Dtum
Login with Facebookk
1920 | Március

Tóth Árpád - Magyar humoristák

(Athenaeum-kiadás)

Érdekes irodalomtörténeti adat, hogy az újabb magyar irodalom csaknem minden jelesebb embere a humor műveléséből is kivette a maga - szinte ezt a jelzőt használnám, hogy: szomorú - részét. Ennek a tünetnek elsősorban gazdasági okai lehettek: az újságírói sorban robotoló tehetségeknek meg kellett kísérelniük a humor-írást, mert a közeli múlt primitív színpada s aggodalmaskodó könyvkiadása alig adott alkalmat nehezebb fajsúlyú értékek jelentkezésére, míg a humoros írások szerzőit hamar megkedvelte a közönség.

 

Mikszáth nagy népszerűsége, vagy Tóth Béla szerényebb csillogású elismertetése nem utolsósorban arra vezethető vissza, hogy mintegy öntudatlan programszerűséggel idomították írásaikat az anekdota-kedvelő magyar közízléshez.

 

S legújabb irodalmunk nem egy elsőrangú lírai költője, novellistája vagy regényírója járta ki a keservesen vidám bohém-vergődések karcolat-író iskoláját. Bizonyára már eleve ott rejtőzött tehetségük gazdag tárnáiban a humor kedves érce, de hogy elszánt akarattal éppen ennek az aranynak a kibányászására kellett vetniük magukat, abban nagy része volt a zord és viszontagságos külső körülményeknek.

Így érthető meg, hogy a modern magyar humoreszk-irodalom miért lett valahogyan mélyebbé, valósággal fájdalmasabbá, mint külföldi előképe a francia karcolat. Legfinomabb humoristáink, Ambrus Zoltán, vagy Heltai Jenő, kétségkívül sokat átvettek a francia humoristák rutinjából, de amit ők maguk adtak a műfajhoz, költői melegségűvé és mélységűvé teszi a könnyű ötletjátékot.

 

Az előttünk fekvő humoreszk-antológiában első lapon találjuk Ambrus Bicikli-királyát, s valóban, alig képzelhetnénk parádésabb mutatót a magyar humoreszk-költészetből. Az ötlet, a pointe ragyogása vakító s ebben a jókedvűen sistergő, magnézium-fényű világításban az irreális karikatúra-körvonalú alakok szíve is átvilágítódik, a finom párbeszéd-párbaj ötlet-pengéi már úgy suhognak, mint egy halk sóhaj.

A kis kötet összeválogatása kitűnő, a régibb és újabb generáció legjobb nevei szerepelnek, pompás darabokkal. Az amerikai burleszkségű Sipulusz s az előkelő könnyedséggel filozofálgató Herczeg mellett felragyog a Molnár színes szikrázású tűzijátéka, Karinthy lihegő lobogású ötlet-gyújtogatása s Szép Ernő anda holdfényű hangulat-lampionjai.

 

Némely darab hibái is az embarras de richesse-ből eredő fogyatkozások: a tárcaterjedelem szűk volta sok helyen megakadályozza az ötletek kikeresését, az alakok szabad mozgását s eszünkbe juttatja az új magyar irodalom egy tartozását, a nagy, humoros regényt, melynek létrejöttéhez pedig megvolna, - ez a gyűjtemény is mutatja, - minden lehetőség.

 

S kifogást emelhetnénk a gyűjtemény teljessége ellen: nélkülözzük az antológiában Móricz népmesésen jóízű humorát, Szini finoman fölényes szatíráját, Nagy Lajos fanyar jókedvét s Gábor Andor boszorkányos ötlet-zsonglőrködését.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98