Dtum
Login with Facebookk
1921 | December

A méterrendszer Oroszországban

Már az orosz forradalom első napjaiban, 1917. februáriusában mozgalom indult meg, hogy a méterrendszert meghonosítsák Oroszországban. De csak később, 1918. szeptember 14.-én jelent meg a rendelet, mely a métermértékek használatát az országban kötelezővé tette.

Azonban e mértékek használatba vétele csak lassan és fokozatosan történik, mert a birodalom nagysága s a régi mértékek sokasága egyaránt nagy akadálya gyors elterjedésüknek. Hogy minő nehézségekkel kell megküzdeni, eléggé megvilágítja az az egy adat, hogy az új súlymértékek előállításához 70 000 tonna öntöttvas szükséges.

Az 1918-iki rendelet kibocsátása után megszervezték a Középponti Mértékbizottságot, mely a méterrendszer lehető leggyorsabb behozataláról gondoskodik, de mégis csak 1924. jan. 1.-ére remélik, hogy a régi mértékeket teljesen használaton kívül helyezhetik. A Mértékbizottság első vezetője Egeroff lett, halála után Eichenwald következett.

A hivatalos közegek füzetekben, röpíveken ismertetik a régi és új mértékek közötti összefüggést. Többek között Chwolson, a híres orosz természettudós is adott ki egy 32 lapnyi propagandafüzetet Meter, Hektar, Liter, Gramm czímen. Legtökéletesebben a vasúti szolgálatban vitték keresztül a métermértékek használatát.

Továbbá az élelmiszerek, tej, kenyér, dohány stb. árúsításakor is ügyelnek a közigazgatási hatóságok a métermérték használatára. A tudományos intézetek, gyógyszertárak, vasszerkezetgyártók legkönnyebben alkalmazkodtak az új mértékekhez.

Most, hogy Oroszország a méterrendszert elfogadta, a polgárosult országok közül már csak a Brit Birodalom és az Egyesült-Államok maradtak meg régi mértékeik használatában. De remélhető, hogy rövid időn belül az egész művelt világon kötelezővé válik az egységes métermérték használata.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98