Dtum
Login with Facebookk
1920 | Május

Fémek vizsgálata Röntgen - sugarakkal

Fémek vizsgálata Röntgen-sugarakkal. Ha fémlemezt Röntgen-sugarakkal átvilágítunk, akkor a benne levő szabálytalanságokat, például a légbuborékokat, repedéseket, meg lehet állapítani. Ez az eljárás azért fontos, mert az anyagot megrongálása nélkül lehet megvizsgálni.

Ha a Röntgen-képe fluoreszkáló ernyőn állítjuk elő, akkor csak 5 mm vastag lemezek átvilágítására olyan erős sugárzás kellene, a milyent hosszabb ideig nem tudunk előállítani. Czélszerűbb az ernyőt fotografikuslemezzel helyettesíteni, mert ez a hatást a megvilágítás ideje alatt összegezi. Tehát addig ejtjük rá a sugarakat, míg jól észlelhető feketedés áll elő.

A fotografikuslemez érzékenységét még lényegesen növelhetjük, ha erősödő lapot, wolfrámsavas kalcziummal bevont lemezt helyezünk rá. Így a fölvétel ideje csökken. Vastag testeken a Röntgen sugárzás másodlagos sugarakat kelt. Ez a kép élességét rontja, ezért elkerülése végett a vizsgált testet ólomréteggel vonják be. Kemény sugárzással néhány milliméter kiterjedésű levegőbuborékot vastag lemezben is meg lehet látni.

Ha a buborék képét két különböző helyzetből állítjuk elő, akkor mélységét is meg lehet állapítani. Repedéseket csak akkor lehet észrevenni, ha egyenesen haladnak és párhuzamosak a sugárzással.
Scicheider megfigyelései szerint az aczél minőségét is meg lehet határozni a Röntgen-képből. Ha az aczél wolfrám-tartalmú, akkor a wolfrámmennyiség növekedésekor 5-23 % határok között a lemez kevésbé átlátszó a Röntgen-sugárzásra nézve. 0.6-1.7 % szén is jól felismerhető.

A módszer gyors és kényelmes, különösen ha a sugárzás eléggé áthatoló. Hadfield elektromos kemenczék számára készült ivlámpaszeneket vizsgált. Néhány másodpercz alatt fluoreszkáló ernyővel a hiányos helyeket megtalálta. Ez által üzemzavarokat lehet elkerülni. Az angol postaigazgatóság már 20 év óta Röntgen-sugarakkal vizsgáltatja a kábel szigetelésére használt guttaperchát,vajjon tiszta-e.

Most ezzel a módszerrel a kábel ólomköpenyében levő hibákat keresik. Azonkívül más téren is kisérleteznek: a vezetéket tartó faoszlopokat vizsgálják és a savak maró hatását fémeken akarják ilyen módon megítélni.
Mende Jenő.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98