Dtum
Login with Facebookk
1919 | Március

A fejérmegyei gazdasági alkalmazottak kollektiv szerződése

A fejérmegyei gazdák és mezőgazdasági alkalmazottak között a földmivelésügyi minisztériumban folyt tárgyalás után kollektiv szerződés jött létre. A megkötött kollektiv szerződés főbb vonásaiban a következők: 

Fejérmegye területén a gazdasági alkalmazottak bére
ez évre a következő:
készpénzjárandóság: nyolcszáz korona; gabonajárandóság: 24 métermázsa elsőrendü gabona, melyből tiz métermázsa buza, nyolc métermázsa rozs, hat métermázsa árpa, negyedévenként az eddig szokásos időben kimérve. Ha az első félévben a szükséges gabonamennyiség rendelkezésre nem áll, a különbözet maximális árban fizetendő.

Földjárandóság: 2100 négyzetöl tengeri, burgonya stb. és 300 négyszögöl kertföld. A tengeriföldet az alkalmazott választja. Szalonnajárandóság fejében kétszáznyolc korona készpénz, 32 kilogramm só. Petroleum: 26 liter, vagy ennek maximális ára. Sertéstartás: 2 darab, szaporulatával 1 éves koráig. Az alkalmazott sertéseinek orbánc és sertésvész elleni beoltását a gazdaság eszközli, egyidőben a saját sertéseivel.

Tehéntartás: egy darab, a bikaborju három hónapos koráig, az üszoborju egy éves koráig tartható. Amely alkalmazottnak tehene nincs, napi két liter tejet és borjutartás cimén 200 korona kárpótlást kap. Tehéntartásra minden alkalmazottnak joga van. Akinek jelenleg tehene nincs, az május 15-től kezdve szerezheti be.

Takarmányozásra a gazdaság ad 1600 négyszögöl vetett, vagy 2000 négyszögöl természetes kaszálót harmadával, továbbá 400 négyszögöl répaföldet szintén harmadával. Kaszálásra az alkalmazott munkanapot vehet igénybe. Takarmány, tengeriszár és répa el nem adható.

Szabad baromfitartás, ludtartás nélkül. Szabad tüzelő, a tüzelő a gazdaság részéről házhoz szállitandó. Tüzelőt eladni tilos.

A kollektiv szerződés intézkedik a vasárnapi és ünnepnapi munka külön megfizetéséről s megállapitja a napi járandóságot arra az esetre, ha a gazdasági alkalmazott a gazdaság területétől gazdasági ügyben távozik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98