Dtum
Login with Facebookk
1919 | Október

Berchtold egy véletlen beszélgetése okozta a világháborut

A MTI magánjelentése
Bécs, október 12.


Kopenhágából jelentik a Neue Freie Pressenek: A Times new-yorki jelentése szerint Berchtold gróf Wiegand amerikai ujságirónak a Szerbiához intézett osztrák ultimátum dolgában azt táviratozta, hogy az a véletlen beszélgetés, amelyet annakidején a bécsi német nagykövettel folytatott, azt a benyomást tette rá, hogy Németország várja a hadüzenetet Ausztria részéről.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
re-Actio
Szabó Zoltán

"Ejnye! Hát szabad ilyet csinálni?"

Rejtő Jenő egyik kedvelt, s olykor remekül alkalmazott írói fogása az volt, hogy egy pitiáner dolgot, eseményt tett meg hatalmas (néha világméretű) folyamatok okozójává!
Legyinthetnek: „Ez csak irodalom!” Igen, irodalom!
A megelőlegezett lekicsinylés viszont hamis!
A valóság, a múlt is bővelkedik effélékben!
Csak kettőt említek.
Az egyetemen a francia forradalmat (az 1789-ben indulót, a polgárit) tanító professzorunk mesélte az egyiket. Talán az akkori életmódom, életmódunk miatt sem az évszámra, sem a „főhős” nevére nem emlékszem. „Történt – így a tanár –, hogy egy tömeglázadás kezdetén XY. tábornok olyan részeg volt, hogy leesett a lováról, nem tudta kiadni a tűzparancsot. Természetes, hogy a tömeg elsöpörte a tehetetlen egyenruhás honfitársait.” (Mondanom sem kell, nagyon a szívemhez nőtt az a tábornok! Az előadás után – minden agresszív szándék nélkül – megismételtem produkcióját, no, nem a lóval.)
A másik ez a Berchtold-eset! Múlt pénteken találtam rá, s abban a pillanatban lenyűgözött!
Tiszteletre méltó, hogy a K. u. K. külügyminisztere nem várt annyi ideig „bűnössége” beismerésével, mint sokan mások, mint például Rákosi Mátyás!
A cikk olvasása (újra- és újraolvasása) erősíti bennem a Kelet-Európára különösen jellemző abszurditás-élményt, amit sokan (Hašek, Örkény…) zseniálisan kifejeztek.
El kell gondolkoznunk Marx gondolatán is: „A véletlen a szükségszerűség megjelenési formája.” E „véletlen” (félrehallás, félreértés, félreértelmezés?) nélkül kitört volna-e a Nagy Háború?
Ezen ma lehet, de nem érdemes töprengeni, mint ahogy azon sem, hogy ha élt még Berchtold gróf édesanyja, s meghallgatta fia beszámolóját (netán hallgatózott Poldi dolgozószobájának ajtaján), mit mondott.
Remélem azt, ami írásom címe!
(Csak németül.)

 

T. G. K.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98