Dtum
Login with Facebookk
1920 | December

Huszonhat lázadó

Ma kezdi tárgyalni a törvényszék a városháza megszállóinak bünügyét


- A Hétfői Napló tudósitójától –

A proletárdiktatura áttörését követő napon, mint ismeretes, egy lázadó csoport szállta meg a Központi Városházát, valamint a kerületi elöljáróságok épületeit, amely aztán az ott elhelyezett közpénztárakat hatalmába keritette, a pénzeket elrabolta, illetve azok feletti rendelkezési jogot magához ragadta. Ugyanez a csoport a főváros polgármesterét, alpolgármestereit, a kerületi elöljárókat és a többi vezető állásban lévő tisztviselőt hivatalából elmozditotta.


A királyi ügyészség a város e középületeinek megszállásából kifolyólag huszonhat egyén ellen lázadás büntette cimén inditott eljárást, azonban nagyrészüket nem lehet felelősségre vonni, mert megszöktek. A budapesti büntetőtörvényszék dr. Stengl Antal táblabiró elnöklésével ma kezdi meg ennek az ügynek főtárgyalását.

 

Vádlottakként szerepelnek az ügyben Weisz Károly ideiglenes fővárosi tisztviselő, Kunfi Aladár a Munkásbiztositó Pénztár számtanácsosa, aki egyéként Kunfi népbiztosnak testvére, dr. Czabel Ernő főreáliskolai tanár, Schifi Dezső fővárosi tisztviselő, Tenkey Béla fővárosi altiszt, Blermann István magántisztviselő, volt népbiztoshelyettes, Bogár Ignác szakszervezeti titkár és Brunner József magántisztviselő, aki egy időn át a vörösök lakáshivatalának vezetője volt.

 

Az ügyészség vádinditványában megvádolta ez ügyben a szökésben lévő dr. Ludányi Ármint budapesti ügyvédet is és az ugyancsak szökésben lévő Kovács Ernő fővárosi tanárt, Szántó Gizella fővárosi tanitónőt, Szántó Béla hadügyi népbiztos hugát, Kőhalmi Béla fővárosi könyvtárost, Dr. Szölösi József fővárosi tanácsi fogalmazót, Dienes László fővárosi könyvtárost is. A lázadás büntettének vádján kívül több vádlott ellen izgatás büntette cimén is vádat emel az ügyészség, mert egyesek a VAOSZ, helyiségében a proletárdiktaturát dicsőitő és a vörös hadsereg mellett agitáló beszédet tartottak.


A tárgyaláson a vádhatóságot dr. Vudu Oszkár kir. ügyész képviseli. A biróság sok tanut idézett be, akik között dr. Bódy Tivadar volt polgármester, Déry Ferenc, Folkusházy Lajos alpolgármesterek, dr. Kemény Géza, Fock Ede, Dr. Városy Gyula s a többi tanácsok is szerepelnek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98