Dtum
Login with Facebookk
1918 | Február

A budapesti háziezred festőinek kiállítása

Két kiállítás

E kiállításon szereplő művészeket azonfelül, hogy valamennyien a 32-ik gyalogezredben szolgálnak, semmiféle kötelék nem fűzi egybe. A kiállítás valamely művészi törekvés, irány előbbre jutását, tisztázódását nem szolgálja és így a méltatás csupán egy-egy kép értékelésére szorítkozhatik.

A katonai szolgálat tudvalevőleg nem tartozik a művész kifejlődését, elmélyülését elősegítő alkalmak közé és így nem szabad túlságosan szigorú mértékkel mérni a kiállítók teljesítményét. A jó középszerű anyag színvonalát nem rontják dilettáns jövevények munkái. Ilyképpen a jótékony célt szolgáló kiállítás nagy általánosságban sikerültnek mondható. A rajzok között több ötletes és friss darabra bukkanunk. Teplánszky Sándor, galántai Fekete Béla, Veres Zoltán, Lázár Oszkár egész sereg kisebb-nagyobb vásznat mutatnak be.

 

Nagy ambíciójuk és munkakedvük mindenesetre tiszteletreméltó. Berény Róbert, Kornai József művei bármelyik kiállítás java darabjai közé tartoznának. Kornai József két tájképe fejlett formaérzést demonstráló, színben, rajzban egyaránt markáns vászon. Berény Róbert két képe közül a téli tájkép az erősebb. Másik képén a nem neki való feladattal való viaskodás nyomottsága érzik.

 

Technikailag kifogástalan, megoldott mindent, ami megoldható, de a téli tájképen nagy lendülettel szárnyaló fantáziáját gúzsba kötötte e hadi munka. Téli tájképe az egyéni természetlátás nagyszerű terméke. Rajzai is majdnem egyedülálló értékeit jelentik a magyar grafikának. Buda halálához készült rajzaiban az időkön, fajokon kívülálló, történelmi külsőségektől ment Ember mozog. Tigrisvadászata csupa aktivitás, Delacroix alkotásaira emlékeztető mozgalmas darab.

 

Bálint Aladár

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98