Dtum
Login with Facebookk
1920 | Február

Meghalt Polónyi Géza

A magyar politikai életnek sulyos gyásza van: ma éjszaka meghalt Polónyi Géza, a legrégibb és legtehetségesebb magyar politikai vezérférfiak egyike. Kétszeresen sulyos ez a csapás a mai nehéz viszonyok közt, amikor csupa uj, kiforratlan nagyság tolong a fórumon, s amikor a nemzet vágyódó reménykedéssel tekint régi, kipróbált vezetői felé.


Küzdelmes és változatos politikai mult zárult le Polónyi Géza halálával. Sok ellensége volt az elhunytnak, azt azonban legnagyobb ellenfelei is mindenkor elismerték, hogy a legtehetségesebb, legeszesebb s legnagyobb stilusu magyar politikusok egyike volt, aki nagy koncepciójával különösen most igen sokat használhatnak ennek a szerencsétlen nemzetnek.


Magyar volt. Bármit tett, bármilyen irányhoz szegődött, politikájában és cselekvésében egyetlen gondolat vezette: a magyarság, a nemzet jövője, s ezért dolgozott egy fáradhatatlan munkával eltöltött hosszu életen át. S most, mikor ezt a nagy agyvelőt a halál megállította lázas munkájában, amikor ő maga már nem dolgozhat tovább azon a munkán, amely az ország ujjáépítéséhez vezet, akkor végrendeletében, utolsó szavaiban is még arra az utra mutat, amelyen a nemzet jövendőjének felvirágzását látja.


Kossuth Lajos politikájának volt évtizedeken át egyik harcos katonája. Nagyon szerényen kezdte, de már fiatal jogászkorában feltünt, amikor a Jókai szerkesztésében megjelent „Hon” cimű lapban jelentek meg cikkei. Mikor fiatal fiskális volt, maga pucolta a cipőjét, annyira szegény volt. És bár később miniszter lett, kegyelmes úr s egyik vezetője az aktív magyar politikának, szerény kedvessége, közvetlensége és élete módja maradt a régi egyszerű, ő maga nem változott, ha a viszonyok megváltoztak is körülötte.


Horváth Boldizsár azzal gratulált neki első parlamenti beszéde után 1881-ben, hogy: „Te leszel az első függetlenségi igazságügyminiszter.” A jóslat beteljesedet pedig sokáig kellett várnia, amíg sorra került. A függetlenségi politika nem volt „kormány- és udvarképes.” Polónyi azonban hű maradt elveihez, hű maradt Kossuth Lajos politikai hitvallásához és nem ambicionálta a bársonyszéket, amely utóbb mégis csak elkövetkezett. Kormány törhetetlen magyar volt, a legszivósabb s leggyakrabb fajtából való s magyarsága, törhetetlen hazaszeretet, elvhűsége és ragyogó tehetsége a magyar politikai élet legerősebb s legmarkánsabb alakjai közé sorozzák, akinek példája mindenkor iránymutatóul fog szolgálni.


Amilyen csodálatos volt az élete, olyan volt a halála is. Mint az alábbi tudósításban olvasható, a halálos ágy köré összegyült családtagoknak és politikusaknak hatalmas, több óra hoszszat tartó beszédének jelölte meg azt az utat, amelyet az ország jövendő nagysága részére kijelölt. Utolsó szavainak egyike az volt, amely mindnyájunk lelkét égeti: „Integritás!” Csodálatos elméje az utolsó pillanatig dolgozott s hazaszeretetét még a halál sem tudta megölni.

 

Végrendelete így végződik: „Isten tartsa meg Magyarországot a magyaroknak!” S ez a hang, amely akkor hagyja el ajkát, amikor a halál mesgyéjét már átlépte, szivünkben lép s szomoruan hajtjuk le fejünket, mert Polónyival a mi vérünkből való vér, a mi husunkból való hus szakadt ki testünkből.
„Isten tartsa meg Magyarországot a magyaroknak!”

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Kárpáti Aurél - A fájdalom könyve Kárpáti Aurél - A fájdalom könyve
Várnai Zseni énekei az anyaságról, a fájdalomról, a hitvesi...
A Horgony K. K. kerékpárversenye A Horgony K. K. kerékpárversenye
Az esztendő utolsó pályaversenyének eredménye: Magyarország 10 km-es...
Országos czéllövőverseny Országos czéllövőverseny
A czéllövőverseny 9 órakor kezdődött. A 77 nevező közül a...
A maczedon forradalmi bizottság és Görögország A maczedon forradalmi bizottság és Görögország
Athénből jelentik: Följelentések alapján egy itt működő maczedon...
A magyarság helyzete Csehszlovákiában A magyarság helyzete Csehszlovákiában
Mint értesültünk róla, a magyar külügyminisztérium jegyzéket...
Sebet varró gép Sebet varró gép
Michel Pál franczia sebész egy kis varrógépet talált fel, mely a...
Kartellpolitika az épitőiparban Kartellpolitika az épitőiparban
Az épitőipari anyagok piacán érdekesen mutatkozik a kartellpolitika...
Az első szervátültetés
Az első kísérleti szervátültetést 1902-ben Emerich Ullman végezte...
6:1 arányban megnyertük a magyar-horvát evezős versenyt 6:1 arányban megnyertük a magyar-horvát evezős versenyt
A MESz szombaton és vasárnap rendezte az első magyar-horvát nemzetek...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98