Dtum
Login with Facebookk
1918 | Szeptember

Rudnay Gyula képei

Kis vidéki városban él, neve eddig csupán egy-egy műcsarnoki kiállítás alkalmából került felszínre. Tehetségét, törekvéseit alig ismertük mostanáig, az a néhány vászon, amely a műcsarnoki zsűri rostáján keresztül a közönség elé sodródott, fogyatékosan reprezentálja a művész rendkívüli képességeit.

 

Az Ernst múzeumban rendezett kiállításán aztán impozáns módon elénk tárul Rudnay munkásságának eredménye, az a sok és maradandó érték, amelyeket egy kisvárosi élet lomha üteme közepett magából kitermelt. Egy ismeretlen világ elsüllyedt múlt szépségeit szövögette hosszú elvontságában, kemény magyar ősök, hervadt tájak torlódnak egymásra vásznain.

 

Rudnay nem lágykezű alélt álmodozó, ki holdfénybe füröszti beteges figuráit, hanem erős, egész ember, fantáziájának bősége láttatja meg vele a sosem látott dolgokat. A történelem levegője suhan át mozgalmas kompozícióin. Ami a céhbeli történelmi festők nagy részének izzadságos munka árán is csak nagyon ritkán sikerült, a múlt élettel teljes megjelenítése, az nála majdnem magától adódó, talán akaratlanul is elért eredmény.

Rudnay Gyula Munkácsy művészetéből indult ki. E kiindulás úgyszólván mindegyik képén szembeötlő módon mutatkozik. Ez az alap, erre épít. A mélyen hangolt színskálán, lefokozott barnákon, éles szürkében, a külső jegyeken felül, kivételes festői ösztöne, fantáziája Munkácsy szellemének megértését, a belső rokonságot igazolják. Munkácsyból indult ki, de munkáin végig viharzik Velázquez, Goya, Delacroix szelleme is.

 

Nagy mesterek voltak a mentorai és e mesterekhez komolyság, elmélyedés dolgában méltó igyekszik maradni. Léhaság, alantas érzésekre való számítás sohase bontja meg képei harmóniáját. Nagy célok, férfias, nehéz feladatok serkentik munkájában. Nyilván ezért érezzük képeit hiányosságaik mellett is oly halálosan komolynak, az a drámaiság, amely alakjaiból kisugárzik, ugyancsak ennek lehet sejtető jegye.

Nagy tömegeket szeret megmozgatni Rudnay. Képein nyüzsög, egymás hegyén-hátán tolong a sok figura. Kisebb vázlatai erősebbek, valószerűbbek, mint ugyan e témát megismétlő kész kompozíciói. Úgy látszik, még nem tudja végső formáját megadni mindannak, ami fantáziájában felrajzott. Elgondolásban erősebb, mint a megcsinálásban.

 

Figuráit nagyon gyakran a tónus nehéz páncélja borítja, e páncél alól nehezen tör elő a vér, az élet lüktető pirossága, az izmok, a szövetek anyagisága. Nagyon érdekesek Rudnay önarcképei. Kozákkucsmában, majd turbánban jelenik meg előttünk, vagy régi holland festők furcsa figuráinak egyikébe ömleszti énjét. Mély szomorúság ül ez arcokon, a szemek gödrében, a száj eltorzult vonásaiban fojtott keserűség parázslik.

Negyven éves koráig kellett Rudnaynak várni, míg egész arculatával szemtől-szembe került a közönséggel.

*

Rudnay Gyulával egyetemben Pásztor János is kiállította néhány szobrát. Pásztor János, a Munkácsy-szobor pályázatán határozottan tehetséges művésznek mutatkozott. Pásztor hosszú ideje katona és a most kiállított munkái rátermettségéről nem is adnak tiszta képet. Értékelését alkalmasabb időre tartjuk fenn.

Lukátsovits Ily hímzései kellemes apróságok. Lukátsovits sokat tanult a sárközi névtelen művészektől. A fekete-fehér technikát jól kezeli. Témáit logikusan tudja kifejleszteni, érti az apró öltések nyelvét és úgy látszik mondanivalói is vannak.

 

Bálint Aladár

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Októbervégi hexameterek - Radnóti Miklós Októbervégi hexameterek - Radnóti Miklós
Táncosmedrű, fehérnevetésű patak fut a hegyről, táncol az őszi levél...
Levelek a Vereskereszthez Levelek a Vereskereszthez
Felkérem Tekintetes Vöröskereszt Igazgató Urakat legyenek olyan...
Washingtonban közzétették az atomegyezményt Washingtonban közzétették az atomegyezményt
Washingtoni jelentés hírül adja, hogy az atombombával kapcsolatban...
Nem ad ki több trafikengedélyt a pénzügyminiszterium Nem ad ki több trafikengedélyt a pénzügyminiszterium
A trafikengedélyek tömeges kiadása és az erőszakos betársitások miatt...
Ma tárgyalják ismét Strausz István dr. bünügyét Ma tárgyalják ismét Strausz István dr. bünügyét
Ismeretes, hogy az ügyészség izgatás büntette miatt eljárást indított...
Csekey (BBTE) nyerte a síbajnokság 18 km-es futóversenyét Csekey (BBTE) nyerte a síbajnokság 18 km-es futóversenyét
Magyarország 1930. évi síbajnoknője: Eleőd Anikó (BBTE) A...
A Rákóczi-síremlék
Másodszor maradt immár eredménytelen a Rákóczi Ferencz síremlékére...
Új találmányok Új találmányok
Müller Konrád Jenő svájczi mérnök, mint előtte sok más mérnök és...
Walt Whitmann századik születésnapjára Walt Whitmann századik születésnapjára
David Mc Kay philadelphiai könyvkiadó 1888-ban felkérte Walt...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98