Dtum
Login with Facebookk
1920 | Október

Németország – Magyarország 1:0 (1:0)

53000 néző a Berlin - grunewaldi stadionban. – A gól 11-esből esett. – Csapatunk gyenge játékot produkált. – A közönség szívélyesen fogadta a magyarokat. – Hirrle volt a bíró.

A világháború hullámai lassankint elcsendesednek. Visszatér az élet rendes medrébe, szakadozik a gyűlölködés fekete fátyola a s a föld különböző részein élő emberiség sóvárogva vágyakozik a béke, a megnyugvás, a tisztességes komoly munka után. Kedves előhírnökeként a végleges békének a nemzetek fiai itt-ott már összetalálkoznak a babért termő sportküzdelmek porondján.

Ha még volt ellenségek nem is nyújtanak kezet egy másnak, lelkükben érik már a gondolat, hogy rá kell lépni a kiengesztelődés útjára s egybe kell olvasni a népeknek a szeretetben és az egymás megbecsülésében. Mi, magyarok hűséges fegyvertársai voltunk, együtt szenvedtünk együtt és együtt kellett kiürítenünk a vereség keserű poharát.

A vesztes háború lendítő ereje és a forradalmak kaotikus árja eltaszított bennünket egymás mellől, de íme már ismét látjuk egymást, már újra értjük egymást, már újra kívánjuk a találkozást. Hála a sport mindenható hatalmának, hogy kiragadott bennünket az elhagyatottságból.

A csapatok így állottak fel:
Németország: Lorhmann (Fürth) – Mohns (Berlin), Schwelden (München) – Riegel (Nürnberg), Towes (Berlin), Kroges (Hamburg) – Fiederer (Fürth), Harder (Hamburg), (Alona), Popp (Nürnb.), Forelf (Pfofih.)

Magyarország
: Zsák – Hungler II., Fogl II. – Blum, Zloch, Kertész II. – Schlosser, Eisenholffer, Orth, Molnár, Braun

A játék lefolyása

(Első félidő) Magyar támadással kezdődik a mérkőzés. Csakhamar azonban a németek is szóhoz jutnak. A 6. percben Popp veszélyes támadást vezet, amelyet azonban leszereltünk. A mérkőzés 7. perce már eldönti a ötödik magyar-német mérkőzés sorsát. Blum a 16-os büntető vonalon belül foultot követ el, amelyen a bíró 11-essel büntet. A 11-est Jäger a gólba helyezi. (1:0)

A gól után a mieink heves ostrom alá fogták a német kaput, de eredménytelenül. A németek támadási kísérleteit Fogl II. szereli le. A 22. percben Forell átadásából Popp kapu mellé lő. A 35. percben Popp – Jäger támadását Blum menti. A 38. percben már a német kapu forog ismét veszélyben. Molnár – Orth belsőjátékkal viszik a németek térfelébe a labdát, amely Schlosserhez kerül, aki azonban hibáz. Ugyan ő hiusítja meg a 43. percben is egy sikerrel kecsegtető támadásunkat.

(Második félidő.) Óriási iramot diktál a játék második felében a magyar csapat. Az 5-ik percben Braun fut le a német kapuig, lövése azonban a kapu mellé kerül. A 14-ik percben Orth – Schlosser vezetnek támadást de szintén sikertelenül. Az első negyedóra elteltével jutnak csak le a németek először a magyar kapuhoz.

Popp veszélyes támadása azonban megakad Fogl II.-ön. Labdájával Eisenhoffer előre tör, Orth passzol, aki azonban tiszta helyzetben a gól mellé helyezi a labdát. Egy percre rá Molnár veszélyesnek látszó támadását a bíró offszeidnek minősíti (17. perc). A szabadrúgás Jägerhez kerül, akinek lövését Zsák menti.

Most ismét magyar támadás következik. A németek teljesen odaszorítjuk kapujukhoz úgy hogy Kertész II-nek van alkalma gólra lőni. A lövést azonban Lorhmann fogja (23. p.) Braun újabb lefutása következik: azonban ismét elhirtelenkedi a dolgot, lő – ismét kapu felé.

Ezután ismét német csatársor veszi át a támadást, három lövésük jut a magyar kapu mellé (28, 29 és 30 p.) A 33. percben már Orth lábáról szedi le Lorhamann a gólnak ígérkező labdát. A 35. percben Eisenholffer és Schlosser helyet cserélnek, de az már nem menti meg számunkra a meccset. Az utolsó 10 percben változatos játék folyik, de már egyik kapu sem kerül komoly veszélybe.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Hungler II János Blum Zoltán Fogl II Károly Braun József Orth György
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98