Dtum
Login with Facebookk
1920 | Március

A magyar komunisták kivégzésének ügye az angol alsóházban

Neuilly, március 11.
(A MTI. munkatársának szikratávirata a budapesti rádió-állomás utján.)
A Times pénteki számában az angol alsóház csütörtöki üléséről a következőket közlik: Kenworthy képviselő kérdésére Grecnord a következőket mondotta:
Budapesten legutóbb több magyar alattvalót kivégeztek rendes birósági eljárás után, amelynek során a gyilkosság vádja vagy egyéb büntény beigazolást nyert és enyhítő körülmény nem merült föl.

 

Az angol katonai megbízott, akit az angol kormány felhatalmazott arra, hogyha véleménye szerint igazságtalanság történnék, barátságosan járjon el a magyar kormánynál, nem hivatalosan megvitatta a magyar belügyminiszterrel annak lehetőségét, hogy a kivégzéseket elhalasszák és így a bünügyek ujabb megvizsgálására adjanak alkalmat. Azonban kiderült, hogy a magyar végrehajtó hatalom az alkotmány megsértése nélkül nem avatkozhatik be a legfőbb be a legfőbb bíróság döntéseibe. Őfelsége budapesti főmegbizottjának jelentése szerint a bűnügyeket szigoru betartásával. A vádlottaknak meg volt módjuk arra, hogy védelmükről a legteljesebb mértékben gondoskodhassanak.


Különböző kérdésekre azután Lloyd George nyilatkozott azokról a jelentésekről, amelyek a magyar katonaság állítólagos atrocitásairól szólnak. Lloyd George a következőket mondotta.


Budapesti főmegbizottunk hosszas és részletes jelentéséből az tünik ki hogy az atrocitásokról szóló hírek erősen tulzottak és a magyar kormány jól fenntartja a rendet és semmiképpen sem vezeti boszuvágy vagy a politikai üldözés vágya. Azt javaslom, hogy Hoolernek jelentését közöljük a Házzal és bizom abban, hogy az interpelláló képviselő az be fogja látni, hogy őfelségének kormány az adott körülmények között nem volna jogosult beavatkozni abba, ami tulajdonképpen magyar belpolitikai kérdés.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
V. György David Lloyd George
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98