén forgalomba jöttek az ötven koronás bankjegyek is,...
Megalakul a svéd-magyar bank Megalakul a svéd-magyar bank
Már régebben jelentettük, hogy svéd tőkével magyar-svéd bank van...
Az író tulajdonjog Az író tulajdonjog
A szellemi termékek tulajdonjoga hosszú ideig tisztázatlan volt,...
Pesti rokonára hagyott húszezer pengőt egy johannesburgi asszony, akit három férje és fia meggyilkolása miatt felakasztottak Pesti rokonára hagyott húszezer pengőt egy johannesburgi asszony,...
Érdekes levél érkezett pár nappal ezelőtt egy londoni ügyvédi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98