Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1920 | Május

A hónap rövidhíreiből

Fenyegető éhinség Csehországban

Prágából jelentik a Magyar„Kurir”-nak: Észak-Csehország sürü népességü ipari telepén a legsulyosabb éhinség jelei mutatkoznak. A német munkásság és általában a lakosság hangulata legjobban kifejezésre jut abban a két sürgős táviratban, amelyet a reichenbergi munkások és az ottani kerületi szervezet intéztek a prágai közélelmezési miniszterhez. A munkásság hangulata a német lakossággal egyetemben rendkivül elkeseredett s a távirat szerint elkerülhetetlenek lesznek az éhségtüntetések, ha a kormány sürgősen nem küld elegendő élelmiszert az inséges vidékekre. 


A Budapest-Ujpesti Személyszállitó Rt. szombaton tartotta meg évi rendes közgyülését, amely megválasztotta elnökül földeáki dr. Návay Aladár h. államtitkárt a kereskedelmi minisztériumban, az igazgatóságba uj tagokul Gyöngyössy János ny. miniszteri tanácsost és Engel Jánost, a Magyar-Cseh Iparbank vezérigazgatóját, a felügyelőbizottságba Kalmár Béla rendőrtanácsost és Hajnal János fővárosi irodafőigazgatót.

A közgyülés elhatározta az alaptőkének 3 millióra leendő felemelését olyképpen, hogy minden régi részvényre egy ujat adnak 420 K árfolyamban, mig a fennmaradó részvényeket egy szindikátus veszi át. Osztalékként elmult csonka üzleti évre 3 koronát állapitottak meg, melyet a Magyar-Cseh Iparbank pénztára e hónap végén kifizet, ugyancsak a Magyar-Cseh Iparbanknál gyakorolható május 20-tól junius 5-ig az elővételi jog. 


Nagy árzuhanás a szappanpiacon

Az állati melléktermékek áresése következtében a szappantermelés egyre emelkedik és az árak napról-napra esnek. A detailisták a 80 K-s gyári ár mellett már 76 K-ért, sőt 74 K-ért is adják a szappant. A szappangyárak, hogy az árakat tartsák, arra kérték a pénzügyminisztert, hogy a szappan behozatalát tiltsa meg. 


A „Flóra” első magyar stearingyertya és szappangyár r.-t. folyó hó 10-én tartott rendkivüli közgyülése a társaság jelenlegi 3,800.000 korona alaptőkéjének 9,000.000 koronára való felemelését határozta el, oly módon, hogy az eddigi részvényeseknek az eddigi uj részvények 3:2 arányban egyenként 920 korona árfolyamon ajánltassanak fel átvételre; ezen elővételi jog gyakorlása után pedig minden 5 részvényre 1 uj részvény adatik ki 20 korona költségtérités ellenében. 

A vasárnapi magánforgalomban, – ha ugyan forgalomnak lehet nevezni annak a néhány tőzsdetagnak összejövetelét, akik a tegnapi szép vasárnapon az üzletről diskurálgattak – természetesen a Magyar Bank részvényei állottak az érdeklődés központjában. Árfolyamát 1265 koronára taksálták, de hogy kötöttek-e üzletet, erről a bennfentesek sem voltak informálva. A valutapiacon észlelt tartózkodásnak a magyarázata abban keresendő, hogy a lapok meg nem jelenése miatt nem ismerték pontosan a zürichi jegyzéket. A márkánál 408, a dollárnál 231 koronás árfolyamról beszéltek.


A Csáky tőkeemelése

Megirtuk, hogy a Csáky-Prakfalvi vasgyár felemeli alaptőkéjét. A Tőzsdei Kurir szerint minden 5 régi részvényre adnak 2 ujat 510 koronás árfolyamon.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Cikk-ajánló
Olympiai eredmények Olympiai eredmények
Megkezdődött a harc az olympiai babérokért. Amerika ragadta el az...
Mozdony nélküli vasút Mozdony nélküli vasút
Mozdony nélküli vasutakat tervez Halford angol mérnök a pályatestnek...
Szomjas lumpok szomorkodnak szombat este óta a száraz Budapesten Szomjas lumpok szomorkodnak szombat este óta a száraz Budapesten
Szombat este hatórától kezdve egy korty alkoholt nem szolgáltak ki...
Füst MIlán - A névtelen iszik Füst MIlán - A névtelen iszik
Tégy poharat az asztal végire, Tölts bort neki s ne nézz oda, - Egy...
Mi lesz veled, áruház? Mi lesz veled, áruház?
A háborús anyag- és árugazdálkodás kihatásait talán legjobban az...
Anglia nagyban verbuválja a katonákat Anglia nagyban verbuválja a katonákat
Anglia nagyban verbuválja a katonákat, igérettel, szépszóval,...
Tóth Árpád: Október Tóth Árpád: Október
A levegő hideg, kék és merev S sziszegve metszi éles cirpelés Mint...
Fémes Beck Vilmos Fémes Beck Vilmos
Ha majd ennek a háborúnak számadását lezárják, ha összeadják mindazt...
Véres záporeső Véres záporeső
Ritka természeti tüneménynek voltak tanui - írja egy olvasónk - Bilke...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98