Dtum
Login with Facebookk
1919 | Január

Szétvertek egy ellenforradalmi tüntetést

Vasárnap délután egy alattomos gonosztevőktól félrevezetett sötét, fekete banda, akarta megzavarni Budapest nyugalmát.

 

Ellenforradalomra csábító gyülést mertek tartani Budapest kellős közepén különféle kétes elemek és mi sem természetesebb, mint hogy az ellenforradalmat a zsidók elleni fosztogatással akarták megkezdeni a sötétségnek, a butaságnak és a gazságnak ezek a kóbor csatolósai. Az "Ébredő magyarok" keresztényszocialista diákegyesület rendezte ezt a gyanus gyülést a Gólyavárban. Olyan beszédeket mondottak a szólásszabadság védelme alatt, aminőket csak a tudatlanság és a szándékos rosszindulat mondhat.

 

A szónokok ellenforradalmi hangulatot akartak mindenáron teremteni, szidták a népköztársasági kormányt és hogy kellő hatást érjenek el, az egész akció ékét a zsidók ellen fordították.
- Pusztuljanak a zsidó miniszterek!
- Abcug Károlyi, a zsidóbarát!
- Abcug Böhm Vilmos a zsidó hadügyminiszter!
Ilyen kiáltások röpködtek minden pillanatban és az ellenforradalmi társaságot olyan harcias hangulat fogta el, hogy a rendőrség végre is kénytelen volt közbelépni.


Gépkocsikon vonult ki egy szakasz rendőr a Gólyavárhoz, de mikor a rendőrök kevésnek bizonyultak a félrevezetett és elbutított tömeg szétoszlatására, kétszáz népőrt küldtek a rendőrök segítésére.

Ezek után szétoszlatták a tömeget, de ez az utcai csőcselékkel megszaporodva különböző csoportokban vonult végig Budapest egyes utcáin. Az egyik csoport a Ferencziek bazárja elé ment, ahol a Katolikus Szövetség irodái vannak. Itt ismét zsidógyülölő beszédekkel akarták fosztogatásra buzdítani a tömeget. Egy másik csoport Károlyi Mihály elnök palotája elé vonult és gyalázó szavakkal tüntetett az elnök ellen.


Közben természetesen több verekedés és kisebb csetepaté is volt. Estére sikerült a rendőrségnek és a melléje beosztott karhatalomnak a csőcseléket végre szétzavarni és a rendet helyreállítani.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Ébredő Magyarok Egyesülete Böhm Vilmos
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98