Dtum
Login with Facebookk
1918 | Május

A hús konzerválása szárítással

A hús konzerválására régóta jó eredménynyel használják a páczolást és füstölést. Néhány évtized óta igen elterjedt a fagyasztás. A fagyasztott hús bármeddig eltartható és a hús természetes tulajdonságai megmaradnak. Ezt a módszert főleg a tengerentúli szállításnál alkalmazták, de a háború alatt Európa minden országának elterjedt. Újabban szárítás útján kisérelték meg a hús konzerválását.

Ez az eljárás tulajdonképpen a legrégibb, ősrégi időkből ered. Abban áll, hogy a húsból kivonják a vizet, ezáltal a rothasztó bacteriumok hatását meggátolják, a bomlás, a mely csak nedves állapotban következik be, elmarad. A szárítás külön készülékekben történik. A húst kisebb, körülbelül 2 kg súlyú darabokra aprítják és jól felmelegített légáramot vezetnek át rajta.

Még gyorsabb a szárítás a légritkított térben. Ezt követi Krüger, kopenhágai mérnök. A szárítandó húst 2-5 kg súlyú darabokra szeletelik fel, a csontokat kiszedik és a húst sóval bedörzsölik. Ezeket a darabokat a szárítókészülékbe öntik és itt 40 °C hőmérsékletnél a kisebb darabokat 60 óra hosszat tartják, a nagyobbakat 72 óráig. Eközben a hús súlyának 40-45 %-át veszti el, színe a vöröses szürke árnyalattól a sötétbarnáig is változik és elég puha marad.

Nyersen is lehet enni, főzve is jó íze van, sütésre kevésbbé alkalmas. Használat előtt hideg vizben kell áztatni. Mader, stuttgarti mérnök is rendezett be hússzárítást. Ugyanazokat az eszközöket használja, mint a főzelékek szárításánál. A hús nem légritkított térbe kerül, hanem 40 °C hőmérsékletű légáram szárítja. Ez az eljárás gyorsabb. 10 óra alatt véget ér. Nagyobb húsdarabok szárításánál magasabb a légáram hőmérséklete. A hús most is sokáig eltartható, ízéből nem veszít.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Botrány a parlamentben Botrány a parlamentben
A mult héten hétfőn, az utolsó parlamenti ülésen tudvalevőleg nagy...
Az olasz-török háboru Az olasz-török háboru
Feltünő, hogy ujabban nem érkezik semmi fontosabb hir a harcztérről....
Vigyázzunk az utazásnál Vigyázzunk az utazásnál
A belügyminiszter az ország törvényhatóságaihoz körrendeletet...
Az ózon ipari használata Az ózon ipari használata
Az ózon, mint igen erélyes oxidáló szer, már régóta használatos az...
A kávéházi tőzsde A kávéházi tőzsde
A tőzsdetanács bizonyára foglalkozik azzal a tervvel, hogy a szombati...
Alpesi német hadgyakorlat Alpesi német hadgyakorlat
Nem szellemjárás, hanem német alpesi katonaőrs. A német birodalom...
Aranyérmet szerzett a vérző Harangi Aranyérmet szerzett a vérző Harangi
Deutschlandhalle-ben került sor az ökölvívó-döntőkre. Magyarországot...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
A Daily Telegraph irja: A tengerentuli távirati közlekedésnek a brit...
A bátorligeti ősláp növényzete
A Nyírségen, a nyírbátori Bátorligetben, amellett buckás mellett,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98