Dtum
Login with Facebookk
1920 | Május

Rákosi Jenő

A magyar nemzeti évezredes történelmében sohasem volt olyan nagy szükség nagy elmékre, mint napjainkban. A magyarország bölcsessége, államalkotó képessége, nagy tehetsége a haladó kor eszméi iránt és sok egyéb erénye végül mindig győzedelmeskedett minden bajon és válságon, akár külső ellenség, akár belső okozta is a veszedelmet.


A ma élő magyarok között a legelső hely illeti meg Rákosi Jenőt, a magyar publicisztika legnagyobb mesterét. Amig mulik el nap, hogy ne olvashatnánk bölcs fejtegetéseit a napi problémákról és ne okulnánk véleményén. Tegnap az Ujságirók Egyesületének rendkivüli közgyülésén mondott beszédet, holnap az Otthonban szólal föl, hogy fölemelje a magyar ujságirók tiltakozó szavát az igazságtalan béke ellen.


Rákosi Jenőnek megadatott, hogy fehér hajjal, de fiatal szivvel és egy hosszu élet alatt tudásban meggyarapodott elmével nézze a világot.


Ez az élet, amely ma már – hála a gondviselésnek – a patriarkák korát érinti, a soha nem szunnyadó hazaszeretetben telte el. Kormányok jöttek, kormányok mentek, iszonyatos válságok sorvasztották Magyarországot, de Rákosi Jenő mindig ott állt azoknak élén, akiknek lobogójára a magyarság iránt érzett soha el nem muló szeretet volt irva.

 

A régi Magyarország majdnem minden egyes vezére eltünt a közélet porondjáról. Ki önkéntesen visszavonult, ki meghalt, ki lehetetlenné vált, de Rákosi Jenő ma is ott harcol a porondon. És szavának ma nagyobb a sulya, mint bármikor, mert sohasem volt olyan szükség a hazaszeretet őszinte, önzetlen és bölcs szavaira, mint manapság, s mert kevesen vannak ma az országban a Rákosi Jenőhöz fogható férfiak. A magyar ujságiróknak külön megtiszteltetés és külön büszkeség, hogy a béke elleni tiltakozásuknak épp Rákosi Jenő ad hangot. Nagyszerü szavaiból megtudhatja az egész ország és az egész világ, hogy Rákosi Jenővel az élén a magyar ujságirók fölemelték tiltakozó szavukat a nemzetrontó béke ellen.


Az ádáz belső széthuzás, pártvillongás és egyéb sok-sok rossz között vigasztaló jelenség, hogy van egy olyan emberünk is, aki fölülemelkedve a pártok fölött megmaradt annak, ami mindig volt: önzetlen hazafinak. Ehhez nem kell se párt, se semmi egyéb, ehhez csak önzetlenség és hazafiság kell. Maga az a tény, hogy a magyar nemzetnek ilyen fia van, biztató reménység a jövőre vonatkozólag. Az a nemzet, amelynek Rákosi Jenője van, nem pusztulhat el, akárhogyan is határozzanak sorsa fölött Párisban.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98