Dtum
Login with Facebookk
1920 | Október

Németország – Magyarország 1:0 (1:0)

53000 néző a Berlin - grunewaldi stadionban. – A gól 11-esből esett. – Csapatunk gyenge játékot produkált. – A közönség szívélyesen fogadta a magyarokat. – Hirrle volt a bíró.

A világháború hullámai lassankint elcsendesednek. Visszatér az élet rendes medrébe, szakadozik a gyűlölködés fekete fátyola a s a föld különböző részein élő emberiség sóvárogva vágyakozik a béke, a megnyugvás, a tisztességes komoly munka után. Kedves előhírnökeként a végleges békének a nemzetek fiai itt-ott már összetalálkoznak a babért termő sportküzdelmek porondján.

Ha még volt ellenségek nem is nyújtanak kezet egy másnak, lelkükben érik már a gondolat, hogy rá kell lépni a kiengesztelődés útjára s egybe kell olvasni a népeknek a szeretetben és az egymás megbecsülésében. Mi, magyarok hűséges fegyvertársai voltunk, együtt szenvedtünk együtt és együtt kellett kiürítenünk a vereség keserű poharát.

A vesztes háború lendítő ereje és a forradalmak kaotikus árja eltaszított bennünket egymás mellől, de íme már ismét látjuk egymást, már újra értjük egymást, már újra kívánjuk a találkozást. Hála a sport mindenható hatalmának, hogy kiragadott bennünket az elhagyatottságból.

A csapatok így állottak fel:
Németország: Lorhmann (Fürth) – Mohns (Berlin), Schwelden (München) – Riegel (Nürnberg), Towes (Berlin), Kroges (Hamburg) – Fiederer (Fürth), Harder (Hamburg), (Alona), Popp (Nürnb.), Forelf (Pfofih.)

Magyarország
: Zsák – Hungler II., Fogl II. – Blum, Zloch, Kertész II. – Schlosser, Eisenholffer, Orth, Molnár, Braun

A játék lefolyása

(Első félidő) Magyar támadással kezdődik a mérkőzés. Csakhamar azonban a németek is szóhoz jutnak. A 6. percben Popp veszélyes támadást vezet, amelyet azonban leszereltünk. A mérkőzés 7. perce már eldönti a ötödik magyar-német mérkőzés sorsát. Blum a 16-os büntető vonalon belül foultot követ el, amelyen a bíró 11-essel büntet. A 11-est Jäger a gólba helyezi. (1:0)

A gól után a mieink heves ostrom alá fogták a német kaput, de eredménytelenül. A németek támadási kísérleteit Fogl II. szereli le. A 22. percben Forell átadásából Popp kapu mellé lő. A 35. percben Popp – Jäger támadását Blum menti. A 38. percben már a német kapu forog ismét veszélyben. Molnár – Orth belsőjátékkal viszik a németek térfelébe a labdát, amely Schlosserhez kerül, aki azonban hibáz. Ugyan ő hiusítja meg a 43. percben is egy sikerrel kecsegtető támadásunkat.

(Második félidő.) Óriási iramot diktál a játék második felében a magyar csapat. Az 5-ik percben Braun fut le a német kapuig, lövése azonban a kapu mellé kerül. A 14-ik percben Orth – Schlosser vezetnek támadást de szintén sikertelenül. Az első negyedóra elteltével jutnak csak le a németek először a magyar kapuhoz.

Popp veszélyes támadása azonban megakad Fogl II.-ön. Labdájával Eisenhoffer előre tör, Orth passzol, aki azonban tiszta helyzetben a gól mellé helyezi a labdát. Egy percre rá Molnár veszélyesnek látszó támadását a bíró offszeidnek minősíti (17. perc). A szabadrúgás Jägerhez kerül, akinek lövését Zsák menti.

Most ismét magyar támadás következik. A németek teljesen odaszorítjuk kapujukhoz úgy hogy Kertész II-nek van alkalma gólra lőni. A lövést azonban Lorhmann fogja (23. p.) Braun újabb lefutása következik: azonban ismét elhirtelenkedi a dolgot, lő – ismét kapu felé.

Ezután ismét német csatársor veszi át a támadást, három lövésük jut a magyar kapu mellé (28, 29 és 30 p.) A 33. percben már Orth lábáról szedi le Lorhamann a gólnak ígérkező labdát. A 35. percben Eisenholffer és Schlosser helyet cserélnek, de az már nem menti meg számunkra a meccset. Az utolsó 10 percben változatos játék folyik, de már egyik kapu sem kerül komoly veszélybe.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Hungler II János Blum Zoltán Fogl II Károly Braun József Orth György
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Áruhiány miatt szilárd, de üzlettelen a magánforgalom Áruhiány miatt szilárd, de üzlettelen a magánforgalom
A helyi spekuláció még szombaton a bécsi hireket várta, amelyek...
Mi újság?
Hírek, érdekességek a tudomány és a technika...
A nemzeti munkásligák megalakulása A nemzeti munkásligák megalakulása
Nagyjelentőségü mozgalom kezdetét jelző gyülés folyt le vasárnap...
Zoltán Irén operaénekesnő és egy híres svéd színésznő 24 óráig küzdöttek felborult vitorlásuk roncsain Zoltán Irén operaénekesnő és egy híres svéd színésznő 24 óráig...
Nagy volt az izgalom két napon keresztül Siófokon: Zoltán Irénnek, az...
A délsarki expeditio automobil-szánkója A délsarki expeditio automobil-szánkója
Az automobilok jelentőségét mi sem bizonyitja jobban, mint hogy...
Osztrák-cseh ellentétek Osztrák-cseh ellentétek
Február 5-ikén kezdték meg Ausztriában a békéltetést újra, csehek és...
A West Broomwich Albion nem enged az iramból A West Broomwich Albion nem enged az iramból
Más a liga és más a Cup. A napnál is fényesebben derült ki ez az...
Magyarország céllövőbajnoksága Magyarország céllövőbajnoksága
A Magyar Országos Céllövő Szövetség megbízásából vasárnap rendezte...
Huszonkét ember a hóban… Huszonkét ember a hóban…
Ferencváros – Budafok 4:1 (1:0) Kár, hogy az állatvédelem...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98