Dtum
Login with Facebookk
1919 | Október

Az óriás teknős

Mintha az ősvilágból maradt volna itt ez a nagy állat, melynek pánczélhossza több egy méternél, a sulya pedig 450-500 kilogramm közt váltakozik. Tökéletes tengeri állat és elemében, a vízben, teljes ellentéte a szárazföldi teknősnek, melyet mindenkor a lomhaság jelképének tartottak.

A hajósok azt mondják, hogy roppant erejű állat és a szárazföldön erőlködés nélkül tova bír mászni annyi emberrel, ahány csak megállhat a háti pajzsán. De igazi mozgékonyságát csak a vízben fejti ki. Ha a vízben tombolnak ezek az óriások, legélénkebben emlékeztetnek a repülő évagy ragadozó madarakra, például a sasokra. Mert épp ugy cikáznak, libegnek, vagy csapnak le és suhannak fölfelé a vízben, mint a sasok a levegőben.

Bámulatosan usznak, épp oly erővel, mint gyorsasággal és szépen; egyformán jól buknak és libegnek a különböző mélységekben és minden képzelhető helyzetben meg tudnak állni a vízben. Ott, ahol gyakoriak, néha valóságos csordákban tanyáznak, aminthogy általában ugy látszik, hogy nagyon szeretik a társas életet. Egymás közt sohase civódnak az eleségért, mit a többi állatok: különben is hónapokig, sőt akár egy évig is elbírják a koplalást.

Honosak a forró égöv és a szubtrópikus zóna összes tengereiben, tehát a Csöndes-óceánban és az Atlanti-tenger egyenlítői vizeiben, valamint Kelet-India, Amerika, Ausztrália partjain és szigetein.
A Csöndes-tengeri bennszülöttek nagyon eredeti módon vadásszák a teknőst, még pedig saját elemében, a vízben. Gill-Wyatt W. angol misszionárius szerint a bennszülöttek, mihelyt az alvó teknőst megpillantják, egész halkan odaeveznek az állathoz; egyikük kötelet csavar a derekára és ráugrik a mit sem sejtő állat hátára.

Az ember természetesen azonnal a fenekére száll a menekülő teknőssel, de ezzel mit se törődik, hanem e közben inkább összecsavarja az állat mellső lábait és fölhuzza a hátára, hogy jól megkapaszodhassék bennük addig, amig az embert is, a teknőst is fölhuzzák a csónakba. Néha a társai, hogy segítsenek barátjukon, megragadják a haját és ugy huzzák föl a magasba. Két-három teknőst jó napi zsákmánynak tartanak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98