Dtum
Login with Facebookk
1920 | Április

Az influenza (spanyolbetegség) fellobbanása

Még el sem felejtettük az 1918. év őszén nagy erővel megindult és nagy veszteséggel lezáródott spanyol influenza-járványt és ime megint napirenden van a spanyolbetegség nem kis aggodalmára a főváros és az egész ország népességének.

Ez a járvány meglehetős gyorsasággal tört ki és habár magyarázatát iparkodnak adni annak, hogy honnan került mihozzánk, úgy hiszem nem tévedek, ha annak a véleményemnek adok kifejezést, hogy voltaképpen nem újonnan behurczolt járványról van szó, hanem az 1919-ben még teljesen ki nem aludt influenzának fellobbanásáról.

Ámde, ha bizonyos szomorú önmegadással meg is kell állapitanunk, hogy tehetetlenek vagyunk e járványnyal szemben, azt kétségtelennek kell tartanunk, hogy maga a beteg is terjeszti a bajt s hogy első sorban a betegtől óvjuk magunkat. Ezért kerülje mindenki az influenzás betegeket, ne látogassa őket. A beteg közelében csak az tartózkodjék, a ki ápolja.

Természetesen a zsúfoltság, bárhol legyen is az, alkalmas lehet a betegség tovább terjesztésére, mert hiszen ha a nagy tömegben együtt tartózkodók közé influenzás beteg kerül, ráköhögésével, tüsszentésével megfertőzheti a közelében levőket. Mindenki figyelmét tehát első sorban arra hivjuk föl, hogy ha nem érzi magát egészségesnek, ha lázas, náthás, feje fáj, tagjai fájnak, bágyadt, ezek a tünetek az influenza kezdetére vallanak, ilyenkor tehát ne menjen emberek közé, hanem vizsgáltassa meg magát minél előbb orvossal, feküdjön le, és ha otthon el nem különitheti magát, szállittassa magát kórházba.

A kórházba idejében való beszállitás mindenesetre a leghathatósabb védekező eljárás egyike. Sajnos, a védekezésnek ezt a fegyverét sem használhatjuk úgy, a hogyan czélhoz vezethetne, mert nincs annyi férőhelyünk, a mennyi a tömérdek beteg számára kellene, és igy csak annyit tehetünk meg, hogy a nehezebb betegeket helyeztetjük el kórházakban.

A szinházak, mozik, mulatóhelyek bezárását mint eredménynyel egyáltalán nem járó és czéltalan intézkedéseket ez alkalommal is elitélem, sőt helytelenitem is, mert a szórakozások elvonása csak fokozza az amúgy is eléggé nyomott kedélyhangulatnak komorságát, már pedig a nyomott kedélyhangulatú ember fogékonyabb minden betegségre.

Az iskoláknak zárva tartása hónapokon át már az 1918. évi járvány alkalmával is eredménytelennek bizonyult. Most az iskolák túlnyomó része a fűtési nehézségek miatt amúgy is már hosszabb idő óta zárva van. Ha megenyhül az idő, nem tartanék attól, hogy nagyobbodnék a veszedelem az iskolák megnyitásával. Végre is számolnunk kell azzal, hogy ez a járvány is el fog tartani 4-5 hónapig, hiábavalóan tehát ne pocsékoljuk hónapokon át a tanulásra és tanitásra való időt.

Gyermekeink valósággal elszoknak minden komolyabb munkától, meggyökeresedik már most bennük a munka kerülése, a mi sajnos ragadósabb és megrontóbb nyavalya, mint a spanyolbetegség. Elég baja szegény országunknak, hogy az emberek ezrei se szép szóra, se parancsszóra, de még pénzért sem hajlandók dolgozni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az FTC országos birkózóversenye Az FTC országos birkózóversenye
Nagy közönség előtt rendezte az FTC országos birkózóversenyét a...
A szegedi kenderfonógyár ötven évének országos tanulságai A szegedi kenderfonógyár ötven évének országos tanulságai
A magyar vidék iparositásának egyik nagyszerü, biztató dokumentuma a...
Ötvenmilliós beruházásra kér Bethlen engedélyt Genfben Ötvenmilliós beruházásra kér Bethlen engedélyt Genfben
Bethlen István gróf miniszterelnök és Bud János pénzügyminiszter...
Apróságok Apróságok
Az olasz királykisasszonynak, Mária savoyai hercegnőnek nagy sikere...
Átkozott józanság - Gárdonyi legújabb regénye Átkozott józanság - Gárdonyi legújabb regénye
Az igazi talentumot az jellemzi, hogy akkor is érdeklődéssel megyünk...
Az államvasutak beruházásai Az államvasutak beruházásai
Kossuth Ferencz kereskedelmi miniszter márczius 12-én...
A Budapesti Nemzetközi Vásár nagy sikert aratott A Budapesti Nemzetközi Vásár nagy sikert aratott
Május hó 4-én nyílt meg ünnepélyes külsőségek közt a Budapesti...
Lemondott Kossuth Ferencz Lemondott Kossuth Ferencz
Kossuth Ferencz elnök a következő határozati javaslatot terjesztette...
Kínos incidens a 15 kilométeres bajnokságban Kínos incidens a 15 kilométeres bajnokságban
A Magyar Atlétikai Szövetség első pályaversenye vasárnap délután,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98