Dtum
Login with Facebookk
1918 | November

A kormány mezőgazdasági programmja

A Magyar Gazdaszövetség rendkivüli választmányi ülést tartott a földmivelő nép szervezkedése tárgyában. Az ülés Darányi Ignác javaslatára kimondotta, hogy hazafias kötelességgel siet a Nemzeti Tanács és a kormány támogatására és a rend helyreállitása érdekében megalakitja az Orsz. Földmivelő Tanácsot.

Az ülésen megjelent Laehne Hugó földmivelési államtitkár is, aki jelezte, hogy a kormány kész birtokpolitikai javaslatot vett át elődjétől, amit a gazdatársadalom ismer, de ennél messzebb kiván menni. A kisajátitást is beleviszi a kormány javaslatába, de erre aligha kerül sor, mert elsősorban az állami, egyházi, községi és bankingatlanok kerülnek sorra.

Elkerülhetetlen a nagyobb vagyonadó, amit a nagyobb földbirtok földben róhat le és igy területek jutnak telepitési céllal a kormány rendelkezésére.

Szólt a mezőgazdasági érdekképviseletről, amelyet a Bernát–Rubinek-féle tervezet szerint kivánnak rendezni, de a nagy és kisbirtokos egyenlő szavazati jogának biztositásával. Tervbe van véve a műtrágyagyártás államositása. Az a célja továbbá, hogy minden gazda, aki egy cselédnél többet alkalmaz, a cselédnek illetményein felül egy tehén vagy két sertés tartását is biztositsa. 

A galilei kör és a régi galileisták szabad szervezete memorandumot terjesztett be a kormányhoz és a Nemzeti Tanácshoz, amelyben kifejti, hogy adópolitikai, mint közgazdasági, többtermelési és szociálpolitikai szempontból ellenezni kell a primitiv fölosztás eszméit. Követelni kell egy általános értékkataszter létesitését és a földértékadót.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98