Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1920 | Május

A hónap rövidhíreiből

Fenyegető éhinség Csehországban

Prágából jelentik a Magyar„Kurir”-nak: Észak-Csehország sürü népességü ipari telepén a legsulyosabb éhinség jelei mutatkoznak. A német munkásság és általában a lakosság hangulata legjobban kifejezésre jut abban a két sürgős táviratban, amelyet a reichenbergi munkások és az ottani kerületi szervezet intéztek a prágai közélelmezési miniszterhez. A munkásság hangulata a német lakossággal egyetemben rendkivül elkeseredett s a távirat szerint elkerülhetetlenek lesznek az éhségtüntetések, ha a kormány sürgősen nem küld elegendő élelmiszert az inséges vidékekre. 


A Budapest-Ujpesti Személyszállitó Rt. szombaton tartotta meg évi rendes közgyülését, amely megválasztotta elnökül földeáki dr. Návay Aladár h. államtitkárt a kereskedelmi minisztériumban, az igazgatóságba uj tagokul Gyöngyössy János ny. miniszteri tanácsost és Engel Jánost, a Magyar-Cseh Iparbank vezérigazgatóját, a felügyelőbizottságba Kalmár Béla rendőrtanácsost és Hajnal János fővárosi irodafőigazgatót.

A közgyülés elhatározta az alaptőkének 3 millióra leendő felemelését olyképpen, hogy minden régi részvényre egy ujat adnak 420 K árfolyamban, mig a fennmaradó részvényeket egy szindikátus veszi át. Osztalékként elmult csonka üzleti évre 3 koronát állapitottak meg, melyet a Magyar-Cseh Iparbank pénztára e hónap végén kifizet, ugyancsak a Magyar-Cseh Iparbanknál gyakorolható május 20-tól junius 5-ig az elővételi jog. 


Nagy árzuhanás a szappanpiacon

Az állati melléktermékek áresése következtében a szappantermelés egyre emelkedik és az árak napról-napra esnek. A detailisták a 80 K-s gyári ár mellett már 76 K-ért, sőt 74 K-ért is adják a szappant. A szappangyárak, hogy az árakat tartsák, arra kérték a pénzügyminisztert, hogy a szappan behozatalát tiltsa meg. 


A „Flóra” első magyar stearingyertya és szappangyár r.-t. folyó hó 10-én tartott rendkivüli közgyülése a társaság jelenlegi 3,800.000 korona alaptőkéjének 9,000.000 koronára való felemelését határozta el, oly módon, hogy az eddigi részvényeseknek az eddigi uj részvények 3:2 arányban egyenként 920 korona árfolyamon ajánltassanak fel átvételre; ezen elővételi jog gyakorlása után pedig minden 5 részvényre 1 uj részvény adatik ki 20 korona költségtérités ellenében. 

A vasárnapi magánforgalomban, – ha ugyan forgalomnak lehet nevezni annak a néhány tőzsdetagnak összejövetelét, akik a tegnapi szép vasárnapon az üzletről diskurálgattak – természetesen a Magyar Bank részvényei állottak az érdeklődés központjában. Árfolyamát 1265 koronára taksálták, de hogy kötöttek-e üzletet, erről a bennfentesek sem voltak informálva. A valutapiacon észlelt tartózkodásnak a magyarázata abban keresendő, hogy a lapok meg nem jelenése miatt nem ismerték pontosan a zürichi jegyzéket. A márkánál 408, a dollárnál 231 koronás árfolyamról beszéltek.


A Csáky tőkeemelése

Megirtuk, hogy a Csáky-Prakfalvi vasgyár felemeli alaptőkéjét. A Tőzsdei Kurir szerint minden 5 régi részvényre adnak 2 ujat 510 koronás árfolyamon.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Cikk-ajánló
Hadi léghajóink Hadi léghajóink
Korunk legaktuálisabb problémája a kormányozható léghajó. A...
Uri és női vádlottak Uri és női vádlottak
A főmagánvádló polgáiiskolai tanár, nős. Született:...
A leszerelési konferencia haldoklik, de meghalni nem tud A leszerelési konferencia haldoklik, de meghalni nem tud
A nemzetközi tanácskozások elcsüggesztő történetében sincs példa arra...
Apróságok Apróságok
A király, mint minden esztendőben, az idén is Ischlben fog nyaralni....
Apróságok Apróságok
A köztársasági kormány és a Nemzeti Tanács megbizásából Hatvany Lajos...
Az MTK junior mezei futóversenye Az MTK junior mezei futóversenye
Korének János megverte Benedek Jánost. – Benedek feladta a...
Bemutatjuk Nagy Tivadar birkozót Bemutatjuk Nagy Tivadar birkozót
Nagy Tivadar arcképét mutatjuk be címképünkön olvasóinknak. Jelenleg...
Hogy készül az ágyu? Hogy készül az ágyu?
Az olvasztóműhelyben nagy az élénkség, a sürgés-forgás. Éppen...
Vásott kölykök Vásott kölykök
Letesszük a könyvet és édeskés-kesernyés íz marad a szánkban. Amit...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98