Dtum
Login with Facebookk
1919 | Május

Az állatorvosok emlékirata a földmivelésügyi Népbiztossághoz

Népbiztos elvtárs!
Az állatorvosi tudomány alig pár évtizede differenciálódott az alkalmazott természettudományok sorából, ennélfogva mivelői: az állatorvosok a burzsoátársadalom fundamentumának lerakásánál és kiépülése idején nem léphettek fel igényesen és azzal az erővel, melyet tudásuk és társadalomgazdasági értéküknél fogva megkövetelhettek; ezért a burzsoázia kiaknázott, proletárokká tett mindannyiunkat. 

A kommunista társadalom szükséges szakmunkások gazdasági értékmérése és elhelyezése csak akkor igazságos, ha pontosan megállapitja azt az időt és munkamennyiséget, mely valamely szaktudás eléréséhez szükséges és azt a kulturfokot, melyet a szakmunkás munkájának társadalmi értéke, a továbbképzés szüksége és a munka testi és szellemi kifejtéséhez szükséges energia képvisel. 

Az állatorvos előtanulmányainak ideje és mértéke teljesen azonos a mérnökével! Továbbképzésre ugyanolyan mértékben van szüksége, mint az orvosnak; e két alkalmazott tudomány egyazon elméletnek két különböző ága. 

A szorosan vett orvoslás terén a buzsoárendben az állatorvosok a magántulajdonban lévő, gazdasági értéket képviselő állatállomány hivatott orvosai és gondozói voltak sokszor, éppen nálunk, csakis a feudális nagybirtok kényszerü kiszolgálói; a kommunista rendben az állatorvosok az összesség rendelkezésére állnak és a mezőgazdasági Magyarország közgazdaságára az eddigivel össze sem mérhető fontosságu munkát fognak végezni. 

A társadalmi termelés strukturája fog megváltozni a termelőszövetkezetekben. Az állatnak, mint eleven mótornak a fontossága csökken jelentőségében, de annál hatalmasabban növekedik a hus- és tejtermelés, az állati melléktermékek produkciója, mert enélkül intenziv mezőgazdaság és mezőgazdasági ipar elképzelhetetlen.

A kultura fokmérője az állati produktumok fogyasztása; a jövő dolgosának el kell érni legalább azt a standardot a husfogyasztásban, amit a henye burzsoá élvezett. Ezért végtelenül fontos, hogy az állatorvos, aki mindennek a termelésnek irányitója, akinek tudásához füződik a betegek orvoslásán kivül az állattenyésztés és állattartás minden ismerete, a hygiéne, fertőző betegségek megelőzése és leküzdése, a már kitermelt állatok értékesitésének a népélelmezésben való helyes felhasználása, közvágóhidak, szocializált husipari telepek vezetése, szakirányitása, az állati eredetü élelmiszerek hamisitásának megelőzése és ellenőrzése, a hus-, hal-, baromfi-, tojás- és tejvizsgálat, piac vizsgálatok, mészáros- és hentesüzletek kontrollja, olyan szaktudással és olyan társadalmi és gazdasági elhelyezettséggel nézzen a jövő elébe, mely képessé teszi őt, hogy tiszta fővel minden energiáját egyetlen cél: a köz szolgálatába állithassa.

Utalja a jövő társadalma az állatorvost gazdaságilag olyan helyre, mely sulyos feladatai végzésénél megadja a módot arra, hogy ne detektivje legyen a jövő termelésnek, ne a kár és rontás után kullogjon, hanem mint a proletárdiktatura vörös katonája, a baj elébe álljon. Mindenben a prevención legyen az akcentus, csak megelőzéssel lehet a termelés intenziv és gazdaságos rendjét szolgálni.

Prevenciója a fertőző állatbetegségeknek a megfelelő szérumok és oltóanyagok előállitásával és hygiénikus intézkedésekkel, prevenciója az élelmiszerek hamisitásának az állatorvosoknak az élelmiszerek előállitásánál való bevonásával, prevenciója a káros és emberekre is fertőző parazitás állatbetegségeknek az állattenyésztés és állattartás megfelelő irányitásával, olyan feladatok, mikkel kulturát és ujra kulturát bevinni a magyar ugarra csak az állatorvosok feladata lehet és a miknek teljesitéséért nem lehet elég hálás nekik az uj rend. 

Magyarország jövő gazdasági berendezése is a mezőgazdaságon épülhet csak fel, a mezőgazdasági termelés lehet alapja nemcsak a belföldi iparnak, hanem a mezőgazdaság produktumai, az állatok és az állati melléktermékek lesznek elsősorban országunknak csereeszközei. Az állatorvosok feladata nem merül ki az orvos hygiénikus feladataiban, hanem mint a gazdasági termelés elsőrendü faktorai lesznek a jövőben figyelembe veendők. 

Végzik mindezt az állatorvosok nemcsak a megfelelő szellemi felkészültséggel, mely ekvivalens értékü a legelső vonalba állitott más szellemi munkásokéval, hanem olyan nehéz és veszélyes testi munkának kifejtésével, melyhez hasonlót más szellemi munkás nem produkál.

A vágóhidakon, husvizsgálatnál versenyt dolgoznak a kétkezi munkásokkal, a vidéken naphosszant kocsin rázatják magukat, hogy azután a legprimitivebb viszonyok között fékezett állatokon mütéteket és ojtásokat végezzenek, kiteszik magukat nap-nap után az emberekre is ragályos állati betegségek: takonykór, lépfene, veszettség, tuberkolózis elleni küzdelemben az infekciónak, hogy embertárasaikat a saját testükkel védjék, mindig és mindenhol testi fáradtságot is kevernek a szellemi munka verejtéke közé, annál sulyosabb az ily terhelt fizikum szellemi erőkifejtése. 

Az állatorvosi kar az, amely a mezőgazdasági proletáriátussal nap-nap után a legközvetlenebbül érintkezik. Az egyetlen szellemi munkás, akihez bizalommal van a föld népe. Végtelenül fontos az uj rend megerősödésének érdekében, hogy ez a kar – maga is a legproletárabb minden szellemi nincstelenek között – olyan gazdasági és társadalmi elhelyezettségbe kerüljön, mely nagy feladatainak végzésére képessé teszi. 

Munkát kérünk! Irányitó befolyást a társadalmi termelés velünk vonatkozásban levő összes mezőgazdasági állattenyésztési, népélelmezési, népegészségügyi és husipari tanácsaiban. 

Kenyeret kérünk! Ugyanazt, ugyanolyan süttetüt, ugyanolyan karajat, mint a többi velünk egyenrangu szellemi munkások, orvosok, mérnökök, hogy az uj rendben végre egyenlők legyünk az egyenlőkkel! 

Budapesten, 1919. évi március hó 31-én
Az Állatorvosok Szakszervezetének szervező bizottsága

Ezen értékes és tanulságos közleményt az „Állatorvosi Lapok”-ból vettük át. Szerk.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Mit láttunk Budapest-Vidék mérkőzésen? Mit láttunk Budapest-Vidék mérkőzésen?
Sokszor a régi osztrák-magyar mérkőzések jutottak eszünkbe, sokszor...
Levelezés az orosz hadifoglyokkal Levelezés az orosz hadifoglyokkal
Hir szerint az orosz czenzurabizottságnak nagy nehézséget okoz az...
Súlyos vereség érte a Ferencvárost Berlinben Súlyos vereség érte a Ferencvárost Berlinben
Hertha – Ferencváros 5:2 (2:1) A magyar csapat Takács II....
Graves M. J. motorversenyző Graves M. J. motorversenyző
A nyári időkben gyakori motor-versenyek alkalmával közöljük ezt a...
Az egyesűlt építő és ipar r.-t. üzletei Az egyesűlt építő és ipar r.-t. üzletei
Az egyesűlt építő és ipar r.-t. tudvalevőleg abból a célból alakult,...
A repülő omnibusz A repülő omnibusz
Valamiképpen tréfára ne értsék olvasóink, mert a huszonegyedik...
Németh Imre (MAC) ragyogó rekordja Németh Imre (MAC) ragyogó rekordja
Néhány számból álló atlétikai versenyt rendezett vasárnap délelőtt a...
Budapest józanul mulatott Budapest józanul mulatott
Uj képet mutatott Szilveszter éjjelén Budapest: józanabb lett az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98