Dtum
Login with Facebookk
1920 | Május

Rákosi Jenő

A magyar nemzeti évezredes történelmében sohasem volt olyan nagy szükség nagy elmékre, mint napjainkban. A magyarország bölcsessége, államalkotó képessége, nagy tehetsége a haladó kor eszméi iránt és sok egyéb erénye végül mindig győzedelmeskedett minden bajon és válságon, akár külső ellenség, akár belső okozta is a veszedelmet.


A ma élő magyarok között a legelső hely illeti meg Rákosi Jenőt, a magyar publicisztika legnagyobb mesterét. Amig mulik el nap, hogy ne olvashatnánk bölcs fejtegetéseit a napi problémákról és ne okulnánk véleményén. Tegnap az Ujságirók Egyesületének rendkivüli közgyülésén mondott beszédet, holnap az Otthonban szólal föl, hogy fölemelje a magyar ujságirók tiltakozó szavát az igazságtalan béke ellen.


Rákosi Jenőnek megadatott, hogy fehér hajjal, de fiatal szivvel és egy hosszu élet alatt tudásban meggyarapodott elmével nézze a világot.


Ez az élet, amely ma már – hála a gondviselésnek – a patriarkák korát érinti, a soha nem szunnyadó hazaszeretetben telte el. Kormányok jöttek, kormányok mentek, iszonyatos válságok sorvasztották Magyarországot, de Rákosi Jenő mindig ott állt azoknak élén, akiknek lobogójára a magyarság iránt érzett soha el nem muló szeretet volt irva.

 

A régi Magyarország majdnem minden egyes vezére eltünt a közélet porondjáról. Ki önkéntesen visszavonult, ki meghalt, ki lehetetlenné vált, de Rákosi Jenő ma is ott harcol a porondon. És szavának ma nagyobb a sulya, mint bármikor, mert sohasem volt olyan szükség a hazaszeretet őszinte, önzetlen és bölcs szavaira, mint manapság, s mert kevesen vannak ma az országban a Rákosi Jenőhöz fogható férfiak. A magyar ujságiróknak külön megtiszteltetés és külön büszkeség, hogy a béke elleni tiltakozásuknak épp Rákosi Jenő ad hangot. Nagyszerü szavaiból megtudhatja az egész ország és az egész világ, hogy Rákosi Jenővel az élén a magyar ujságirók fölemelték tiltakozó szavukat a nemzetrontó béke ellen.


Az ádáz belső széthuzás, pártvillongás és egyéb sok-sok rossz között vigasztaló jelenség, hogy van egy olyan emberünk is, aki fölülemelkedve a pártok fölött megmaradt annak, ami mindig volt: önzetlen hazafinak. Ehhez nem kell se párt, se semmi egyéb, ehhez csak önzetlenség és hazafiság kell. Maga az a tény, hogy a magyar nemzetnek ilyen fia van, biztató reménység a jövőre vonatkozólag. Az a nemzet, amelynek Rákosi Jenője van, nem pusztulhat el, akárhogyan is határozzanak sorsa fölött Párisban.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Király-ellenes tüntetés a bolgár nemzetgyűlésen Király-ellenes tüntetés a bolgár nemzetgyűlésen
Junius 22-én nyitották meg Tirnovóban a bolgár nemzetgyűlést....
A sárgavirágos leány -  Kolozsvári Grandpierre Emil regénye A sárgavirágos leány - Kolozsvári Grandpierre Emil regénye
Grandpierre már előző regényével, az Alvajárók-kal letért a realista...
Tittoni és Bülov találkozása Tittoni és Bülov találkozása
Az olasz külügyminiszter és a német kanczellára húsvéti ünnepek alatt...
Franciaország atletikai bajnokságai Franciaország atletikai bajnokságai
A francia atletikai szövetség junius 30-án rendezte Párisban a...
Pesthy igazságügyminiszter nyilatkozik Windischgrätz, Nádosy és Baross szerepéről Pesthy igazságügyminiszter nyilatkozik Windischgrätz, Nádosy és...
A Matin vasárnapi száma Pesthy Pál igazságügyminiszter nyilatkozatát...
Borzasztó robbanás
Németországban, a Majna melletti Frankfurt szomszédságában levő...
Az entente bulgáriai kudarca Az entente bulgáriai kudarca
Az Associated Press jelenti Szofiából szeptember 24-iki kelettel: A...
Sebesültápolás Sebesültápolás
Háboruban a sebesültápolást egy óriási, minden részletében pontosan...
Egy dusgazdag amerikai hölgy holnap kezdi meg Pöstyén mellett egy régi trencséni haramia elrejtett kincseinek fölkutatását Egy dusgazdag amerikai hölgy holnap kezdi meg Pöstyén mellett egy...
Pöstyéntől 14 kilométerre, a kaplati erdőben holnap kalandor...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98