Dtum
Login with Facebookk
1918 | December

A hónap rövidhíreiből

Vasuti forgalom helyreállitása Magyarországon és Kelet-Galicia közt

Budapesten több napos tárgyalás nyert befejezést, mely az ukrajnai nemzeti tanács végrehajtó-bizottságának elnöke, Petrusievics dr., ennek bécsi helyettese, Szmal, Sztockij dr. és Szigalevics dr. lembergi megbizott között egyrészről és Garami magyar kereskedelemügyi miniszter között másrészről folyt le, a Magyarország és Kelet-Galicia közötti vasuti forgalom zavartalan lebonyolitása és a rendszeres posta- és táviróközlekedés berendezése tárgyában. A konferencia teljes megegyezésel végződött. Közös szikratáviratot intéztek az antanthoz, amelyben intervencióját kérik a szén zavartalan szállitására. 


Kecskemét sürgeti a földgázt

A kecskeméti nemzeti-tanács fölterjesztést intézett Szende Pál pénzügyi államtitkárhoz, amelyben fölhivja a figyelmét, hogy a pénzügyi miniszteriumból ez év elején azt az információt kapta a város polgármestere, hogy a város területén nagymennyiségü földgáz van. Sőt a város polgármestere igéretet kapott, hogy a földgáz föltárására irányuló furásokat Debrecen és Kecskemét határában egyidejüleg az állam megkezdi, Debrecenben meg is kezdték a furásokat, Kecskeméten azonban nem.


A zsákok szállitása

A középpontok leszerelésével megbizott kormánybiztos rendeletet adott ki, amelynek értelmében a használt vagy uj megtöltetlen zsákot Horvát-Szlavon és Dalmátországba, vagy az átmeneti állomásokra csakis a zsákbizottság irásbeli engedelmével szabad szállitani. 


A nyersolaj vámjának felfüggesztése

A kormány minapi rendeletével a nyersolaj vámját további intézkedésig felfüggesztette. 


Folyamhajós flottánk idegen kézen

Hajóparkunkat a legutolsó hetek eseményei következtében nagy veszteség érte. A balkáni szállitásokra egyesitett magyar, német és osztrák hajóparkban 86 osztrák, 47 magyar és 21 német járómü volt, amelyet a francia haderők Korábia és Braila mellett elfogtak. A Magyarországnak kölcsön képen átadott osztrák és német hajók közül mintegy 1100 járómüvet Ujvidék és Pétervárad környékén a horvátok lefoglaltak. A magyar kormány ez idő szerint tárgyalást folytat a délszláv kormánnyal, hogy ezeket a hajókat adja vissza. 

Az Atlantica Tengerhajózási Részvénytársaság közli, hogy a spanyolországi Ferrot kikötőjében lévő Atlantica nevü hajója, amely a háboru kitörésekor farakománnyal Ferrotban keresett menedéket, az entente-hatalmaktól engedélyt kap, hogy a menedék-kikötőből kifuthat és utját Rotterdamba folytathassa. 


Béke az épitőiparban

Tizenkét évi háborus állapot ért véget a napokban Budapesten: Garami Ernő kereskedelmi miniszternél ugyanis aláirták az épitőmesterség munkásügyi viszonyait szabályozó kollektiv szerződést. Az uj szerződés Budapest területére és annak huszkilométeres körzetére terjed ki és három évre kötötték, de rövid időn belül az ország nagyobb ipari középpontjaira is hasonló egyezmény jön létre. 


A felszámoló hadügyminisztérium nem fizet

A volt közös hadügyminisztérium fölszámoló-bizottsága közli: A közös fizetőeszközök hiánya következtében hadiszolgáltatásokért járó összes fizetéseket, valamint a megegyezés utján megállapitott utalványbeváltásokat és kifizetéseket a katonai pénztáraknál megszüntetik, amig az ügyek elintézésére az egyes nemzeti kormányok közös megegyezés alapján rendeleteket nem bocsátanak ki.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98