Dtum
Login with Facebookk
1920 | Február

Somogyi Béla temetésén százezernél több ember vett részt

Amit a diktatura bukása után a legerősebb agitációval sem tudott volna elérni a szociáldemokrata párt azt Somogyi Béla és Bacsó Béla rettenetes meggyilkoltatása és a tömeges eltünések máris meghozták: oly impozáns tömegek vonultak fel tüntetni a sötétben bujkáló terror ellen, amilyeneket még évek multán sem tudtak volna a szocialisták felvonultatni. Az eszük-vesztett orgyilkosoknak bizonyára nem ez volt a céljuk és annak a politikai iránynak, amelynek ők a hivei, nem tehettek volna semmiképpen sem roszszabb szolgálatot, mint ezzel a kettős gyilkossággal.


Ma Dunakeszi felé fordult az egész müvelt világ szeme. Mialatt ma itt Budapesten Somogy Béla tetemét kisérte utolsó utjára a tömeg, azalatt Bécsben a munkásság impozáns tüntetésben fejezte ki a szolidaritását a magyarországi szociáldemokrata párttal s felháborodását az aljas gaztettel szemben.

 

Mindenki érzi azt a rettenetes csapást, amelyet a sötét orgyilkosok keze a magyar politikai életre mért s legelsősorban Horthy fővezér és Huszár Károly miniszterelnök. Az ilyen és ehhez hasonló egyéni akciók többet ártanak ennek a szerencsétlen országnak, mint bármi egyéb s éppen most, amikor békedelegátusaink Párisban várják az élet vagy halál nagy kérdésének dülőre jutását, rettenetes csapást jelentenek ránk nézve az ilyen anarchisztikus tünetek.

 

Hisszük, hogy meg fognak szünni ezek, garancia erre Horthy fővezér energiája s azok a kijelentések, amelyeket a miniszterelnök a nemzetgyülésen és Friedrich hadügyminiszter a folyosón tettek. Hisszük, hogy rövidesen a büntető igazságszolgáltatás kezére kerülnek a gyilkosok s ezzel a felháborodott közvélemény is meg fog enyhülni s a megbántott jogrend helyre fog állani.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Somogyi Béla Bacsó Béla A temetés A gyászoló tömeg
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98