Dtum
Login with Facebookk
1920 | November

Ausztria - Magyarország 2:1 (2:0)

Hungária-úti sporttelep. – 30.000 néző. – Bíró: Groothoff.
A fátum kiteregette denevérszárnyait a magyar csapatra. S hiába sarkantyúzta véresre a közönség meg-megújuló dührohama, hiába küzdött a második félidőben emberfölötti módon, a hibák, tévedések és bűnök gyászos sorozatát, nem tudta egyetlen heroikus erőfeszítéssel jóvá tenni:

Ausztria válogatott csapata nyílt és reális mérkőzésben legyőzte a magyar tizenegyet, a melynek még mentsége, vigasztalása sincsen. Az osztrák csapat ugyanis nem a szerencse segítségével győzött, nem is azért kerekedett felül, mert néhány akciója sikerült, hanem mert egységesebb, ügyesebben kombináló, energikusabb röviden jobb volt.

Fájdalmas, önkínzó dolog ennek a megállapítása, de a közönségnek, önmagunknak, a jövendő kiépítésének tartozunk vele, mert csak úgy remélhetünk rendszerváltozást, ha nyíltan kertelés, kibúvó nélkül nézünk farkasszemet az igazsággal, a mely oly rettenetes ököllel sújtott le vasárnap délután a magyar futballra.

Orth nem játszott a válogatott csapatban, noha a válogató bizottságban tálcán hozták az engesztelődést s vele a lelkeket megnyugtató megoldást. Tóth lemondta a mérkőzést s így Tibor Lajos, szövetségi kapitány helyettesnek módjában lett volna Orthot valamelyik posztra javaslatba hozni, megalázó meghátrálás nélkül. De nem tette meg.

Szilajon, vakon vágtatott a biztos veszedelembe s csak akkor ocsúdott föl, amikor a közönség a 2:0-ás félidő után „Feszítsd meg”-et kiáltott. Rettenetes percek voltak ezek, komorak, baljóslatúak, villámoktól terhesek. De későn jöttek, amikor már minden elveszett s a mikor a kijózanodás még keserűbbé tette a vereség ízét.

A közönség bosszúálló görög kórusként kísérte a magyar csapat minden mozdulatát, Orthért zúgott, ha szabadrúgást ítélt a bíró a bécsi kapu közelében, Orthot követelte, ha a belső csatárok elhibáztak egy akciót, és majdnem zokogó siráma támadt Orth nevének, amikor Swatosch a második osztrák gólt lőtte. Nem játszott Orth s mégis Orth nevétől volt hangos a tribün, őt kívánták látni, Orth után vágyódtak, akiket kétségbe ejtett a magyar csapat játéka.

A játék lefolyása
(Első félidő)
2 óra 45 perckor Groothoff biró sípjelzésére a következő csapatok állanak fel.


Ausztria: Paczista (Simmertag) – Popovics (Amateure), Blum(Viena) – Fuchs (Amateure), Neubauer (Floridsdorf), Nietsche(Rapid) – Wondrak (Rapid), Bauer (Rapid), Kuthan (Rapid), Swatosch(Rapid), Eckl(Vienna)

Magyarország: Zsák („33”FC) – Vogl II. (UTE), Vogl III. (UTE) – Kertész II. (MTK) ,Szabó (FTC), Blum (FTC) – Braun(MTK), Molnár(MTK), Nikolsburger(FTC), Schaller(UTE), Szidon(UTE)

A helyválasztásnál az osztrákoknak kedvez a szerencse: a magyar csapat kezd enyhe széllel szemben. Kezdés után Braun vezet támadást s lefutása már első percben kornerhez juttatja a magyar csapatok, amely nem hoz eredményt. A következő percben az osztrák balszárny vezet támadást és Eckl éles magas lövését Zsák kornerre védi.

Majd a magyar csatársor vezet támadást, amelyet Nikolsburger offside állása akasztja meg. Az 5. percben Schaller-Szidon támadását az osztrák védelem könnyen szereli. A 7. percben osztrák támadásból Wondrák a kapu fölé lő. A 9. percben az osztrák támadást Vogl II. szereli. A következő percekben a Szabó és Kertész II. foultjai miatt megítélt szabadrugások veszélyeztetik a magyar kaput.

A 15. percben Kuthan kiszökését Kertész II. csak az utolsó pillanatban tudja megakasztani. A 17. percben Kertész II. és Nietsche összefutása alkalmával Kertész II. megsérül, a pályát is kénytelen elhagyni, de rövidesen visszatér. A 20. percben Eckel lefut, beadását Blum készül fogni, de elcsúszik, a labda tiszta helyzetben Bauerhez kerül, de szerencsénkre az ő lábáról is lepörög, s így elmúlik a veszély, mert Wondrák, akihez a labda ezután jut, magasan a kapu fölé lő.

A 21. percben Molnár 20 méteres szép lövését Pacista biztosan védi. A 24. percben Fuchs gáncsolja Shallert, a megítélt a szabadrúgást Vogel II. bombaszerű lövéssel küldi az osztrák kapura, de Pacista, ha nehezen is, mégis védi azt. A 25. percben Vogel II. elhagyva helyét előrehúzódik, nehogy az osztrák csatársor pillanatokra fedezetlenül marad, s ez elég ahhoz, hogy Swatosch a labdát az offsiden álló Kuthanhoz juttassa, aki a megálló magyar védelem és a kapuját emiatt későn lehagyó Zsák mellett a hálóba gurítja azt.(0:1)

A gól után percekig az osztrákok vannak frontban, de Vogel II. helyen van, s így az osztrákok egy kornernél egyebet nem tudnak elérni. A 35. percben Braun lefut, beadását Nikolsburger akarja fogni, miközben lefoultolják; a szabadrúgást az osztrák védelem hárítja el. A 37. percben Vogel III. miatt 20 méteres szabadrúgás, mely a kapu mell jut.

A 42. percben az osztrák támadás Eckl ofside állásán akad meg. A 44. percben Kuthan vezet támadást, a kapu előtt fedezetlenül hagyott Swatoschoz passzol, aki kapásból védhetetlen gólt lő a jobb felső sarokba. (0:2) Az osztrákok az utolsó percben még egy kornert érnek el, amelynek érvényesítésére azonban már nem kerül sor, mert közben az idő letelik.

(A második félidő.)
A második félidőben, mindjárt kezdés után, a magyar csapat veszi át a támadó szerepét, de Braun támadása offsiden akad meg: ugyanez a sors éri különben az osztrákok támadását is a 3. percben. A 4. percben Braun magas beadása a kapu fölé jut. Az 5. percben az osztrákok, a hatodikban a magyarok jutnak szabadrúgáshoz. A 9. percben Braun szép beadása Pacista zsákmánya lesz, míg Szidón beadását Nikolsburger a kapu mellé lövi.

A 13. percben szabadrúgás a javunkra, melyből Braun 25 méteres szép magas lövéssel megszerzi a magyarok egyetlen gólját (1:2). A gól lelket önt a magyar csapatba, amely a közönség buzdításai közepette most támadást támadás után intéz az osztrák kapu ellen – eredménytelenül. A 16. percben Szidon szinte az egész pályán végig egyedül lefut, de beadását nem tudják értékesíteni, mert a belsők nincsenek helyükön.

A 21. percben Neubauer 17 méterről kapu mellé lő. A 22. percben Pacista a 16-os vonalon kívülre viszi a labdát: a megítélt szabadrúgásból Braun a kapu fölé lő. Kuthan könnyű labdáját Zsák védi. A 26. percben Braun magas beadását Nikolsburger toronymagasságban a kapu fölé lövi. A 37. percben Szidon támadása kornert hoz, amelyből Molnár a kapu fölé fejel. A következő percben Nikolsburger – Schaller vezet tetszetős támadást, amelyet az osztrák közvetlen védelem akaszt meg.

A 32. percben az osztrák védelem a 16-os vonalon handset vét, a megítélt szabadrúgást Vogl II. a kapu mellé lövi. A 35. percben Vogl III. miatt szabadrúgás, majd korner. A magyar csapat ezután visszaesik s ismét az osztrákok kerülnek a frontba. Mindamellett a 41. percben még egy alkalom kínálkozik a kiegyenlítésre; ugyanis Molnár egy éles lövését Pacista kiejti, Nikolsburger a hozzákerült tiszta labdát azonban izgatottságában emberbe vágja.

A 42. percben osztrák korner. Az utolsó percben még a mieink támadnak, miközben Groothoff bíró sípja a mérkőzés végét jelzi.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Regnault doktor önoperácziója Regnault doktor önoperácziója
Regnault, franczia orvos, a ki önmagán végzett mütétet, nem csupán...
A jóvátétel nem veszélyeztetheti a költségvetés egyensulyát A jóvátétel nem veszélyeztetheti a költségvetés egyensulyát
Kállay Tibor pénzügyminiszter a jóvátételről ezeket mondotta: ...
Az első állatorvos doktorok Az első állatorvos doktorok
A király a mult évben megadta a jogot az állatorvosi főiskolának,...
Az antiszemiták második garnitúrája Szegeden Az antiszemiták második garnitúrája Szegeden
A vasárnapi fejvédő gyülésre, amelyet délelőtt 10 órakor a...
Szerb hadicélok
Ha a világháborúban részt vevő országok hadicéljait a háború előtti...
Véres cigányháború az országúton egy halottal és tizenöt súlyos sebesülttel Véres cigányháború az országúton egy halottal és tizenöt súlyos...
Vasárnap délelőtt véres cigányháborúság dúlt Miskolc és Zsolca között...
Pethest eltiltották a hipnotizálástól Pethest eltiltották a hipnotizálástól
Hónapok óta nagyon sokat beszélnek Pesten dr. Völgyesi Ferenc...
Hitlert a választók 84.3%-a Hindenburg utódává választotta Hitlert a választók 84.3%-a Hindenburg utódává választotta
A vasárnapi német szavazás a birodalom egész területén rendben én...
A magyar uszósport diadala A magyar uszósport diadala
Az 1905. szeptember 9-iki nap páratlanul áll úszósportunk...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98