Dtum
Login with Facebookk
1921 | December

Emlékezzünk Flaubert-re!

A háború alatt hallhattunk ilyen időmeghatározást: "Az Úrnak 1918., Hindenburg úrnak 4. esztendejében."

Azok az idők valóban Hindenburg és Ludendorff urak esztendei voltak. De még ma is idegenül hat, napról-napra történő események s a már megtörténtek ismétlődő dátumai között azt olvasni, hogy ez az ezerkilencszázhuszonegyedik esztendő sok minden más közt még Flaubert miatt is nevezetes, mert Flaubert éppen száz évvel ezelőtt született.

 

Ez az esztendő, mint a mi valamennyi esztendőnk, ha sok másféle dologról is nevezetes, mi gondoljunk Flaubertre. Ünnepeljük őt a magányosságunkban, mert valamint a hívő katolikusnak, nekünk is szükségünk van a lelki gyakorlatra, erősítsük magunkat, hogy továbbra is mentesek maradjunk az eltévedt cselekvés ragályától.

Mert kétféle emberről van szó: Flaubertről, a gondolkodás, a megfigyelés, az emlékezés és érzés emberéről s az ő lelki rokonairól: rólunk - és a cselekvő emberről. Adassék meg minden dicsőség a cselekvő embernek, amíg a földet töri, kereskedik, vállalatot alapít, új világrészek felfedezésére indul hajójával - de csak addig. Addig, amíg öldöklő gázzal és szerszámokkal nem indul egymás ellen és mi ellenünk, amíg a pestist és tífuszt le nem hozza a földre, az éhínséget, a börtönt és a bitófát.

 

Mert amikor már hipertóniában szenvednek a cselekvő embernek az ő speciális képességei és minden, amit művel, már torz gonosszá válik, akkor riadtan meneküljünk mi mindnyájan a könyveink, kedves problémáink és jótevő íróink közé: vegyük elő Bovarynét és azt olvasgatva zárjuk el fülünket s hunyjuk le szemünket a külső világ barbársága elől, ha pedig kézigránátjával ránk tör, ajtónkat durván beszakítva az őrültszemű Miles, halálra szánt nyugalommal, de szellemi és erkölcsi fölényünk isteni tudatában ugyanazt mondjuk neki, amit Archimedes mondott: "Noli turbare circulos meos!"


Ünnepeljünk magányosságunkban. De azon felül találkozzunk, gyerünk össze és beszélgessünk, erősítsük egymást, írjunk és olvassunk fel, tegyünk hitet önmagunkról. A franciák, bizonyára csak némely franciák s nem éppen a Foch marsall rajongói, Flaubert emlékünnepet tartottak. A "kontemplatív" emberek elzarándokoltak az ő prófétájukhoz.

 

Aki ugyan igét nem hirdetett, de megírta a Bovarynét és a Salammbôt. Megírta Hamilcart, Hannot, Spediust és Mathot, de ő maga Flaubert volt és az maradt, Flaubert maradt volna, ha bármely rettentő erő s annak bármely színű cédulája és plakátja is próbálta volna őt mássá torzítani.

Nincsen abban semmi ítélet és politika, amit mondott, csupán kívánása és kérelme annak, hogy mi kegyesen szintén embereknek ismertessünk el, önmagunkat a mi saját, különleges, a barbárok számára felfoghatatlan erényeink miatt becsültessük s valamely alkalmas emléknapon, így most e százéves forduló ürügyén is, teljes önbecsülésünkkel és tömjénező, dicsőítő tiszteletünkkel közeledhessünk a mi fajtánknak talán legnagyobbikához: Gustave Flaubert, igen-igen nagy francia íróhoz.

 

Nagy Lajos

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A rejtélyes Nap-folt periódus A rejtélyes Nap-folt periódus
Már régebben felfedezték, hogy a Napon észlelhető foltok nem...
„A furfangos özvegy” „A furfangos özvegy”
Goldoni komédiáját – commedia dell’Arte törvényes...
Egy millió pengőért bort vásárol a kormány a hadsereg és a csendörség számára Egy millió pengőért bort vásárol a kormány a hadsereg és a csendörség...
A tokaji szüreti hét október hó 16-án, vasárnap kezdődött meg nagy...
Elektro-kultúra
Azok között a nagyjelentőségü természettudományi vizsgálódások...
Anglia páros asztalitenisz bajnokságát Bellák-Szabados pár nyerte Anglia páros asztalitenisz bajnokságát Bellák-Szabados pár nyerte
Az angol asztalitenisz bajnokságok során a férfi páros döntőjében a...
Mindenkinek jut hely a világon… Mindenkinek jut hely a világon…
A mai időkben különösen aktuálisnak látszik a tanulmány, amelyet...
A szabad energia elveszése A szabad energia elveszése
A thermodynamika a meg nem fordítható (irreverzibilis) folyamatok...
10.000 km új olajvezeték építését tervezte a szovjet a Kaukázusban 10.000 km új olajvezeték építését tervezte a szovjet a...
Sok szó esik újabban a kaukázusi petróleumvidékről, amely a világ...
Téves telefonkapcsolás miatt pusztult el Cservenkán 529...
E sorok írója ötszáznegyvenedmagával ott állott a cservenkai...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98