Dtum
Login with Facebookk
1921 | December

Szőnyi István

Abból a tehetség-tartalékból, mely a háború előtt való Magyarországból minden rémségen által megmaradt, mint csaknem kész egyéniség vált ki és jelent meg gyűjteményes kiállításán (Ernst-múzeum) Szőnyi István. Még annak a fiatalságnak képviselője, mely a boldog béke pezsgő életében nevelte szemét és lelkét. Nagybányának immár históriai tájmotívumain tanult meg képzelete kiterjedni és a természet az érzésen át módosítani.

 

A háború és ami után a következett, megkeményíthette akaratát és az árnyék borújával itathatta meg kedélyét. Legalább ilyennek mutatja őt mai fokán a művészete. Ilyennek megfeszült izmú nyakán félrefordult fejű önarcképe, és ilyennek az árnyék barna fájdalmasságával borongó színei. Férfias, de elérzékenyülni is tudó egyéniség, kissé töprenkedő és mélázó, de nem szomorgó kedély. Elképzelő és megsejtő tehetsége egyelőre még erősebb mint megvalósító képessége.

 

Rajzain azért, melyeken nem volt szükséges pontosan érzékelhető formákká kialakítania vízióit, jobban megmérhető képzeletének hajlékonysága és találékonysága - az eredetisége - mint befejezett festményein. Emezeken az, amit kívül kell megfigyelnie minden művésznek, még bizonyos fokig elközömbösíti a belső élményt.

 

De hát ezzel minden fiatal így kell hogy legyen Ami elvitathatatlan tulajdona már is és amiből művészetének jövendője fog kibontakozni, az az eredendő színessége. Kékje és sárgája s egymáshoz való arányuk, mellyel Szőnyi képein megjelennek - a harmóniájuk - már is annyira egyéni hatású, hogy egy egész tárlat képsokadalmában is megkülönbözteti művészetét társaitól. A fokozatok kibontatlan sokasága lappang még ezekben a színeiben.

 

A mindent elegyengető, a részeket egészbe foglaló tónusra való törekvés egyelőre elfátyolozza tüzüket és megfojtja önálló létüket. El fog következni azonban a felszabadulás ideje, mikor a tónus barnáján keresztülszakad majd a megnyomott színek ujjongása - s az lesz, úgy tetszik, Szőnyi István művészetének java kora. Néhány mai munkája már sejteti azt a jövőt.

 

"Három gráciá"-ja aranyos árnyékokban olvadozó színeivel majdnem úgy hat mint egy kiteljesedett férfikor eredménye. "Lóversenytere" pedig szürke levegőben zajló szürke felhőtábláival mint egy régi hollandusnak nekiszilajodott látomása. Elődök példája és hatása nagyon kevéssé mutatkozik ezen az alig elindult művészeten, noha nyilvánvaló, hogy sokat tanult tőlük. Meleg barna tónusát a velencei olaszoktól, szürkéit a hollandusoktól.

 

Némelyik rézkarca mintha Rembrandt hatókörében született volna. De így tanulni és hatást vállalni szabad és szükséges is. Mert az új művészet ilyen módon folytatásává válik a réginek - nem ismétlésévé - és más eszközökkel, más arányérzékkel, más egyéniséggel alkotja meg újra azt, ami valamikor, a maga korában és stílusában amúgy volt legkifejezőbb és legszebb.

 

Elek Artúr

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Elviszik a rézkilincseket
A Magyar hivatalos lap – egyidejüleg az osztrák hivatalos lap...
Szenes Béla vígjátéka, befejezte Nóti Károly Szenes Béla vígjátéka, befejezte Nóti Károly
A tavaly elhunyt Szenes Béla derék és rokonszenves íróember volt....
A Wiener Athletiksport-Club nemzetközi uszóversenye A Wiener Athletiksport-Club nemzetközi uszóversenye
Halmay Zoltán Ausztria 200 méteres bajnoka és megjavítja az osztrák...
Borzalmas kínok között, tetanus mérgezésben meghalt a lipótmezei tébolydában Szabó Magda Borzalmas kínok között, tetanus mérgezésben meghalt a lipótmezei...
Szombaton délután eltemették a farkasréti temetőben Győr egyik...
Catch as catch can- a gyakorlatban Catch as catch can- a gyakorlatban
Vasárnap délután kézzelfogható tanúbizonyságot tett egy izgalmas...
A Pozsonyi Torna Egyesület dísztornája A Pozsonyi Torna Egyesület dísztornája
A "Pozsonyi Torna Egyesület" deczember hó 9-én tartott házi...
Völgyzárógát Völgyzárógát
Az elektromosság gyakorlati alkalmazása óta a kőszén igen tekintélyes...
Az özvegyasszony karosszéke Az özvegyasszony karosszéke
Mije lehet egy szegény özvegyasszonynak? Ha véletlenül milliomos volt...
Mommsen Tivadar - 1817 - 1903 Mommsen Tivadar - 1817 - 1903
Németország azt a vezérszerepet, melyet félszázad óta Európa népei...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98