Dtum
Login with Facebookk
1918 | December

A hónap rövidhíreiből

Vasuti forgalom helyreállitása Magyarországon és Kelet-Galicia közt

Budapesten több napos tárgyalás nyert befejezést, mely az ukrajnai nemzeti tanács végrehajtó-bizottságának elnöke, Petrusievics dr., ennek bécsi helyettese, Szmal, Sztockij dr. és Szigalevics dr. lembergi megbizott között egyrészről és Garami magyar kereskedelemügyi miniszter között másrészről folyt le, a Magyarország és Kelet-Galicia közötti vasuti forgalom zavartalan lebonyolitása és a rendszeres posta- és táviróközlekedés berendezése tárgyában. A konferencia teljes megegyezésel végződött. Közös szikratáviratot intéztek az antanthoz, amelyben intervencióját kérik a szén zavartalan szállitására. 


Kecskemét sürgeti a földgázt

A kecskeméti nemzeti-tanács fölterjesztést intézett Szende Pál pénzügyi államtitkárhoz, amelyben fölhivja a figyelmét, hogy a pénzügyi miniszteriumból ez év elején azt az információt kapta a város polgármestere, hogy a város területén nagymennyiségü földgáz van. Sőt a város polgármestere igéretet kapott, hogy a földgáz föltárására irányuló furásokat Debrecen és Kecskemét határában egyidejüleg az állam megkezdi, Debrecenben meg is kezdték a furásokat, Kecskeméten azonban nem.


A zsákok szállitása

A középpontok leszerelésével megbizott kormánybiztos rendeletet adott ki, amelynek értelmében a használt vagy uj megtöltetlen zsákot Horvát-Szlavon és Dalmátországba, vagy az átmeneti állomásokra csakis a zsákbizottság irásbeli engedelmével szabad szállitani. 


A nyersolaj vámjának felfüggesztése

A kormány minapi rendeletével a nyersolaj vámját további intézkedésig felfüggesztette. 


Folyamhajós flottánk idegen kézen

Hajóparkunkat a legutolsó hetek eseményei következtében nagy veszteség érte. A balkáni szállitásokra egyesitett magyar, német és osztrák hajóparkban 86 osztrák, 47 magyar és 21 német járómü volt, amelyet a francia haderők Korábia és Braila mellett elfogtak. A Magyarországnak kölcsön képen átadott osztrák és német hajók közül mintegy 1100 járómüvet Ujvidék és Pétervárad környékén a horvátok lefoglaltak. A magyar kormány ez idő szerint tárgyalást folytat a délszláv kormánnyal, hogy ezeket a hajókat adja vissza. 

Az Atlantica Tengerhajózási Részvénytársaság közli, hogy a spanyolországi Ferrot kikötőjében lévő Atlantica nevü hajója, amely a háboru kitörésekor farakománnyal Ferrotban keresett menedéket, az entente-hatalmaktól engedélyt kap, hogy a menedék-kikötőből kifuthat és utját Rotterdamba folytathassa. 


Béke az épitőiparban

Tizenkét évi háborus állapot ért véget a napokban Budapesten: Garami Ernő kereskedelmi miniszternél ugyanis aláirták az épitőmesterség munkásügyi viszonyait szabályozó kollektiv szerződést. Az uj szerződés Budapest területére és annak huszkilométeres körzetére terjed ki és három évre kötötték, de rövid időn belül az ország nagyobb ipari középpontjaira is hasonló egyezmény jön létre. 


A felszámoló hadügyminisztérium nem fizet

A volt közös hadügyminisztérium fölszámoló-bizottsága közli: A közös fizetőeszközök hiánya következtében hadiszolgáltatásokért járó összes fizetéseket, valamint a megegyezés utján megállapitott utalványbeváltásokat és kifizetéseket a katonai pénztáraknál megszüntetik, amig az ügyek elintézésére az egyes nemzeti kormányok közös megegyezés alapján rendeleteket nem bocsátanak ki.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A közlegények vacsorája A közlegények vacsorája
Ma este érdekes összejövetel volt az Országos Kaszinóban, ahol gróf...
Dümov Oszip - A Vlasz gyerek Dümov Oszip - A Vlasz gyerek
Oszip Dümov a nagy orosz klasszikusok után következett írónemzedéknek...
Windischgrätz bevallotta védőjének Windischgrätz bevallotta védőjének
A frankhamisitási bünpörben a királyi ügyészségnél és a...
Külföldi művésztelepek Külföldi művésztelepek
Néhány esztendő óta a külföldi művésztelepek mintájára hazánkban is...
Magyarország – Románia 2:0 (0:0) Magyarország – Románia 2:0 (0:0)
Az esős, szeles vasárnap délután több mint húszezer néző jelent meg...
Érdekes beszélgetés részlete Budapesten Thomas Mannal, a német politikáról Érdekes beszélgetés részlete Budapesten Thomas Mannal, a német...
A Ruhr-megszállással előidézett helyzet Németországban kétségbeejtő -...
Kiállítások Kiállítások
Aba-Novák Vilmos kiállítása Fränkelnél érdekes fejlődésről...
Tanácsköztársaság Tanácsköztársaság
A Tanácsköztársaság idején a Vörös Újság és a Népszava kivételével...
Az országgyülés feloszlatása Az országgyülés feloszlatása
A képviselőház szeptember 3-ikán ült össze nyári szünet után. Nagy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98