Dtum
Login with Facebookk
1920 | Május

Zöldborsó és cseresznye

Az istenáldotta magyar föld mindennap elküldi Budapestre a maga nagyszerü adományait. Zöldborsó és cseresznye hihetetlen nagy mennyiségben érkezik a fővárosba, csak az a különös, hogy a föld becsületes termését titokzatos kezek drágitják és rejtelmes erők akadályozzák meg, hogy a közönség olcsón vásárolhasson.

A Csendes Oceán vize nem vet olyan hullámokat, mint a Budapestre került zöldborsó és cseresznye ára. Hol négy korona a borsó kilója, hol huszonhat. A cseresznye ára ugyanilyen árhullámzást mutat és a többi friss tavaszi cikk szintén a legváltozatosabb áron kerül a fogyasztó asztalára. 

Lehetetlen megállapitani, hol van a hiba, kétségtelen azonban, hogy valahol van. Mindent el kell tehát követni, hogy a visszaéléseket megakadályozzák és a fogyasztók egyforma olcsón jussanak az élelmiszerekhez. Megmagyarázhatatlan, hogyan kerülhet a zöldborsó négy koronába a központi vásárcsarnokban, mikor a Lipótvárosban eléri a huszonhat koronát is?

Kétségtelen, hogy ennek nem a zöldborsó az oka, amely egyforma olcsón terem a csarnok és a Lipót-körut számára. Mindez a szomoruság nem ujság a számunkra. A háboru utolsó idejében és a forradalmak zürzavarában eleget kitapasztaltuk, hogy a magyar föld nagyszerü termése hogyan drágul és hogyan tünik el és hogyan kerül elő ujból, de ezuttal kétszer olyan magas árban. Minthogy töviről-hegyire ismerjük az élelmicikkek rejtélyesnek látszó árhullámzását, nem fojthatjuk vissza elkeseredésünket, hogy ilyen esetek még mindig előfordulnak.

A termelés immár két éve nem áll a háboru szolgálatában, a forradalmak átkos ideje is elmult, az országban rend van, a föld munkás népe nagyszerü áldozatkészséggel dolgozik, érthetetlen tehát, hogy Budapest lakosságát még mindig kiuzsorázzák és megfosszák az olcsó élelmiszerektől. 

A zöldborsó és cseresznye ugyanis nem áll egyedül.
Ugyanilyen az árkülönbség a husban, tejben és sok egyéb más cikkben is. Az ujságok naponta örömrepesve közlik, hogy mennyivel csökkentek az árak, mikor azonban a háziasszony a vásárcsarnokba ér, megdöbbenve tapasztalja, hogy az árcsökkenésből alig igaz valami. A háziasszony kétségbeesve áll a rengeteg élelmiszer előtt, szeme-szája eláll a gyönyörüségtől, de a szive összeszorul, mikor a fizetésre kerül a sor. A zöldborsót és társait – a magyar Kanaán megannyi büszkeségét – ma is a drágaság áttörhetetlen drótakadálya választja el a fogyasztótól, akinek számára az olcsóság addig tart, mig az ujságban olvas róla.

Árvizsgáló bizottság és hasonló földi intézmények eleget foglalkoztak már ezekkel a kérdésekkel, a drágaság és a feltünő árkülönbözet azonban mindezek ellenére még mindig fennáll. Meg kell tehát találni a baj igazi okát, bele kell nyulni a dzsungelbe és ki kell onnan kergetni azokat a fenevadakat, akik a föld nagyszerü termesétől elzárják a fogyasztókat.

A zöldborsó és a cseresznye ügyét gyorsan rendezni kell, mert mulik az idő és maholnap nem lesz se borsó, se cseresznye. Igaz, hogy lesz sok egyéb és az árdrágitók elég teret találhatnak majd tevékeny müködésük továbbüzésére. Épp ezért fontos, hogy végül eltünjék a szereplés szinpadáról az árdrágitó és a szereplés szinpadán csak a zöldborsó és társai maradjanak.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98