Dtum
Login with Facebookk
1920 | Április

Az influenza (spanyolbetegség) fellobbanása

Még el sem felejtettük az 1918. év őszén nagy erővel megindult és nagy veszteséggel lezáródott spanyol influenza-járványt és ime megint napirenden van a spanyolbetegség nem kis aggodalmára a főváros és az egész ország népességének.

Ez a járvány meglehetős gyorsasággal tört ki és habár magyarázatát iparkodnak adni annak, hogy honnan került mihozzánk, úgy hiszem nem tévedek, ha annak a véleményemnek adok kifejezést, hogy voltaképpen nem újonnan behurczolt járványról van szó, hanem az 1919-ben még teljesen ki nem aludt influenzának fellobbanásáról.

Ámde, ha bizonyos szomorú önmegadással meg is kell állapitanunk, hogy tehetetlenek vagyunk e járványnyal szemben, azt kétségtelennek kell tartanunk, hogy maga a beteg is terjeszti a bajt s hogy első sorban a betegtől óvjuk magunkat. Ezért kerülje mindenki az influenzás betegeket, ne látogassa őket. A beteg közelében csak az tartózkodjék, a ki ápolja.

Természetesen a zsúfoltság, bárhol legyen is az, alkalmas lehet a betegség tovább terjesztésére, mert hiszen ha a nagy tömegben együtt tartózkodók közé influenzás beteg kerül, ráköhögésével, tüsszentésével megfertőzheti a közelében levőket. Mindenki figyelmét tehát első sorban arra hivjuk föl, hogy ha nem érzi magát egészségesnek, ha lázas, náthás, feje fáj, tagjai fájnak, bágyadt, ezek a tünetek az influenza kezdetére vallanak, ilyenkor tehát ne menjen emberek közé, hanem vizsgáltassa meg magát minél előbb orvossal, feküdjön le, és ha otthon el nem különitheti magát, szállittassa magát kórházba.

A kórházba idejében való beszállitás mindenesetre a leghathatósabb védekező eljárás egyike. Sajnos, a védekezésnek ezt a fegyverét sem használhatjuk úgy, a hogyan czélhoz vezethetne, mert nincs annyi férőhelyünk, a mennyi a tömérdek beteg számára kellene, és igy csak annyit tehetünk meg, hogy a nehezebb betegeket helyeztetjük el kórházakban.

A szinházak, mozik, mulatóhelyek bezárását mint eredménynyel egyáltalán nem járó és czéltalan intézkedéseket ez alkalommal is elitélem, sőt helytelenitem is, mert a szórakozások elvonása csak fokozza az amúgy is eléggé nyomott kedélyhangulatnak komorságát, már pedig a nyomott kedélyhangulatú ember fogékonyabb minden betegségre.

Az iskoláknak zárva tartása hónapokon át már az 1918. évi járvány alkalmával is eredménytelennek bizonyult. Most az iskolák túlnyomó része a fűtési nehézségek miatt amúgy is már hosszabb idő óta zárva van. Ha megenyhül az idő, nem tartanék attól, hogy nagyobbodnék a veszedelem az iskolák megnyitásával. Végre is számolnunk kell azzal, hogy ez a járvány is el fog tartani 4-5 hónapig, hiábavalóan tehát ne pocsékoljuk hónapokon át a tanulásra és tanitásra való időt.

Gyermekeink valósággal elszoknak minden komolyabb munkától, meggyökeresedik már most bennük a munka kerülése, a mi sajnos ragadósabb és megrontóbb nyavalya, mint a spanyolbetegség. Elég baja szegény országunknak, hogy az emberek ezrei se szép szóra, se parancsszóra, de még pénzért sem hajlandók dolgozni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az angol távírók
A londoni központi táviróban naponta 4600 ember foglalkozik sürgönyök...
Tilos szeszt küldeni a tábori posta csomagban Tilos szeszt küldeni a tábori posta csomagban
A háborúban levő katonaság a tábori posta-csomagokban gyakran szeszes...
Susanne Lenglen megvédte világhegemóniáját Susanne Lenglen megvédte világhegemóniáját
Helen Wills-nek, az amerikai teniszsport szemfényének európai...
Forrongás Perzsiában Forrongás Perzsiában
Perzsiában ismét forradalmi jellegű zavarok dúlnak. Mohamed Ali...
Petrovits Mihály -  A civilizáció és a franciák Petrovits Mihály - A civilizáció és a franciák
Petrovits Mihály egy kilencvennégy oldalas füzetben foglalja össze a...
Pákh Albert síremléke Pákh Albert síremléke
A kerepesi-uti temetőben május 3-án délben kegyeletes ünnepély folyt...
Négerek az új francia irodalomban Négerek az új francia irodalomban
Azoknak, akik a mai Európát, az európai civilizációt, az európai...
Hősök emlékversenye Kolozsváron Hősök emlékversenye Kolozsváron
A XIX. MAC Hősök-emlékversenyét ünnepélyes külsőségek között...
Takarékoskodjunk a liszttel Takarékoskodjunk a liszttel
A német birodalmi szövetségtanács elrendelte, hogy a német malmok...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98