Dtum
Login with Facebookk
1920 | Február

Áruforgalom Ausztriával

Az Ausztriával való csereforgalom ügyében folytatott tárgyalásokat az osztrák és magyar kormány képviselői egymással a napokban befejezték és az ideiglenes szerződést megállapitották. A szerződés véglegesitése előtt mind a két kormány azt minisztertanács elé fogja terjeszteni. Az a hir, mintha a magyar kormány a szerződést már alá is irta volna, ezek szerint nem felel meg a valóságnak.

A szerződés aláirása eddig már csak azért sem volt lehetséges, mert a magyar bizottság tagjai csak január 30-án érkeztek vissza Bécsből és most dolgoznak a pénzügyi, kereskedelmi, földmivelési és közélelmezési miniszterek elé terjesztendő referátumokon. Nagyon valószinü, hogy ugy a magyar, mint az osztrák kormány a létrejött megállapodásokat lényeges változtatások nélkül el fogja fogadni. 

A megállapodások kiterjeszkednek az Ausztriával való forgalom és gazdasági viszony egész komplexumára. Nevezetesen szabályozzák kölcsönösen az átmenő forgalmat olyképen, hogy tranzitküldeményekhez, kivéve az egyedárusági cikkeket, engedélyre nem lesz szükség. Egészen szabad lesz innen Ausztriába és Ausztriából ide az áruminták küldése.

Ugy Magyarország Ausztriából, mint Ausztria Magyarországból az érvében lévő vámelőirások figyelembevételével a kikészitési eljárásban hozhatnak be nyersanyagokat és félgyártmányokat, sőt az egyik állam a másiknak azt is biztositja, hogy az áruszállitmányoknál a forgalmi technikai akadályokat igyekezni fog lehetőleg kiküszöbölni. 

A megállapodások legfontosabb része az, amely a kompenzáció alakjában lebonyolitandó áruforgalmat rendezi. Megállapitották azoknak az áruknak jegyzékét, amelyeket Magyarország ad Ausztriának más árukért cserébe; Magyarország nevezetesen megengedi, hogy a kiviteli engedélyek tárgyában érvényben lévő szabályok betartásával területéről Ausztriába nyersbőröket, repceolajat, textil- és papirhulladékot, nyers borkövet, nyers és pácolt meggyfabotokat, szarvakat, disznósörtét, cementet és magyar gyártmányu vegyi készitményeket szállithatnak a meghatározott kontingens keretében.

Ausztria ezzel szemben az ugyancsak meghatározott mennyiségekben mezőgazdasági gépeket és eszközöket, vas- és acélárukat, szerszámokat, villamossági cikkeket, vegyi árukat, festékeket, gyógy- és kötszereket, kézmü- és konfekcionált árukat, bányaüzemi anyagokat, mindenféle papirost, nyomdai kellékeket, talpbőrt, bőrszijakat, szijgyártó árukat, posztót és egyéb textilárukat, cérnát és cipészeti anyagokat fog szállitani. A csereforgalommal kapcsolatosan szükségessé váló pénz- és átutalási forgalom tekintetében is történtek megállapodások. 

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A III. ker. TVE klubbajnoki úszóversenye A III. ker. TVE klubbajnoki úszóversenye
A III. ker. TVE vasárnap délelőtt folytatta a Császárfürdőben...
A boerok nyilatkozata a fegyverletételről A boerok nyilatkozata a fegyverletételről
Az angol kormány most kapta meg annak a határozatnak a szövegét, a...
A munkanélküliség kérdéséhez A munkanélküliség kérdéséhez
Szomoruan tapasztaljuk, hogy nálunk a munkahiány folyton nagyobb...
A földmívelésügyi miniszter nagyszabású programmot valósít meg a bor értékesítésére A földmívelésügyi miniszter nagyszabású programmot valósít meg a bor...
Az elmult héten a miniszterelnökségen Bethlen István gróf...
Tengeri-olajat rendelettel Tengeri-olajat rendelettel
A kormány október 31-iki kelettel 3652/1916. M. E. szám alatt...
Hópárkányok, hópadok Hópárkányok, hópadok
A magas hegyek csúcsán és gerincén messze kinyúló szeszélyes alakú...
Szende Andor nyerte Magyarország műkorcsolyázó bajnokságát Szende Andor nyerte Magyarország műkorcsolyázó bajnokságát
A Budapesti Budai Torna-Egylet szerdán délután rendezte versenyét a...
Telep- és contactus nélküli elektromos órák
A „Svájczi Építészek Lapja” írja, hogy a zürichi...
Magyarország – Csehszlovákia 2:0 Magyarország – Csehszlovákia 2:0
Csehszlovákia a fiataljaival vonult fel, a magyar csapatban csak két...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98