Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1921 | Április

A hónap rövidhíreiből

Álhírek a hangyáról

A „Hangya” igazgatósága a következő nyilatkozat közlésére kért fel bennünket: „Néhány nap óta rosszhiszemű és célzatos hírek vannak forgalomban a „Hangya” felől az árcsökkenéssel kapcsolatban. Ezen hírekkel szemben a „Hangya” tagjait megnyugtatni nem kell. Azonban a nyilvánosság tájékoztatására a „Hangya” igazgatósága – felelőssége teljes tudatában – kijelenti, hogy a „Hangyát” oly veszteségek nem érhetik, amelyekre – eddigi előrelátó üzleti politikája – bőséges fedezetről ne gondoskodott volna.

Ennek következtében teljesen ki van zárva, hogy a „Hangya” hitelezőit, akár üzletrészes tagjait az árcsökkenésből kifolyólag bármiféle veszteség érhesse. A minden alapot nélkülöző válsághírek rosszhiszemű terjesztői ellen a törvény szigorát fogjuk igénybe venni. Az igazgatóság nevében Balogh Elemér vezérigazgató.” 


Leégett a Gizella-malom gabonaraktára

Az elmult héten a Soroksári-uton levő Gizella-gőzmalom gabonaraktára kigyulladt. A hatemeletes óriási épületben a tűz rohamosan terjedt. Csak a tűzoltók emberfeletti munkájának köszönhető, hogy a tűz nem harapódzott el az egész épületben. Háromszáz waggon kukorica teljesen elégett s az ablakon át az utcára kiömlött. A milliókat érő gyári gépeket sikerült megmenteni. A kár körülbelül 20 millió korona. 


Hatvanmillió korona az amerikai elnök fizetése

Az Egyesült Államok elnöke tizenötezer font sterling fizetést kap, egész javadalmazása pedig ellátással és egyéb kedvezményekkel együtt évenkint ötvenezer font sterlingbe kerül az államnak. Ez az összeg magyar koronára átszámítva a mostani árfolyam szerint körülbelül hatvanmilliót jelent. 
 

Uj magyar község

A belügyminiszter megengedte, hogy a csanádmegyei Püspöklelle községhez tartozó Kis- és Nagykopáncs-puszta Nagykopáncs néven önálló községgé alakuljon.

Csonka-Magyarország népesedési mozgalmai

A mult év első felében a hivatalos statisztikai adatok szerint Csonka-Magyarországon 48.910 házasságot kötöttek. Ezer lélekre tehát 12,4 házasságkötés esett, ami a békeévekben egyáltalában nem fordult elő. Az élveszületések száma 112.757 volt, ami kétszerese a háborús évek születési arányának. Az összes elhaltak száma a hat hónap alatt 78.533-at tett. 


Felemelték a dohánygyártmányok árát

A pénzügyminisztérium a dohánygyártmányok árát 60-100 százalékkal felemelte. Az ujabb árak itt következnek: Szivarok: kuba 7 korona, virgina 7 korona, rosita 4.60 korona, portorico 7 korona, cigarillos 2,30 korona, vegyes külföldi 3 korona, rövid szivar 1.60 korona. Cigaretták: mirjam 1.10 korona, király 1 korona, hölgy 1 korona, hercegovina 70 fillér, sport 50 fillér, duna 32 fillér, jenidge 50 fillér, dráma 36 fillér, magyar 25 fillér. Dohányok 100 grammonként: érsekujvári 60 korona, finom hercegovina 56 korona, középfinom török 38 korona, dráma 36 korona, kiváló finom magyar 32 korona. Pipadohányok 100 grammonként: Különlegességi 35 korona, legfinomabb magyar 21 korona, hazai pipadohány 12,80 korona, magyar pipadohány 25 gramm 2,50 korona. 


Megdrágul a levelezőlap

A postahivatalok e héttől kezdve a zárt levelezőlapoknál a benyomtatott postabélyeg értékén felül darabonként 30, a levelezőlapoknál 20, a válaszos levelezőlapoknál 40 fillér előállítási költséget fognak beszedni. 


Kondens-tej

A tej eredeti állapotában sok vizet tartalmaz. Emiatt szállítása sokba kerül és tartóssága csekély. Fölösleges vizének elpárologtatásával nyerik a kondenz-tejet. A kondenzálást úgy eszközlik, hogy a tejet felforralják, majd 10-12 %-nyi cukorszörpöt adnak hozzá, végre 1/3 - 1/4-ére bepárologtatják. Egy 40-50 dekás bádogdoboz tartalma 1 1/2 literre vízzel felhigítva ugyanennyi (1 1/2 liter) friss tejnek felel meg. A kondenz tej higítás előtt szemcsés, mézsűrűségű, feltűnően édes ízű, világossárga anyag. Egy-két év alatt világos színe barnára változik. A világháború alatt csak a forró égöv alatt járó hajók utasainak tejszükségletét fedezték vele, de a mai tejhiány közepette a világvárosok (főleg Bécs) lakói is friss tej helyett felhigított kondens-tejet fogyasztanak.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Hangya alaptőkéjének gyarapodása A Gizella malom gabonaraktára napokig égett Harding, Amerika uj elnöke március 4-én foglalta el hivatalát
Cikk-ajánló
Aki először szállott le a lélek alvilágába 1 Aki először szállott le a lélek alvilágába 1
Freud professzor hetvenöt éves. Kevés tudós van, akinek a munkássága...
A japán császár halála A japán császár halála
Mucsuhito japán császár, kinek súlyos megbetegedéséről már mult...
Kosztolányi Dezső -  Pacsirta Kosztolányi Dezső - Pacsirta
Kosztolányi Dezsőnek valami nagy szerencséje van. Sohasem lehetett őt...
A csodálatos zöldkereszt  áldásos műlödése, az egészségvédelem A csodálatos zöldkereszt áldásos műlödése, az...
Mi is a Zöldkereszt?... Csak most, két-három hét óta hall a...
A balti flotta A balti flotta
A balti flotta, mely Port-Artur fölmentésére indult, azon a napon,a...
Magyarország 1943. évi atlétikai bajnokságai Magyarország 1943. évi atlétikai bajnokságai
Országalapító Szent Királyunk ünnepén a tudományegyetemiek jól...
Készül a részvényjog reformja Készül a részvényjog reformja
A jövő héten kezdi meg a törvényhozás nyári szabadságát, de a nyáron...
A kihágókról A kihágókról
Éjjeli sétahangversenyzők, szokásos rendőrsértők, szenvedélyes...
Az annexió hatása Boszniában Az annexió hatása Boszniában
Boszniában a bekebelezés, illetve az alkotány-kapás híre óriási...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98