Dtum
Login with Facebookk
1920 | Szeptember

A pénzügyminiszter a koronáról

A korona árfolyama feltétlenül meg fog javulni, – mondotta Korányi Frigyes báró pénzügyminiszter egy szaklapnak adott nyilatkozatában. Emelkedni fog az árfolyama, mert a mai árfolyama nem felel meg értékének. Pénzügyi helyzetünk korántsem olyan vigasztalan, mint amilyennek azt ellenségeink hirdetik és amilyen rosszindulattal a mi kishirü és gyakran rosszhiszemü üzéreink elhiresztelik. 

Emelni kell a bevételeket és csökkenteni a kiadásokat a minimumra és a jövedelmek – bármilyen gunyos hitetlenséggel mosolyogják ezt le a mi kávéházi finánc-Conrádjaink – már is lényegesen emelkednek. A közvetett és fogyasztó adók, a vámok emelése, egyes direkt adók fokozása és főként az áruforgalomban való állami részesedés igenis jelentékenyen fokozzák a bevételeket és az eljövendő nagy vagyonadó államháztartásunk mérlegét alaposan meg fogja javitani. 

Sajnos a kiadások csökkentése lassabban megy.
Összes intézményeink ugy háromszor ekkora birodalomra rendezkedtek be, 270.000 tisztviselőt – vagyis családtagjaikkal együtt majdnem 800.000 embert – ez a megcsonkitott kis Magyarország eltartani nem tud; de a tisztviselőket mégsem lehet kitaszitani az utcára. 

Bevételeink emelkednek és ha a korona értéke eléri azt a nivót, amely belső értékénél fogva megilleti, államháztartásunk budgetje alaposan realizálódni fog. Hiába huhognak a baglyok, hasztalan rontják értékeink saját pesszimista pletyka-zseniink és hiába nyomja az értékeket az illetéktelen, hazárd, immorális és irreális spekuláció. Pénzünknek belső értéke van, pénzügyi lehetőségeink különbek, mint a szomszédos államoké és azért a gazdasági törvényszerüség kérlelhetetlen kényszerüségével – igenis – koronánk jó lesz, valutánk alaposan fog javulni. 

Természetesen jönni fognak rettenetes adók.
El fogunk menni az erőfeszités legszélsőbb mértékéig. Óriási áldozatokat kell hozni. Összeomlottunk és csak inaink, izmaink emberfeletti megfeszitésével állhatunk talpra. A gyógyulás mindig fáradságos és fájdalmas, de vajjon jobb-e elpusztulni fájdalom és fáradság nélkül, mint felépülni ezek árán? Kár hát hangulatot csinálni az adók, az emelések ellen, mert ez operáció nélkül elpusztulunk s ezzel gyökeresen helyreállunk.

Belső konszolidáció és áldozatkészség: helyreáll a korona értéke, a valutánk helyes árfolyama, mert – higyjék el – a valuta, a korona szimboluma a magyar rendnek és jövőnek. Alacsony valutával jő a lassu meghalás, valutajavulással a boldogulás. Meg kell hát ezért hoznunk is minden áldozatot.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98