Dtum
Login with Facebookk
1918 | December

Vix alezredes jegyzéke

Vix alezredes jegyzéke így szól:
Nagyméltóságú Uram!


Párisból kapott utasítások teljesítéseként a keleti szövetséges hadseregek parancsnokló tábornoka arra kér, hogy a magyar kormánynyal a következőket közöljem:
A magyar kormány Szlovákországba (Slovaquie) magyar csapatokat küldött, a melyek a szlovák vidékeket kifosztották, azokat a lakosokat, a kik a cseheknek rendelkezésére bocsátották magukat, fogságba vetették, a cseh csapatoknak azokat a kis osztagait, a melyek a szlovák területeket a forradalom által onnan kiűzött magyar hatóságok távozása után elfogadták, elűzték vagy megölték.


A cseh-szlovák államot a szövetségesek elismerték. Hadseregét is szövetséges hadseregnek ismerték el. A cseh-szlovák államnak jogában áll elfoglalni a szlovák területeket már csak azon a czímen is, hogy mint szövetséges hadviselő részese a fegyverszünet végrehajtásának, a mely rendelkezett a régi osztrák és magyar monarchia területének elfoglalásáról.


Ennek folytán meg vagyok bízva, hivjam fel a magyar kormányt, hogy haladéktalanul vonja vissza csapatait a szlovák országokból, a hol azok szövetséges megszállás mellett semmi szín alatt sem rendezkedhetnek be.


Van szerencsém arra kérni Nagyméltóságodat, hogy sziveskedjék a fenti rendelkezések haladéktalan teljesítése végett a rendeletet kiadni s velem tudatni azt az időpontot, a melyben ezek a rendelkezések teljességükben végre lesznek hajtva.


Fogadja Nagyméltóságod megkülönböztetett tiszteletem kifejezését.
Vix.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Vyx alezredes A Vyx-misszió tagjai
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98