Dtum
Login with Facebookk
1921 | December

Értekezlet a földreform ügyében

A Magyar Földhitelintézetnél bizalmas értekezlet volt annak a tervezetnek a megbeszélése végett, amely a földreformmal kapcsolatos hitelezési kérdéseket a búzavaluta alapján kívánja megoldani. A megbeszélésen résztvettek a gazdatársadalmi intézmények megbizottjai, bevontak a tanácskozásba több nemzetgyűlési képviselőt is. Ezúttal arról volt szó, hogy a földbirtokosok  mit mondanak a Magyar Földhitelintézet tervezetéhez.

Az a nézet alakult ki az értekezleten, hogy a birtokosok elfogadják a búzát mint értékmérőt, mert nincs jobb. Belátják, hogy a parcellavásárlót koronaértékben adóssá tenni nem lehet, mert a valuta nagy ingadozása folytán olyan kockázatot vállalna el, amely tönkretehetné. A birtokosságnak pedig már a maga jólfelfogott érdekében sem szabad olyan megoldást kivánnia, amely a parcellavásárlókat alig teljesíthető, vagy éppen teljesíthetetlen fizetési feltételek elé állítaná.

A búza, mint értékmérő, alkalmas arra, hogy a fizetési kötelezettséget a valuta ingadozásai között is teljesíthetővé tegye. Kívánatos tehát, hogy Földhitelintézet tervezetével a kormány sürgősen foglalkozzék, mert a birtokosok is belátják, hogy közvetítő beavatkozás nélkül a földreformtörvény a mai pénzügyi viszonyok között végrehajthatatlan. A földbirtokosok vezetőférfiainak ez a belátása azzal a reménnyel kecsegtet, hogy a földreformot a mai kátyuból csakugyan kimozdítják.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A magyaróvári növénytermelési kisérleti állomás Csiperkegomba-termelés
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98