Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1921 | Szeptember

Együttmarad a Bethlen-kormány

Mialatt a nemzetgyülés tagjai jórészt kerületeikben időznek, szeptember első vasárnapja – minden más esztendőben beszámolókban gazdag politikai vasárnap csöndesen telt el. Vidéken nem szívesen állanak a képviselők választóik elé:
az uj adótörvények sulyos terhei s e mellett a folyvást növekvő drágaság éppenséggel nem teszik alkalmasakká a mostani napokat politikai megnyilatkozásokra. Azok a hírek, amelyek Hegedüs Lóránt, Bánffy Miklós gróf és Ráday Gedeon gróf távozásáról szólnak, még se felelnek meg a valóságnak. A Bethlen-kormány a nemzetgyülés összeülése után egészében lép a parlement elé, semmiféle részleges kormányválságnak eshetősége nem merült föl.


Bánffy Miklós grófot elkedvetlenítették ugyan azok a támadások, amelyek a nyugatmagyarországi kérdésben érték, mert meggyőződése szerint neki az Ausztriával folytatandó tárgyalások során annyira a már előkészített szempontok szerint kellett haladnia, hogy a követett politika, - amelynek helyességét talán éppen a legközelebbi napok be is bizonyíthatják, - nem az ő egyéni fölfogását, hanem az egész kormány nézetét és meggyőződését fejezte ki.


Bizonyos azonban, hogy a nyugatmagyarországi kérdésben való kibontakozás körül igen nagy szerepe lesz Gratz Gusztáv dr. volt külügyminiszternek. Azok a hírek, hogy Gratz Gusztáv visszatérne a külügyi hivatal vezetésére, éppen nem valószínüek. Gratz éppen most vállalta az uj Biedermann-részvénytársaság elnökségét s azt nyilván nem tette volna, ha bármilyen ambiciója volna visszatérni a külügyminiszteri székbe.


Hegedüsnek az a terve, hogy hazaérkezése után Pécsre utazik s ott fogja kifejteni pénzügyi politikájának negyedik – záró – szimfóniáját: a valutakérdés megoldásának lehetőségeit.


Azoknak a támadásoknak, amelyek Ráday Gedeon grófot a vármegyei gyülés viszhangjaként érik, nem tulajdonítanak jelentőséget. Ezzel szemben nagy feltünést keltett ma Dömötör Mihály volt belügyminiszter éles állásfoglalása a volt munkapárti politikusokkal szemben. Feltünőnek mondják, hogy Dömötör a jobbhiszemű forradalmi politikusokat a munkapártiakkal szemben szinte védelembe veszi: visszhang ez azokra a támadásokra, amelyek nagyatádi Szabó Istvánt bizonyos oldalról állandóan érik.


Nagyatádi Szabó ellen a harc különben ma más területre is átcsapott, forgalomba került a buzakiviteli engedélyek listája, és e körül majden a parlamentben is óhajtanak bajt keverni.


Mialatt a kereszténypártban a kisgazdák politikáját mondják egyesek a drágaság főokának, ezalatt a kisgazdapárt tagjai ma a pártkörben élesen ki keltek Bernolák miniszter uj lakásrendelet-tervezete ellen, amelyet a magánjogokkal szemben intézett támadásnak mondottak. A lakásrendelet ezen a héten kerül a minisztertanács elé és a pártkörökben ugy tudják, hogy az uj lakásrendelet-tervezeten még jelentősebb módosítások lesznek, mert a főváros részéről is fölött helytelenítik a rendelet sok intézkedését. A főváros különben feliratban fogja kérni a kormányt, hogy az építkezés megindulása érdekében törvényes biztosítékot adjon azoknak, akik hajlandók volnának épitkezésekre.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A szászok a magyar helynevek ellen A szászok a magyar helynevek ellen
A segesvári szászok is, követve a brassói, szebeni, beszterczei...
A Haltenberger családi uralom kizárólagosságát sikerült keresztülvinni az Autótaxi rt. arizálásával A Haltenberger családi uralom kizárólagosságát sikerült...
Feltűnést keltett, hogy az Autotaxi r. t., amely évtizedeken...
Ötvenmillió egy fényképért Ötvenmillió egy fényképért
Vilmos volt német császár – mint ismeretes - emlékiratainak...
Hogy készül a liptói túró? Hogy készül a liptói túró?
Hajnali harmat csillog a Csebrád minden fűszálán. Korán reggel van...
A balkezesség, a született balkezesek A balkezesség, a született balkezesek
Az elmondottakban kereshetjük a kulcsot a balkezesség, vagy...
Ujabb fegyverszüneti javaslat az olasz beavatkozás előtt Ujabb fegyverszüneti javaslat az olasz beavatkozás előtt
Az olasz lapok vezető helyen közlik azt a határozati javaslatot,...
Magneto - elektromos zseblámpa Magneto - elektromos zseblámpa
A világháború az elektromos zseblámpák fejlődésére igen nagy hatással...
Kiev, a véres multú város Kiev, a véres multú város
Huszonöt éven belül most másodszor került német kézre Kiev, a véres...
A koborlás lélektana
Tudósok állitják, hogy a kóborlás az elme bizonyos betegségének a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98