Dtum
Login with Facebookk
1921 | Február

Hegedűs Lóránt pénzügyminiszter százmillió értékű nemes opált talált

A világ legnagyobb opálját a nemzeti Muzeumnak ajándékozta


- A Hétfői Napló tudósítójától.-


A dolog ugy hangzik, mintha igaz nem volna, pedig maga Hegedűs Loránt pénzügyminiszter beszélte el barátainak legujabb cselekedetét, amellyel egyszerre százmillióval fog gazdagodni a magyar állam, amelyre egy kis gazdagodás ugyancsak ráfér. A fáradhatatlan pénzügyminiszter rengeteg elfoglaltsága közepette is, sorban vizsgálja mostanában azokat az állami hivatalokat és intézeteket, ahol valami kis vagyonszaporulatot vél találni az állam számára. Természetes, hogy megvizsgálta a magyar királyi államkincstárt is, amelyben nem várt kincsre akadt


Az ódon épület valamelyik zugában, erős páncélzatu, porral fedett hatalmas ládán akadt meg a szeme. A kincstár vezetői nem tudtak felvilágositást adni arról, hogy mi rejlik a megvasalt ládában. Az egyik régi okmányokat tippeli, a másik arról csevegett, hogy valami elfeledett nemesi birtokper bizonyitékai rejlenek a láda fenekén, de senki sem tudott bizonyosat mondani. Hegedűs erre megpróbálta megemelni a ládát, amely aránytalanul sulyos volt. Ezt már gyanusnak találta a riporter-érzékű pénzügyminiszter, s rögtön intézkedett, hogy lakatos keritsenek elő, aki neki állott a régi, rozsdás zárak levételéhez.


Egymásután pattantak le a zárak és a jelenlevők feszült figyelme között fölemelték a láda fedelét. Először oszladozóban levő selyemterítő került elő, majd amikor ezt is felemelték – szédületes dolog történt.


A majdnem méter széles láda szinültig tele volt halvány fényü, bánatosan fénylő nemes opállal.
Egyik darab ékesebb volt a másiknál, a foszforeszkáló fényük valósággal világitott a homályos teremben.


A pénzügyminiszter rögtön ujra befedette a mérhetetlen kincset, s azonnal intézkedett, hogy megfelelő hivatalnokok és kellő őrszemélyzet kerüljön elő. Ezek jelenlétében hozzáláttak az opál-darabok megszámlálásához és csoportositásához. Több ezerre rugott a kövek száma. Valamennyi magyarországi termés, valódi nemes kőm amelyekhez fogható értéküek csak Ausztrália nemes-opál bányában találhatók.


Hegedűs Lóránt ezután kiválasztotta a kövek közül a legnagyobb darabot, s ugy intézkedett, hogy ezt a Nemzeti Muzeumnak adják. Ez a kő a világ legnagyobb nemesopál darabja.


A többit egy Londonból érkezett szakértő becsülte meg, s ezek értékét kerek százmillió koronára taksálta.


Most már csak arról van szó, hogy vevő jelentkezzék, s az állam szükös kasszájába be fog folyni a százmillió talált pénz, még pedig a Hegedűs Lóránt által talált pénz. Ilyen szerencséje nem volt még eddig magyar pénzügyminiszternek!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98