Dtum
Login with Facebookk
1918 | Február

Az ukrán békeszerződés pontjai

A békeszerződést elsőnek Czernin gróf írta alá 2 óra 20 perckor. Valamennyi meghívott aláírta már a békeszerződést, amely így kezdődik:
A független ukrán nép ama óhajának adott kifejezést, hogy az ukrán népköztársaság, valamint Oroszország a hadviselő ellenfelekkel békét kössenek. Bulgária és Törökország békeajánlatot tettek a tartós, barátságos viszonyt helyreállító és minden félre becsületes világbéke megkötése érdekében.


A békefeltételek.
1. Németország, Magyarország, Ausztria, Bulgária és Törökország egyrészről, az ukrán népköztársaság másrészről kijelentik, hogy köztük a hadiállapot befejeződött, jövőben békésen és barátságban élnek egymással.


2. Ha Ukrajna és Magyarország és Ausztria határosak lesznek egymással, akkor a határok a háboru előtti orosz határok lesznek. Északon Tarnogradnál kezdődik Ukrajna határa és Bilgaraj-Radin-Kamaniets-Nygonawskojesco vonalon halad keresztül. – A határokat a lakosság kívánalmait figyelembe véve, vegyes bizottság fogja megállapítani.


3. Ha a négyesszövetség más államával is határos lesz Ukrajna, a határokat külön szerződésben állapítják meg.
A megszállott területek kiürítéséről és átadásáról az érdekelt felek maguk közt állapodnak meg.


4. A szerződést aláíró felek között a békeszerződés ratifikálása után nyomban helyreállítják a diplomáciai és konzuli összeköttetést.


5. A szerződést kötő felek kölcsönösen lemondanak minden hadiköltség és a hadviselés okozta kártérítés megtérítéséről.


6. A hadifoglyokat kölcsönösen hazaengedik, kivéve azokat, akik ott akarnak letelepedni.


7. A gazdasági vonatkozásokat szabályozza. Ez év julius 31-ig a szerződő felek kötelesek mezőgazdasági és ipari feleslegükből egymásnak szállítani. Az áruk mennyiségét és árát egy bizottság állapítja. A forgalmat részben az állam, a központok, részben a szabad kereskedelem bonyolítja le.
Az áruforgalmat egy ideiglenes szerződéssel szabályozzák, mely az általános béke megkötése után legalább hat hónapig érvényes. 1919. junius 30-án hat hónapra felmondható. Az Ázsiába és Perzsiába való áruszállítást szerződésileg biztosítták. Ukrajna nem tart számot azokra a kedvezményre, amelyek egyrészt Ausztia és Magyarország, másrészt a monarchia és Németország között létesült vám megegyezés folyományai, avagy amelyek ezen államok között és szomszédaik között fennállanak. Ugyanezen elv érvényes Ukrajnára is.


8. A hadifoglyok, internáltak kicserélését, valamint az elfogott kereskedelmi hajók hazaengedését államonkint külön megegyezéssel szabályozzék.


A békeszerződés szövegét német, magyar, bolgár, török és ukrán nyelven megszerkesztve, kimondják, hogy azt lehető legrövidebb idő alatt ratifikálni kell és a szentesített szerződéseket Bécsben kicserélik. A békeszerződés ratifikálásával életbelép.


A békeszerződésen kívül még négy szerződést kötöttek, melyeket a legközelebbi napokban aláírnak. Ezek a szerződések hadifoglyok és internáltak kicseréléséről szólnak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A képen Radoszlavov bolgár miniszterelnök írja alá az ukrán békeiratot Az ukrán címer Ukrajna tervbe vett határai
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98