Dtum
Login with Facebookk
1918 | Március

Még ezek mernek sirni!

Elsirták panaszaikat a meggazdagodott szabómesterek 

Azok között, akiknek nevét a szegény ember csak fogcsikorgatva és ökölbe szoritott kézzel emlegeti, első helyen állanak dicsőn és rendületlenül a szabóiparosok. Nem tudjuk egészen biztosan, hogy a posztógyáré, a posztókereskedőé, a ruhakereskedőé, vagy pedig a szabómesteré-e az elsőbbség.

A szabómesterek azt vitatják, hogy a posztógyárak drágitották meg a ruhát, a posztógyárak azt vitatják, hogy a ruha azért drága, mert az árdrágitókon és lánckereskedőkön keresztül jut az eldugott áru a szabókhoz, a közönség ellenben nem vitat semmit, csak szenved és rongyokban jár s még ha éhezik és a szájától vonja el a falatot, még akkor sem tudja megfizetni azt a horribilis árat, amit ma a szabók egy ruháért mernek követelni. 

A dicső szabómesterek most egy ujabb nagyszerü alkalmat kaptak arra, hogy a ruha árát még jobban felemeljék. A munkások, akik az élelmiszeruzsora jóvoltából épen ugy éheznek, mint a lateiner ember, százszázalékos béremelést követelnek és a szabóiparosok ezt a béremelést ismét rá akarják sózni a közönség nyakára. Tegnap gyüléseket tartottak a szabómesterek is, a szabómunkások is és amit ezeken a gyüléseken hallottunk, az fényes megvilágitásba helyezi a ruha körül fennálló uzsorát. 

Az Egyesült Szabóiparosok, valamint a női szabóiparosok, élükön Holzer Sándorral – van-e ki e nevet nem ismeri – szörnyü panaszkodást vittek véghez vasárnapi gyülésükön. Ami panaszt csak egy munkaadó kapitalista el tud zengeni, ezt ők – szegények – mind elzengték. Azt bizonyitották be egymásnak, hogy mindenki keres a ruhadrágaságon, csak ők nem, mert a ruha árának emelkedése részben a posztódrágaság miatt van, részben pedig a munkások tulhajtott bére miatt.

Ők, akik a férfiruha méterjét 150-200 koronával számitják a vevőnek és ehhez 300 korona munkadijat csapnak, a női ruhákért pedig háromszor ennyit kérnek, azt mondják, hogy ezt mind a posztókereskedő és a munkás keresi. Szervezkedni akarnak a derék szabómesterek olyan szervezetbe, amely a munkások terrorisztikus fellépésével és méltánytalan követeléseivel szembe tud szállni. Szórul-szóra igy mondták. És már előre kijelentették, hogy a közönség ne essék kétségbe, ha a ruha ismét drágább lesz, mert ez a munkások bérének felemelése miatt lesz. 

Ezzel szemben a munkások tegnapi gyülésén kiderült az, hogy a szabómunkások 100 százalékos béremelése egy-egy öltöny árát legfeljebb 30 koronával drágitaná meg. Természetesen nem fogadják el az igért 25 százalékos béremelést, hanem ragaszkodnak a 100 százalékhoz, sőt ha a gabonaárak felemelése esetén ujabb élelmiszerdrágulás következnék be, ujabb béremelést helyeznek kilátásba. 

Most már igazán a kereskedelmi kormányon a sor, hogy erélyesen rendezze ezt a kérdést. Az általános elégedetlenség oka nagyrészben ruhauzsora és ennek okát kikutatni és megszüntetni a kormány kötelessége. A szabómunkásoknak élniök kell, sőt élniök muszáj. De a kapzsi posztógyárosok, posztókereskedők és szabómesterek már elég gazdagok lettek. Elég volt!

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A zay-ugróczi posztógyár legrégebbi gyáraink egyike Posztógyári részvény 1909-ből
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Vasiparunk fejlődési iránya és jövedelmezősége Vasiparunk fejlődési iránya és jövedelmezősége
A vasipar egyike azoknak a kevés iparágaknak, amelyek hazánkban a...
Ambrus Zoltán: Háborús jegyzetek -  Mi lesz a háború után? Ambrus Zoltán: Háborús jegyzetek - Mi lesz a háború után?
A háborús híreken meg ezek kommentárjain kívül semmi se szerepel...
Beperelték Albrecht főherceg feleségét Beperelték Albrecht főherceg feleségét
Siposs Károly építész perelte be Albrecht főherceg feleségét, akinek...
Donogán István országos rekordot javított a diszkoszvetésben Donogán István országos rekordot javított a diszkoszvetésben
Donogán volt e héten a „soros” rekordjavító. Sikerült is...
A távolkeleti események térképe A távolkeleti események térképe
A francia uralom alatt álló Indokína, ahol a japáni csapatok...
A balti orosz flotta átvonulása a szuezi csatornán A balti orosz flotta átvonulása a szuezi csatornán
Az oroszok balti flottája tudvalevőleg két úton megy Kelet-Ázsiába. A...
Schöpflin Aladár: Népszínművek Schöpflin Aladár: Népszínművek
Két-három népszínművet láttam nemrégiben s azt a megfigyelést tettem...
Munkácsy egy hazakerült képe Munkácsy egy hazakerült képe
Részben a magyar viszonyokból származik, részben a Munkácsy iránt még...
Thúry Zoltán összes művei Thúry Zoltán összes művei
Magyar írónak lenni még ma is nem egyéb, mint leplezett vértanúság....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98