Dtum
Login with Facebookk
1920 | Március

A valuta-baj orvossága

A rend és jogbiztonság helyreállitását, az alkotmányos élet megindulását követnie kell a gazdasági kibontakozásnak. Ehhez első lépés leromlott valutánknak ha nem is rögtönös megjavitása, – ami csak hosszabb időn keresztül lehetséges, – de legalább a további sülyedés feltartóztatása, tehát a koronaértéknek mai szinvonalon való olyan stabilizálása, hogy ez az érték többé lefelé ne sülyedhessen.

Idáig a lebélyegzetlen korona értékét és árfolyamát a világpiacokon nem voltunk képesek befolyásolni, mert ez az érték nem volt kizárólag a mi valutánk, amely felett csakis mi magunk rendelkezünk. Tudvalevő, hogy a csehek és a jugoszlávok a korona lebélyegzése után lebélyegezetlen koronákkal fizettek a külföldnek, minthogy a lebélyegzetlen korona még mindig magasabb értékelésben részesült, mint az osztrák lebélyegzésü bankjegy.

Ekként állhatott be csak az a sajnálatos tény, hogy jenleg a zürichi valutapiacon az osztrák lebélyegzés a korona-bankjegy egyenlő árfolyamon jegyeztetik a lebélyegzetlen bankjeggyel. Elérkezett tehát sürgős szüksége annak, hogy Magyarország is megalkossa a maga nemzeti fizető eszközét, vagyis nacionalizálja a korona-bankjegyeket, amint ezt a volt monarchiából alakult többi állam már rég megtette.

Bennünket ebben eddig a forradalmi állapot, majd a bolsevizmus akadályozott meg, amelynek bukása után letelt hónapokban a kormányzat nélkülözni volt kénytelen a parlamenti felelős kormány jellegét. Most, hogy végre a nemzetgyülés megalakult, a nemzet akaratából kormányzót választott, aki most alakitja meg az alkotmányos kormányt, semmi sem áll utjában annak, hogy értékünk nacionalizálását hamarosan megvalósitsuk.

Ez azonban nem történhetik egyébként, mint a bankjegyeknek külsőleg felismerhető jellel való ellátása utján, ami legegyszerübben felülbélyegzéssel hajtható végre. Erre az intézkedésre egyébiránt a megkötendő békeszerződés is kötelez.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Felülbélyegzett 20 koronás előoldala (forgalomban 1924.01.31-ig) Felülbélyegzett 20 koronás hátoldala (forgalomban 1924.01.31-ig)
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98