Dtum
Login with Facebookk
1918 | Június

Termésrendeletek

A hivatalos lap az uj termelésre vonatkozóan két rendeletet közöl.
Az egyik a közszükséglet céljára igénybeveendő termés átvételére szervezendő átvételi bizottságokról, a másik a zöld hitelről intézkedik. 

Az átvételi bizottságokra vonatkozó rendelet előirja, hogy a közszükséglet céljára igénybeveendő termés tárgyában a kis- és nagyközségekben a főszolgabiró, törvényhatósági joggal felruházott és rendezett városokban, valamint Fiume városában és kerületében a polgármester, Budapesten a tanács, az eljáró hatóság, amely hatóság az átvételnél az átvevő bizottság utján jár el.

E célból mindenütt átvételi bizottságot kell alakitani, amely bizottságnak tagjai az Országos Közélelmezési Hivatal kiküldöttje, a Haditermény átvevő közegei, a hatósági kiküldött, a termelő érdekeltség képviselője. Ahol a termelési viszonyok szükségessé teszik, ugy kell megalakitani az átvevő bizottságot, hogy annyi albizottságban müködjék, amennyi szükséges ahhoz, hogy a bizottság a cséplés ideje alatt a termelőkkel az elszámolást hátralék nélkül elvégezhesse. A bizottság megalakulásáról legkésőbb 1918. évi junius 15-éig kell jelentést tenni az Országos Közélelmezési Hivatalhoz és az illetékes kormánybiztoshoz. 

A bizottság hatáskörét és feladatát az a rendelet fogja szabályozni, amelyet az 1918. évi termés zár alá vételéről, igénybevételéről és feldolgozásáról fog a kormány kiadni. 

A másik rendelet az 1918. évi termésből várt egyes terményekre nyujtandó előlegről intézkedik és egyuttal hatálytalanit és eltilt minden olyan szerződést, amely az 1918. évben várható mezőgazdasági terményeknek átalányban történő, vagy az ily termés reményének meghatározott áron való adás-vételére vonatkozik. Megtiltja a rendelet a mezőgazdasági terményeknek előrevaló eladását is. Ez az intézkedés a rendelet életbelépte előtt létrejött ügyletekre is alkalmazandó.

A Haditermény, valamint a H. T. Részvénytársaságnak erre felhatalmazott pénzintézetek által nyujtandó előleget csak 1918. évi 25-ik napjáig, tengerire pedig 1918. évi november 30-ik napjáig lehet adni; buzára és fajtengerire métermázsánként 30 koronát, rozsra, kétszeresre, árpára, zabra, kölesre, közönséges tengerire 25 koronát, káposztarepcére és réparepcére 60 koronát.

A termelő a termésből várt azt a terménymennyiséget, amelyre előleget kapott, maximális árban a haditerménynek köti le eladásra. Ha a termelő haszonbérlője annak az ingatlannak, amelynek várható termését a H. T.-nek eladásra leköti, ugy a lekötéshez ki kell kérni a haszonbérlő hozzájárulását is, aki azt nem tagadja meg, ha a terményeknek a rendelet értelmében eladásra való lekötése biztonságát nem érinti. A termelő az előleggel lekötött termésmennyiséget el nem adhatja, azzal nem rendelkezhetik, hanem köteles azt a H T.-nek átadni. A rendelet többi része büntető intézkedéseket foglal magában. 

A rendelet az idén 20-25 százalékkal magasabb összegben állapitotta meg az idei termésre adható előlegeket, mint a mult évben és ez az emelés megfelel annak az idei magasabb maximális áraknak. 

A Haditermény Részvénytársaság felhivja mindama hazai pénzintézeteket, amelyek a 2208/1918. M. E. sz. kormányrendelet alapján az 1918. évi mezőgazdasági termésből várt egyes terményekre előleg nyujtásával (zöldhitel) foglalkozni óhajtanak, hogy eziránti szándékukat 8 napon belül jelentsék be. A megbizás megadása fölött az igazgatóság szabad belátása szerint fog határozni.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Ló-kapa Aratás
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Szibéria -  Zilahy Lajos drámája a Nemzeti Szinházban Szibéria - Zilahy Lajos drámája a Nemzeti Szinházban
A hadifogság orosz földön, Szibéria jeges táboraiban oly hatalmas...
Megölték London legszebb színésznőjét Megölték London legszebb színésznőjét
Londonban ma közbeszéd tárgyát képezi au a pár, melyet a gyilkosság...
 Tolnai: A világháború története Tolnai: A világháború története
Több mint 30 esztendő telt el a nagy világháború befejezése óta, de...
Weöres Sándor: A halálról Weöres Sándor: A halálról
Ne bánd, hogy meghalsz. Csak tested alakja és külön-léted, értelmed...
Védgátak karhatalommal Védgátak karhatalommal
Zemplént az idén háromszor paskolta végig az árviz az Úrnak...
Az Aggteleki barlang, a barlang vizei Az Aggteleki barlang, a barlang vizei
A barlangnak két fővize van, két patak. Az egyik az Acheron, amely a...
Közlekedési kishírek Közlekedési kishírek
A győri villamos vasut ügyében most döntött a belügyminiszter. A...
A trópusok titokzatos pusztító szellemei: a termeszek, a termeszboly A trópusok titokzatos pusztító szellemei: a termeszek, a...
Egy mindössze néhány milliméter vagy centiméter nagyságú rovar: a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98